Szerző: Ady Krisztián

2007. május 10. 13:14

Három Nokia telefon figyelmeztet elsőként az energiatakarékosságra

A Nokia bejelentette, hogy menetrendszerűen érkeznek első telefonjai, melyek már figyelmeztetni fogják a telefon tulajdonosát arra, hogy töltés után húzza ki a telefontöltőt a konnektorból. Az apró, de rengeteg energiát spóroló, és semmibe sem kerülő energiatakarékosságra a Nokia 1200, a Nokia 1208 és a Nokia 1650-es, feltörekvő piacokra szánt modelljei figyelmeztetnek elsőként, de a teljes Nokia termékkínálatot ellátják majd ezzel a jövőben.

[HWSW] A Nokia bejelentette, hogy menetrendszerűen érkeznek első telefonjai, melyek már figyelmeztetni fogják a telefon tulajdonosát arra, hogy töltés után húzza ki a telefontöltőt a konnektorból. Az apró, de rengeteg energiát spóroló, és semmibe sem kerülő energiatakarékosságra a Nokia 1200, a Nokia 1208 és a Nokia 1650-es, feltörekvő piacokra szánt modelljei figyelmeztetnek elsőként, de a teljes Nokia termékkínálatot ellátják majd ezzel a jövőben.

Ki kell húzni

A Nokia tavaly ősszel jelezte, hogy igen komolyan veszi az alapvető környezettudatosságot, és 2007 első félévétől telefonjai kérni fogják a felhasználót erre az igen fontos teendőre. A Nokia szerint a töltő által használt energia kétharmada elveszik, ha a töltést követően nem húzzuk ki a töltőt az aljzatból. Ha a világ mobiltulajdonosainak csak 10 százaléka rögtön kihúzná a töltőjét amikor az akkumulátor feltöltődött, az összesen mintegy 60 ezer európai háztartás éves fogyasztásának megfelelő energiát takarítana meg.

A gyártó a feledékenyekre és lustákra is gondolva fejleszt is erre a problémára, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2010-re 50 százalékkal csökkentse a töltők által feleslegesen elhasznált energiát. A mobiltelefon-iparban a Nokia mellett több cég, például az AMD, az Intel, a Motorola, a Panasonic, a Teliasonera és a Vodafone vállalkozott önként annak felderítésére, hogyan lehetne a mobiltelefonok használatából adódó környezetterhelést csökkenteni.

A Nokia 2005-ben nyilvánosságra hozott elemzése szerint a mobiltelefon-iparban a legnagyobb környezetterhelést a készülékek gyártása okozza, a második legnagyobbat azonban a mobiltelefonok használatából adódó energiafogyasztás. Egy harmadik generációs készülék két éves életciklussal számítva ugyanannyi energiát fogyaszt, mint egy családi autó egy 350 kilométeres utazással.

Nem csak a töltők esznek feleslegesen

Amint arról mi is beszámoltunk, a Dell által készített felmérés szerint a hálózati nyomtatókhoz képest a dolgozók személyes nyomtatói hatalmas villanyszámla-emelkedést okozhatnak. A felmérés szerint egy személyi lézernyomtató éves energiaköltsége 85 font (31 ezer forint), míg egy hálózati lézernyomtató esetén felhasználónként mindössze 5 font (1800 forint). A vállalati nyomtatók 40 százaléka lézernyomtató, amelyek rengeteg energiát fogyasztanak, az áramköltségük pedig nagyobb mint a tonerköltség. A fogyasztás ritka használat esetén "stand-by" állapotban elérheti a 80-100 Wattot is.

Egy nemrég elkészült tanulmány szerint a Föld adatközpontjaiban található szerverparkok is rengeteg, 2005-ben világszerte 7,2 milliárd dollárnyi áramot fogyasztottak -- öt év alatt körülbelül megduplázódott az energiafelvételük. Éves szinten ez 123 milliárd kilowattórát jelent, míg az ezredforduló előtt még csak 58 milliárdnál tartott a világ. Ennek több mint felét, 62 milliárd kilowattórát tesz ki a hűtés és egyéb támogató rendszerek fogyasztása, míg 61 milliárdra rúg a szerverek közvetlen energiafelvétele.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.