:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 2. 10:29

Hamarosan jönnek a Dell gépei Ubuntu Linuxszal

Az Ubuntu Linuxra esett a Dell választása, a világ második legnagyobb PC-gyártója a felhasználói visszajelzésekre válaszul heteken belül megkezdi a linuxos konfigurációk forgalmazását -- egyelőre az Egyesült Államokban. Egyelőre nem tudni, hogy a linuxos gépek mennyivel lesznek olcsóbbak a windowsos rendszereknél.

[HWSW] Az Ubuntu Linuxra esett a Dell választása, a világ második legnagyobb PC-gyártója a felhasználói visszajelzésekre válaszul heteken belül megkezdi a linuxos konfigurációk forgalmazását -- egyelőre az Egyesült Államokban. Egyelőre nem tudni, hogy a linuxos gépek mennyivel lesznek olcsóbbak a windowsos rendszereknél.

A Dell még az év elején indította el IdeaStorm weboldalát, ahol a felhasználók egy emberként követelték a vállalattól, hogy kezdje meg Linuxszal előretelepített konfigurációk forgalmazását. A disztribúciót is a közösség választotta ki, a cég szóvivője szerint a hozzászólók négyötöde az Ubuntura voksolt. A kínálatban otthoni használatra szánt asztali gépek és noteszek lesznek elérhetők, amelyekre az Ubuntu 7.04 "Feisty Fawn" operációs rendszert telepítik.

A vállalat kínálatában 1999-ben tűntek fel először linuxos PC-k, azonban az érdeklődés hiánya miatt ezek 2001-ben lekerültek a termékpalettáról. Jelenleg a cég egyes konfiguráció minősítetten kompatibilisek a vezető Linux-disztribúciókkal (Red Hat, SUSE), azonban az operációs rendszer telepítéséről és az ügyfélnek kell gondoskodnia. A Dell szóvivője elmondta, a linuxos gépek vásárlói alighanem a szabad operációs rendszer rajongói közül kerülnek majd ki, a linuxos gépek aligha kannibalizálják a windowsos konfigurációk piacát.

A vállalat szóvivője nem árulta el, a cég szervereire is telepít-e Ubuntu Linuxot, sokat sejtetően mindössze annyit mondott, a teljes termékportfolión meg fogják vizsgálni a Linux lehetőségeit. Elemzők úgy vélik, a vállalat hamarosan linuxos szervereket is kínálni fog, ahogy a szabad operációs rendszer népszerűsége egyre növekszik. A tavalyi negyedik negyedévben a Linux-szerverek 15,3 százalékos növekedés után a teljes piac 11,9 százalékát szerezték meg érték szerint. Az Ubuntu az adatközpontokban is egyre elterjedtebb, az IDC előrejelzése szerint a népszerűsége hamarosan eléri a legnagyobb kereskedelmi disztribúciókét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.