Szerző: Ady Krisztián

2007. május 15. 11:47

Xerox: képszerkesztés hangutasítással

A Xerox tudósai egy olyan új technológia kifejlesztésén dolgoznak, mellyel egyszerűbb lesz egy-egy szín beállítása egy képen, hiszen csak körül kell írni az adott árnyalatot. Így elegendő lesz majd azt mondani a számítógépünknek, vagy a nyomtatónknak, hogy legyen sötétebb kék az ég, vagy legyen világosabb sárga a virág. A hangos parancsot begépelt szöveg formájában is megadhatjuk majd.

[HWSW] A Xerox tudósai egy olyan új technológia kifejlesztésén dolgoznak, mellyel egyszerűbb lesz egy-egy szín beállítása egy képen, hiszen csak körül kell írni az adott árnyalatot. Így elegendő lesz majd azt mondani a számítógépünknek, vagy a nyomtatónknak, hogy "legyen sötétebb kék az ég", vagy "legyen világosabb sárga a virág". A hangos parancsot begépelt szöveg formájában is megadhatjuk majd.

Az új módszer a hangos utasítást, vagy a begépelt mondatot olyan kóddá alakítja, amelyet a szakemberek jelenleg is alkalmaznak a színes dokumentumok nyomtatásánál. Az eljárás kifejlesztése Geoffrey Woolfe nevéhez fűződik, aki "természetes nyelvi színszerkesztésnek" (Natural Language Color Editing) nevezte el találmányát. A technológia jelenleg még a kutatási fázisban tart, de a Xerox már benyújtotta szabadalmi kérelmét.

Az új eljárással rengeteg időt takaríthatnak meg a grafikusok, nyomdák, vagy a fotósok, akik jelenleg órákig kénytelenek bajlódni a kívánt szín kiválasztásával. A találmány azoknak a laikusoknak is megkönnyíti majd a munkáját, akik a szakértelem hiánya miatt nem tudnak változtatni egy kép vagy egy dokumentum színein. A szín-nyelv megalkotása során Woolfe a színek definiálásához leggyakrabban használt szavakat vette alapul. A szoftver ezeket fordítja át a szakemberek által ma is alkalmazott technikai nyelvre.

Simple Color és Geoffrey Woolfe

A tudós szerint "a technológia innovatív része a leképező nyelv. Ha az emberi dimenziót össze tudjuk kapcsolni a matematikai dimenzióval, akkor könnyebben használhatóvá válik az eljárás. A színek körülvesznek bennünket, mindenhol jelen vannak, így szükségessé vált, hogy mindenki egyszerűen tudja kezelni őket" -- tette hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról