Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 3. 12:12

Másfél hónapon belül itt az IBM Power6

Az IBM PartnerWorld konferenciáján a System p szerverekért felelős divízió vezetője, Ross Mauri bejelentette, a vállalat hat héten belül előrukkol a következő generációs, Power6 processzorra épülő kiszolgálóival. Újra megelőzzük a versenytársakat -- mondta Mauri. Porig alázzuk őket. A Power6-ot úgy alakította ki az IBM, hogy az x86-os vonalon kívül minden szervercsaládjában alkalmazható legyen, az i, p és z kiszolgálókban egyaránt.

[HWSW] Az IBM PartnerWorld konferenciáján a System p szerverekért felelős divízió vezetője, Ross Mauri bejelentette, a vállalat hat héten belül előrukkol a következő generációs, Power6 processzorra épülő kiszolgálóival. "Újra megelőzzük a versenytársakat" -- mondta Mauri. "Porig alázzuk őket." A Power6-ot úgy alakította ki az IBM, hogy az x86-os vonalon kívül minden szervercsaládjában alkalmazható legyen, az i, p és z kiszolgálókban egyaránt.

In-order egész futószalag

Úgy tűnik, a cég tudja tartani saját ütemtervét, a korábbi hivatalos nyilatkozatok szerint a Power6-alapú gépeknek 2007 közepén kell érkezniük, a nagy kérdés, hogy a korábban megcélzott órajelek és specifikációk maradnak-e. Az IBM emlékezetes fiaskója a PowerPC 970 (G5) processzor, amelynek 2003-as megjelenésekor a vállalat biztosra ígérte a 3 GHz-es változat egy éven belüli bemutatását, a lapka azonban sosem érte el ezt az órajelet (A Power5 családnak is 2,5-3 GHz-es maximális órajelet szántak eredetileg, a jelenlegi csúcs 2,3 GHz és aligha nő tovább). Noha a megjelenés dátuma egyre közeledik, új információ mégsem hangzott el a Power6-ról a PartnerWorld konferencián, így továbbra is csak azok a részletek nyilvánosak, amelyeket az IBM a februári International Solid State Circuit Conference-en tett közzé.

A 65 nanométeres gyártott, kétmagos, 790 millió tranzisztort integráló Power6 első kereskedelmi változatai jellemzően 4-5 gigahertz között fognak üzemelni, szemben a kétmagos Power5+ 2,3 gigahertzes top órajelével. Az IBM azt ígéri, a Power6 a Power5+-nál kétszer nagyobb teljesítménnyel bír, miközben fogyasztása nem változik. A vállalat az eddigieknél fejlettebb eszközöket ad majd ügyfelei kezébe, hogy szabályozhassák a szerverek fogyasztását, maximálva azok energiafelvételét. A Power6 alacsonyabb, vélhetően 4 gigahertz körüli órajeleken 100 wattot eszik csak, miközben magas frekvencián sem haladja majd meg a 180-200 wattot.

Az IBM szerint a Power6 futószalagjának hossza lényegében megegyezik a Power5 mikroarchitektúráéval, és nagyjából hasonló a végrehajtóegységek felépítése is. Sokan úgy spekuláltak, ahhoz, hogy a Power5-höz képest kétszeres órajel tartható legyen, a Power6 utasításátrendező (out of order) logikája gyengébb a Power5-énél. David Kanter, a RealWorldTech szakértője belsős forrásaira hivatkozva ugyanakkor kijelentette, a Power6-ban az OoO logika nem hogy gyengébb a Power5-énél, hanem teljes egészében hiányzik, legalábbis ami az egész futószalagot illeti. A Power6 egész futószalagja tehát in order, vagyis az utasítások végrehajtása szigorúan sorrendben történik. Ez lehetővé teszi a futószalag egyszerűbb kialakítását és az extrém magas órajel elérését, ugyanakkor felveti a kérdést: vajon újrafordítás, optimalizálás nélkül a szoftverek mennyit is gyorsulnak majd?

Semmi pánik

A teljes képhez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy az IBM jelenleg nincs teljesítménykényszer alatt, a legerősebb RISC-szerverek még ma is a vállalat Power5+ chipjeire épülnek és rövid távon nem is látszik életképes konkurencia. A Sun-féle 16 magos Rock -- amely egyébként már Solarist futtat a cég laborjaiban -- csak 2008-ben várható, az Itanium következő generációja, a négymagos Tukwila pedig 2008 végén vagy 2009 elején esedékes. A Power6 esetében a magok száma helyett az órajelet növelték a mérnökök, a chip elődeihez hasonlóan továbbra is kétmagos felépítésű, magonként két utasításszál párhuzamos feldolgozására képes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról