Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 7. 12:48

Megjelent a System Center Essentials 2007

A Microsoft áprilisban jelentette be System Center felügyeleti eszközcsaládját, köztük a System Center Essentials 2007-et, amely egy

[HWSW] A Microsoft áprilisban jelentette be System Center felügyeleti eszközcsaládját, köztük a System Center Essentials 2007-et, amely egy kis- és középvállalatok számára kifejlesztett integrált menedzsment-rendszer, amely kliensek, szerverek és hálózati eszközök monitorozásán felül gondoskodik a frissítések, driverek és szoftverek telepítéséről, valamint a hardver- és szoftverleltár elkészítéséről is.

A System Center Essentials végeredményben nem más, mint a System Center Operations Manager kis- és középvállalatok számára releváns részének, valamint a Windows Software Update Services 3.0-nak (WSUS 3.0) a kombinációja. Előbbi gondoskodik a gépek felügyeletéről, utóbbi pedig a frissítések, szoftverek terjesztéséről. A szoftver hátránya, hogy csak és kizárólag Windowst futtató gépek felügyelhetők vele, kliensoldalon a Windows 2000, az XP és a Vista támogatott, szerveroldalon pedig a Windows Server 2000 és 2003. A mai trendeknek megfelelően ezek az operációs rendszerek akár virtuális gépként is az SCE felügyelete alá vonhatók és a menedzsment-szoftver képes is különbséget tenni fizikai és virtuális gépek között.

Az első lépések

Az SCE telepítése egyszerű, mindössze pár kattintással elvégezhető. A szoftver futásához Windows Server 2003 szükséges, a hardverigénye nem túl magas (2,8 GHz-es processzor, 20 gigabájt szabad merevlemez, 2 gigabájt memória), azonban ha nagy a felügyelt géppark, az adatbázist érdemes külön szerverre telepíteni. Az SCE a Microsoft SQL Serverrel képes együttműködni, a csomagnak azonban része az ingyenes SQL Server Express, így kisebb környezetben már "out of the box" használható. Az SCE-t futtató szerveren elengedhetetlenül szükséges az Active Directory, az IIS 6, a BITS 2.0, valamint a .NET Framework jelenléte.

Telepítés után az SCE 2007 képes automatikusan felismerni a hálózathoz csatlakoztatott eszközöket. Ilyen automatikus felismeréseket egyébként időzíteni is lehet, így a rendszer folyamatosan képes figyelemmel kísérni a felügyelete alá vont gépek számának változását, egy új PC, szerver vagy hálózati eszköz telepítését követően azokat nem kell a felügyeleti eszközben kézzel beállítani. A felismert gépekre az SCE azonnal fel tudja telepíteni a felügyelethez szükséges agentet is, amit a helyi vagy csoportházirend alapján utána be is állít. Ami a hálózati eszközöket illeti, ezekből legfeljebb 50-et képes kezelni a System Center Essentials, amelyek lehetnek switchek, routerek, hálózati nyomtatók, vezeték nélküli hozzáférési pontok.

A szoftver legnagyobb vonzereje talán az Operations Manageréhez kísértetiesen hasonló konzol, ahol a felügyelt eszközök mind egy egységes nézetben látszanak. Itt követhetjük nyomon lényegében az összes PC, szerver és hálózati eszköz állapotát, az egyes gépek szoftver- és hardverkonfigurációját, figyelemmel kísérhetjük a frissítéseket és ide futnak be a figyelmeztetések (alert) is.

Felügyelet

Az agenteken keresztül felügyelt gépeknek gyakorlatilag bármilyen paraméterét monitorozhatjuk, a CPU-terhelés, a szabad memória- és merevlemez-kapacitás mellett például Windows-szolgáltatások működését, portokat, menedzsment-csomagok segítségével a legnépszerűbb alkalmazásokat (kliensoldalon pl. Office, Internet Explorer, Media Player, szervereknél Exchange Server, SharePoint Portal Server, SQL Server, stb.).

Érdekesség, hogy az SCE képes egyes szerver-szolgáltatásokat a kliensek irányából is figyelni. Ez a gyakorlatban olyan, mintha felvennénk egy makrót (például egy weboldal megnyitását vagy egy adatbázis-lekérést), amit a kliens "lejátszik" és figyeli az eredményt, például hogy a weboldal a megfelelő időn belül betöltődött-e, vagy az adatbázis-lekérésére érkezett-e válasz. Ez egyfajta kettős biztonságot jelent, hiszen a szerveren hiába működik megfelelően az adatbázis vagy a webszerver, ha a felhasználók -- például egy hálózati vagy más hiba miatt -- nem tudják elérni.

A riasztási eseményeket az SCE nem csak megjeleníteni tudja, hanem egyből tippeket is ad, mi okozhatja az adott hibát, illetve egy beépített tudásbázissal is rendelkezik, amelyet akár a felhasználók maguk is bővíthetnek, ezzel egyszerűsítve a saját munkájukat a későbbiekben. Az SCE-ben tengernyi előre definiált riasztási esemény van, de a felhasználók maguk is létrehozhatnak új nézeteket. A rendszergazdák biztos örülnek majd annak, hogy az SCE képes napi állapotjelentéseket küldeni nekik e-mailben, amelyből képek kaphatnak a pillanatnyi helyzetről és az elvégzésre váró teendőkről. Emellett persze bármilyen eseményhez rendelhetünk figyelmeztetést, amely lehet e-mail vagy akár SMS.

Fontos újdonsága az SCE-nek, hogy egyes felügyeleti funkciói delegálhatók, azaz nem kell minden funkció eléréséhez adminisztrátori jogosultság: például engedélyezhetjük a cég könyvelője számára a hardver- és szoftverleltár elkészítését. Leltárkészítés terén egyébként „nagyot dob” az SCE, a jelentéseket akár DOC, XLS vagy PDF formátumban is képes elkészíteni.

Szoftvertelepítés

Az SCE a gépek felügyelete mellett a frissítések terjesztéséről is gondoskodik a WSUS segítségével -- aki ismeri a Windows Software Update Servicest, annak a System Center Essentials 2007 ezen része nem sok újdonságot mutat. A folyamat igen egyszerű, az első beállításnál meg kell adni, hogy a felügyelt gépeken futó mely Microsoft-szoftvereket akarjuk frissíteni, milyen nyelven és hogy milyen frissítések töltődjenek le (pl. csak a biztonsági frissítések vagy akár a Service Packek is). Természetesen nem csak a Microsoft termékeit frissíthetjük, az SCE-ből elérhető egy óriási katalógus (Microsoft Update Catalog), amelyből külső gyártók update-eit közvetlenül importálhatjuk az SCE-be. Itt elég csak kikeresni a számunkra szükséges frissítéseket, egy webáruházhoz hasonlóan be kell tennünk őket egy kosárba, meg kell adni a célgépeket és a telepítés ettől fogva automatikusan történik.

A szoftverrel nem csak frissítések, hanem új szoftverek is terjeszthetők, ha azok MSI vagy EXE formátumúak. Ezt szintén egy varázslóból tehetjük meg, amely automatikusan legenerálja a CAB fájlokat, digitálisan aláírja őket és felajánlja a telepítésüket azokra a gépekre, amelyeket kiválasztottunk. Itt kell megjegyezni, hogy a WSUS 2.0 és 3.0 változatairól zökkenőmentesen, minden beállítás megtartásával lehet System Center Essentialsre frissíteni.

A System Center Essentials 2007-et a redmondi cég a 25-500 számítógéppel rendelkező vállalatoknak ajánlja, így a System Center családból hazánkban alighanem ez számíthat a legnagyobb érdeklődésre a vállalatok körében. A terméknek május 2-án jelent meg a végleges változata, illetve azóta érhető el egy 90 napig működőképes próbaverzió is, amelynek a letöltéséhez Microsoft Live ID szükséges. A Microsoft TechNet oldaláról letölthető videókból az érdeklődők részletesebben is megismerhetik a System Center Essentials 2007 használatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról