eco@tech archívum - 2004 június

2004
június

0

Megkezdte a termelést az Infineon és a Nanya közös chipgyára

2004. június 30. 15:12

A mai napon megkezdődött a memóriachipek sorozatgyártása az Infineon és a Nanya közös félvezetőgyárában. A két vállalat még 2002-ben hozta létre az Inotera Memories vegyesvállalatot, amelynek égisze alatt az új gyár is működik. Az üzemben jelenleg 300 milliméteres waferek felhasználásával 110 nanométeres csíkszélességű DRAM-chipek készülnek az Infineon által kifejlesztett technológiával. A gyár teljes kapacitása havi 50 ezer wafer lesz.

0

Ingyen fogadhatják a hívásokat a T-Mobile külföldre utazó ügyfelei

2004. június 30. 10:50

A T-Mobile Magyarország előfizetéses és Domino kártyás ügyfelei a nemzetközi mobilhálózat előnyeit élvezve a következő két hónapban külföldi utazásuk során minden T-Mobile hálózatban a nap 24 órájában díjmentesen fogadhatják a beérkező hívásokat.

0

Opteron-alapú szervereket tervez a Dell?

2004. június 30. 08:57

Egy pénzügyi elemző tegnapi jelentésében közölte, hogy a Dell hamarosan AMD processzoros szervert dob piacra. Az AMD a szerverekbe szánt Opteron processzorával végre bekerült a Dellhez -- írta Tai Nguyen, a Susquehanna Financial Group elemzője.

0

Az illegális szoftverekre álltak rá a spamküldők

2004. június 29. 14:54

[Morpho] Az olcsó szoftverek kínálata elérte tetőfokát, miután a spamküldők az utóbbi hónapokban illegális szoftverek nyomott áron történő értékesítésével próbálják növelni bevételeiket -- derül ki a Clearswift legfrissebb Spam Index felméréséből. A BSA is felhívta a figyelmet az ismeretlen internetes forrásból történő vásárlás veszélyeire: ilyen alacsony árak mellett rendkívül valószínű, hogy a termék hamisítvány, így a vásárlóknak például hibás termék esetén sincs lehetőségük panaszra -- ha egyáltalán megérkezik hozzájuk a szoftver.

0

Kristály-völgyet kíván létrehozni Dél-Koreában a Samsung

2004. június 29. 12:39

[Maeil Business Newspaper/HWSW] A dél-koreai Samsung nemrég bejelentette, hogy az ország déli részén kívánja koncentrálni LCD-paneleinek és az ahhoz kapcsolódó termékek termelését, így az amerikai Szilícium-völgy és az indiai Szilícium-fennsík (Bangalore) után 2010-re létrehozva a Kristály-völgyet.

0

Ősszel visszatérhet a 4000 forintos átalánydíj - júliustól nem lehet előfizetni a korábbi csomagokra

2004. június 29. 10:49

Elképzelhető, hogy ősztől ismét előfizethető lesz egy igen kedvezményes átalánydíjas csomag a modemes internetezőknek. Sem a pontos dátum, sem a majdani csomag ára nem ismeretes még, de lehet sejteni, hogy az átalány díja a korábbi matávos Mindenkinek csomaghoz hasonló összeg lesz. Ugyanakkor július 1-től a Matáv megszünteti a KezdőNet, HaladóNet és IntenzívNet csomagok értékesítését, év végéig azonban a már meglévő előfizetők használhatják a díjcsomagot.

0

A Gartner szerint az Oracle vezeti a relációs adatbáziskezelők piacát

2004. június 29. 10:29

[Lenhardt & Weichinger] A Gartner piackutató vállalat nemrégiben közzétett adatbázis-piaci felmérése szerint az Oracle adatbázis-kezelője vezető helyet foglal el az összes korszerű platformon, így a Unix-, Windows- és Linux-alapú rendszereken a piaci részesdése elérte a 43 százalékot. Ezen belül is a Linux platformon tapasztalható a legintenzívebb növekedés, mivel az Oracle a teljes linuxos relációs adatbázis-kezelő piacra jellemző 158 százalékos növekedés kétszeresét (361%) érte el, 69,1 százalékos részesedést biztosítva ezzel a teljes Linux-piacon.

0

Júliusban indul a Microsoft új keresőoldala

2004. június 28. 17:52

[Neowin] Újabb szoftveróriás száll be a keresők között újonnan kialakult háborúba: a Google és a Yahoo! csatájával egyidőben a Microsoft júliusra ígéri új keresőmotorja üzembehelyezését. A Microsoft új szolgáltatásáról jóideje szólnak a pletykák, melyek szerint az új keresőmotor tele lesz olyan izgalmas képességekkel, mint a teljes személyre szabhatóság, valamint a dokumentumok előzetes elemzése.

0

Egyre népszerűbbek a vezeték nélküli billentyűzetek, egerek

2004. június 28. 17:48

A Logitech International a mai napon bejelentette, hogy eddig több mint 50 millió vezetéknélküli perifériát szállított le, többek között billentyűzetet, egeret és hanyattegeret. A cég 1991-ben dobta piacra az első rádiófrekvenciás, vezetéknélküli egeret, majd 1998-ban bevezette az első vezetéknélküli egér-billentyűzet kombinációt.

0

Közép- és Kelet-Európában megduplázódott a szélessávú hozzáférések száma

2004. június 28. 17:40

[IDC/HWSW] Az IDC piackutató vállalat által közzétett adatok szerint közép- és kelet-európai (KKE) szélessávú internetpiac hatalmas mértékű növekedést mutatott a tavalyi év során. A 11 országot lefedő tanulmány alapján a szélessávú hozzáférések száma 2003-ban megduplázódott, idén pedig 75 százalékos bővülést mutatva meghaladja az 1,6 milliót.

0

Új uniós pályázat az üzleti partnerek közötti e-kapcsolat fejlesztésére

2004. június 28. 13:30

[IHM] Július 1-jén új uniós informatikai pályázat jelenik meg a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programon (GVOP) belül. Az Üzleti partnerek közötti e-kapcsolat fejlesztése című pályázat az elektronikus, illetve internetes üzleti megoldásokat támogatja a kis- és középvállalkozások és üzleti partnereik közötti kereskedelmi kapcsolatok bővítése érdekében. A 2004-ben rendelkezésre álló 1,6 milliárd forintos támogatást négy célra lehet igényelni.

0

Vádat emeltek a Google zsarolója ellen

2004. június 28. 12:50

[Reuters] A kaliforniai szövetségi bíróság vádat emelt egy férfi ellen zsarolás és internetes csalás elkövetésének gyanúja miatt. Michael Anthony Bradley kaliforniai lakos, 150 ezer dollárt követelt a Google-tól azzal fenyegetőzve, hogy olyan szoftvert dob piacra, mely a keresőcég Google Network hirdetéseire automatikusan kattint, akár több millió dolláros kárt okozva.

0

Nagy-Britanniában kezdi meg DualDisc hibrid lemezeinek európai tesztjét a Sony Music

2004. június 28. 11:29

A Sony Music International bejelentette, hogy a sikeres amerikai teszteket követően Nagy-Britanniában is piacra dobja DualDisc DVD/CD hibrid lemezeinek első európai tesztpéldányait. Amint arról korábban beszámoltunk, a többféle formátumot egyetlen optikai lemezre sűrítő technológiát a DVD Forum is jóváhagyta.

0

Jelentős szakszervezeti engedmények hatására nem költöztet munkahelyeket Magyarországra a Siemens

2004. június 28. 11:22

[Deutsche Welle] Németország egyik ipari zászlóshajója és legnagyobb elektronikai vállalata, a Siemens egy márciusi bejelentésével ellentétben mégsem telepít át Magyarországra 2000 német munkahelyet. A munkásokat képviselő IG Metall szakszervezetnek példátlan engedményt kellett tennie: azonos fizetés mellett a munkahét 35 óráról 40 órára bővül. Egyes vélemények szerint ezzel egy lavinaszerű folyamat fog elindulni a német vállalatok és szakszervezetek közötti egyezkedések során.

0

Hamisított mobiltelefon akkumulátorok okoznak sérüléseket Észak-Amerikában

2004. június 28. 10:26

[News.com] A Verizon Wireless bejelentette, hogy 50 ezer mobiltelefon akkumulátort hív vissza, melyek egy része hamisított lehet és sérüléseket, tüzet okozhatnak. A TM-510 akkumulátorok, melyeket a LG Mobile Phones telefonjaihoz szállítottak nem tartalmaznak rövidzár és túltöltés elleni védelmet, ezért bizonyos körülmények között -- az akkumulátor sérülése esetén -- töltés közben felrobbanhatnak, kigyulladhatnak.

0

Szélessávú internet repülés közben Európa és Japán között

2004. június 25. 13:52

[Nikkei Business Publications/HWSW] Alig egy hónappal az amerikai premier után a német Lufthansa egyes japán járatain is kínál szélessávú, vezeték nélküli internetelérést. München és Tokió között június 21-én debütált a FlyNet elnevezésű szolgáltatás.

0

Ipari körülmények között is megfelelő biztonságot nyújthat az új Wi-Fi szabvány

2004. június 25. 10:36

[News.com] A jóváhagyás előtt álló 802.11i Wi-Fi szabványtervezet visszaszerezheti a bizalmat az eddig biztonsági hiányosságok miatt igen gyengén szereplő vezeték nélküli hálózati technológia számára. Az Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE) új szabványtervezete jelenlegi formájában már kellően megbízható ahhoz, hogy ipari szabvánnyá váljon -- állítják a szakértők.

0

Több LCD-televízió, de kevesebb LCD-monitor talált gazdára 2004 első negyedévében

2004. június 25. 09:35

[News.com] Az év első negyedévében 1,6 millió LCD-televízió talált gazdára világszerte, 31 százalékkal több, mint 2003 utolsó negyedévében. Az LCD-monitorok piacán azonban öt éve folyamatosan emelkedő számokat produkáló periódus szakadt meg, 2004 első negyedévében ugyanis kevesebb LCD-monitort adtak el, mint a tavalyi év utolsó negyedévében.

0

A Nokia mobilböngészőt akar a Mozillától

2004. június 24. 14:58

[CNET News Asia] A Nokia egy új projekt létrehozásáról egyezett meg tavaly a Mozilla Foundationnel, melynek célja egy mobiltelefonokhoz és kéziszámítógépekhez szánt böngésző kifejlesztése volt. Az immár Firefoxként ismert webböngésző kódjára épülő Minimo kezdeményezést a Nokia jelentős összeggel támogatja, a részletek azonban továbbra sem ismertek. Közeli források szerint egy igen kezdetleges pre-alpha verzió már el is készült, demonstráció céljából.

0

Barátokra talál a mobiltelefon

2004. június 24. 13:43

[Reuters/HWSW] Az elmúlt évtizedek rohamléptékű technológiai fejlődése korábban nem tapasztalt sebességű változásokat okozott és okoz napjainkban is a társadalmak életében, a munkavégzési és érintkezési szokásokban.

0

Elmarad az idei Comdex

2004. június 24. 12:31

Elmarad idén a világ egykori legnagyobb informatikai kiállítása és vására, a nevadai Las Vegasban évente rendezett Comdex. A rendezvényt szervező MediaLive International alelnöke, Eric Faurot szerint az utóbbi években mind a kiállítók, mind a látogatók száma jelentősen csökkent, a Comdexnek pihenésre van szüksége.

0

Szlovákia válik a Samsung Electronics európai központjává

2004. június 24. 10:56

[JoongAng Daily] Galánta, Paks testvérvárosa körülbelül 65 kilométerre található dél-keleti irányban a szlovák fővárostól, Pozsonytól. A 16 ezer lakost számláló település mezőgazdasági térségben található és a rendszerváltozást követően az ország legmagasabb munkanélküliségi rátájával volt kénytelen küszködni.

0

Továbbra is az IBM a legnagyobb az IT-szolgáltatások hatalmas piacán

2004. június 22. 15:27

[Gartner/The Wall Street Journal] A IT-szolgáltatások világpiaca 6,2 százalékkal bővült 2003 során, köszönhetően valamelyest az outsourcing trendeknek, de főként a deviza-árfolyamok alakulásának, állapította meg előzetes adatai alapján a Gartner piackutató vállalat.

0

Nyereséges negyedévet zárt a PalmOne

2004. június 22. 08:42

A Treo okostelefonok iránti kereslet növekedésének köszönhetően a PalmOne növekedő bevételről és nyereségről adott számot tegnap, amikor közzétette május 28-án véget ért negyedik negyedévének eredményeit. Éves szinten a vállalat csökkenő veszteségről számolt be.

0

Egy új tapéta megakadályozza a vezeték nélküli hálózatok lehallgatását

2004. június 21. 17:27

A brit hadsereg egyik beszállítója, a BAE Systems olyan tapétát fejlesztett ki, amelynek segítségével megakadályozható, hogy illetéktelen hallgassák le egy adott hely vezeték nélküli hálózatának forgalmát. A megoldás érdekessége, hogy más rádiós eszközök, például a mobiltelefonok vagy a rádiók használatát nem befolyásolja.

0

Új előfizetéses csomagokkal válaszol a T-Mobile Relaxra a Vodafone

2004. június 21. 11:36

Új előfizetéses csomagokkal válaszol a T-Mobile Magyarország új Relax díjcsomagjára a Vodafone hazai leányvállalata, a Vodafone 150, 250 és 500 csomagok még kedvezőbb percdíjakkal csábítják a mobilelőfizetőket. Az új díjcsomagokat rendkívül agresszív reklámmal vezeti be a Vodafone Magyarország.

0

A Siemens lépést tart a Nokia csökkenő áraival

2004. június 21. 09:39

A Siemens bejelentette, hogy a Nokia árcsökkentésére válaszul maga is módosítani fogja egyes mobiltelefonjainak árát, azonban a vállalat nem kíván öldöklő árharcba bocsátkozni finn riválisával.

0

Boldogan vásárolhatnak mobiltelefonjukkal a japánok

2004. június 18. 16:10

[Nikkei Business Publishing] Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, az NTT DoCoMo július elején indítja útjára i-mode FeliCa mobiltárca szolgáltatását négy új készülékkel egyetemben, melyek képesek lesznek az új alkalmazás igénybe vételére. Az NTT 2003 decembere óta teszteli a FeliCát, melynek jelentése boldog.

0

Steve Jobs lesz a HD-DVD formátum mumusa?

2004. június 18. 14:15

Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója lehet a HD-DVD formátum igazi kerékkötője: az Apple első embere, egyben az animációs filmeket készítő Pixar elnöke egy privát találkozó kapcsán arról győzködte Hollywoodban a filmkészítő cégek technológiai menedzsereit, hogy bojkottálják a HD-DVD formátumot, mivel az nem rendelkezik megfelelő jogvédő technológiákkal.

0

A Cisco megvette a Procket Networks céget

2004. június 18. 12:34

A Cisco Systems bejelentette, hogy 89 millió dollár készpénzért megvásárolja a Procket Networks vagyonát, szellemi tulajdonait és felveszi a vállalat mérnökeinek többségét. Az ügylet a hatóságok jóváhagyását követően várhatóan még ebben a negyedévben lezárul.

0

Ázsia lesz a mobiltelefon-piac fejlődésének motorja

2004. június 18. 11:59

Továbbra is az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régió lesz a mobiltelefonok legnagyobb piaca, azonban a legnagyobb növekedés Ázsiában és Latin-Amerikában várható -- állítja a The Yankee Group által közzétett tanulmány, amely szerint 2007-ben világszerte már 1,87 milliárd ember használ mobiltelefont.

0

Hullámvölgyben az Adobe

2004. június 18. 10:38

Az Adobe Systems második pénzügyi negyedévében a bevétel és a nyereség éves szinten nőtt, azonban a megelőző negyedévhez képest csökkent.

0

A 3Com Budapesten rendezi meg első szakmai csúcstalálkozóját

2004. június 17. 14:46

A 3Com Budapestet választotta első szakmai csúcstalálkozójának helyszínéül, amelyre a világ minden tájáról, összesen 22 országból érkeznek a legnagyobb multinacionális vállalatok felső- és IT vezetői, valamint a 3Com magas rangú döntéshozói. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a 3Com Corporation vezetése eddig is több ízben adott hangot véleményének, mely szerint a magyar piac a térségben egyedülálló lehetőségeket kínál a növekedésre.

0

Kedvezőbb áron kínálja adatmentési szolgáltatásait a Kürt

2004. június 17. 10:36

A 15 éve tartó folyamatos kutatás és technológiai fejlesztés teszi lehetővé Európa egyik vezető adatmentő cége, a Kürt Rt. számára, hogy világhírű adatmentési szolgáltatását mostantól szélesebb felhasználói rétegek számára is elérhetővé tegye. A műszaki fejlesztések és a Kürt új adatmentési csomagjai egyúttal az ügyfelek számára hatékonyabb és gyorsabb kiszolgálást, valamint kedvezőbb árakat jelentenek.

0

A külföldre településsel szembeni ellenérzések alaptalanok

2004. június 16. 17:29

[IDG News Service] A rasszizmus és idegengyűlölet létezik és jó erőben van Nyugaton -- fejtette ki keményen álláspontját Craig Baty, a Gartner Global Tech Industries Group alelnöke és vezető elemzője a szingapúri harmadik Regional Infocomm Conference alkalmával. A nézet az, hogy Ausztrália rendben van, vannak kenguruik és segítenek a terror elleni harcban, de Kína és India, nos, egyszerűen nem tudjuk, mi folyik azokban az országokban.

0

Egyelőre túl drágák a tablet PC-k

2004. június 16. 14:41

Egy tanulmány szerint a tablet PC-k bizonyos piaci szegmensekben komoly sikert értek el, azonban az igazi áttöréshez elengedhetetlenül szükséges, hogy a készülékek ára jelentősen csökkenjen.

0

Itthon is megvásárolhatók mától a Fujitsu Siemens Computers Pocket LOOX 400-as kéziszámítógépei

2004. június 16. 14:38

[Vision Communications] Mától a magyar felhasználók számára is elérhető a Fujitsu Siemens Computers legújabb Pocket LOOX 400-as kéziszámítógép-családja. A legkisebb zsebben is elférő mobil iroda integrált vezeték nélküli hálózati hozzáféréssel, illetve Bluetooth technológia segítségével kapcsolódik az irodai rendszerhez vagy az internethez.

0

Új tulajdonosa van az Aliasnak

2004. június 16. 14:22

A Silicon Graphics bejelentette, hogy lezárult a 3D grafikai és animációs szoftverekkel foglalkozó Alias részleg értékesítése, a vevő Accel-KKr 57,5 millió dollár készpénzt fizetett a divízióért. Az SGI közleménye szerint a tranzakció nettó 50 millió dollárral javítja a cég eredményét.

0

Megemelte negyedéves pénzügyi előrejelzést a Gateway

2004. június 16. 11:14

Megemelte a jelenlegi negyedévre vonatkozó pénzügyi előrejelzését a Gateway: a vállalat közleménye szerint elsősorban a vállalati felhasználásra szánt termékei iránt volt élénk a kereslet.

0

Nyári ADSL akciós táblázat

2004. június 16. 10:42

Hagyomány, hogy a nagyobb akciók kapcsán a HWSW-n megjelenik egy-egy összefoglaló az internetszolgáltatók ajánlataiból. Most is ez történt: a Matáv -- saját területein -- akciót hirdetett új ADSL előfizetők számára, melyet az internetszolgáltatók kínálnak tovább.

0

Történelmi pillanat: a laptopeladások először haladták meg az asztali PC-k forgalmát az Egyesült Államokban

2004. június 15. 15:58

A Fujitsu március végén kezdte el a hordozható számítógépekben használható 100 GB kapacitású merevlemezeinek gyártását. Az első szériákat szinte azonnal elkapkodták az olyan nagy laptopgyártók, mint a Dell és a Hewlett-Packard. A tokiói központú cég most bejelentette, hogy elindult az MHU2100AT nevű termék tömeggyártása, a Fujitsu várja a notebookgyártók megrendeléseit.

0

Az Ericsson integrálja és menedzseli öt hazai vezetékes szolgáltató számhordozási szolgáltatását

2004. június 15. 15:15

[Ericsson Magyarország] Az Ericsson Magyarország menedzselt szolgáltatásokra vonatkozó szerződést kötött öt vezetékes szolgáltatóval, a PanTellel, a Monortellel, az Invitellel, a Hungarotellel és az Emitellel. A megállapodások a számhordozhatósági szolgáltatás megvalósítására, integrálására és hosztolására vonatkoznak. Az Ericsson felelős a hosztolt megoldások folyamatos működéséért és karbantartásáért.

0

Elérhetővé vált Európában az Apple iTunes online zenebolt -- ősztől akár hazánkban is?

2004. június 15. 14:26

Az Apple a várakozásoknak megfelelően ma bejelentette online zeneboltja, az iTunes Music Store európai változatát, melyet egyelőre Anglia, Franciaország és Németország lakosai érhetnek el. Az Apple szolgáltatását saját iTunes szoftverén keresztül lehet a legegyszerűbben igénybe venni, melynek a napokban jelent meg az új, 4.6-os változata.

0

Nagyságrendekkel növelheti a DSL kapcsolatok adatátviteli sebességét a Texas Instruments

2004. június 15. 11:28

Nem csak a vezeték nélküli, mobilkommunikációs technológiák következő generációi nyújthatnak hihetetlen adatátviteli sebességet: a folyamatos fejlesztések a hagyományos, rézvezetékes technológiákat is felturbózhatják. A Texas Instruments bejelentette, hogy új DSL-megoldásával akár 200 Mbit/s sebesség is elérhető a vezetékes hálózatokon. Az új technológiára még várni kell egy kicsit, kereskedelmi megjelenése 2006 előtt nem valószínű.

0

Bulgáriában is halad a távközlés privatizációja

2004. június 15. 09:54

Több hónapos késlekedés után a bolgár kormány kiemelt privatizációs ügyletet jelentett be pénteken: az állami távközlési vállalat többségi részesedését adták el egy amerikai részvényalapnak. Bár a tranzakció már februárban megkapta a zöld jelzést, a mobiltávközlési engedély körüli kérdőjelek miatt hónapokig húzódott az ügylet.

0

Nem csak a vezetékes díjak, de az ADSL is olcsóbb lehet

2004. június 14. 17:20

Június 15-én (tehát holnap) jelentősen, 38-55 százalékkal csökkennek a vezetékes távközlési szolgáltatóknál alkalmazott nagykereskedelmi díjak. Erre a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ma kihirdetett és véglegesnek tekintett, a vezetékes távközlési szolgáltatók közti elszámolás pontos összegeit tartalmazó összekapcsolási szerződései adnak lehetőséget. A díjak várhatóan nem csak a vezetékes piacon, de az ADSL szolgáltatások területén is csökkenni fognak.

0

A Hynix jelentős üzemi nyereségre számít az idén

2004. június 14. 15:34

A dél-koreai Hynix Semiconductor, a világ harmadik legnagyobb DRAM-gyártója pénteken bejelentette, hogy több mint 1 milliárd dolláros üzemi profitra számít az idén a globális memóriapiac fellendülésének köszönhetően. A 2004-es forgalom várhatóan 4,52 milliárd dollár lesz, jövőre további emelkedésre van kilátás.

0

Elfogadta a HD-DVD formátum végleges, 1.0-ás specifikációját a DVD Forum

2004. június 14. 13:35

[Clubic.com] A DVD formátum sorsát felügyelő DVD Forum bejelentette, hogy az elmúlt héten elfogadták a Toshiba és az NEC által fejlesztett HD-DVD formátum első végleges, 1.0-ás specifikációját. A HD-DVD kék lézert alkalmaz a nagy adatsűrűség, így a nagy adattárolási kapacitás eléréséhez.

0

Beállhat a félvezetőiparban használatos berendezések piaca

2004. június 14. 11:27

A Semiconductor Industry Association módosított félvezetőpiaci előrejelzése a félvezetőiparban használt berendezések piacának megtorpanását okozhatja -- véli a The Information Network piackutató cég. Amint arról beszámoltunk, a SIA múlt heti prognózisa szerint a félvezetők globális forgalma az idén a korábban várt 19 százalék helyett 29 százalékkal növekedik, jövőre azonban 6 helyett csak 4 százalékkal nő.

0

Teljesen IP-alapú hálózat szerepel a BT Group telekommunikációs szolgáltató jövőbeni terveiben

2004. június 11. 16:26

[News.com] Teljesen IP-alapú telekommunikációs infrastruktúrát épít ki régebbi eszközei lecserélésével 2009-ig Nagy Britannia első számú telekommunikációs szolgáltatója, a BT Group. A hálózat kiépítését követően a cég bárhol és bármikor azonnal igénybevehető szélessávú internethozzáférést is kínálhat. A tervek szerint a BT teljes egészében lecseréli Asynchronous Transfer Mode (ATM) hálózatát és PSTN telefonhálózatát.

0

A Skype új internettelefon-szolgáltatások bevezetésére készül: cél a hagyományos telefonok elérése

2004. június 11. 16:08

Az ingyenes internettelefon-szolgáltatást nyújtó Skype Technologies SA azt tervezi, hogy az év végéig bevezeti első fizetős szolgáltatását, amelynek révén a felhasználók hagyományos telefonszámokat is tudnak hívni. A cég nem sokkal később azt is lehetővé teszi majd, hogy a Skype-felhasználók is elérhetőek legyenek a tradicionális telefonokról.

0

Jó negyedévet zárt a National Semiconductor

2004. június 11. 14:02

Az elsősorban analóg áramkörök gyártásáról ismert National Semiconductor csütörtökön tette közzé negyedéves eredményeit, a vállalat a tavalyi veszteséggel szemben nyereséget ért el és túlszárnyalta a Wall Street várakozásait. A jó eredmény főként a félvezetőkereslet általános erősödésének köszönhető.

0

Mindenkit csókol Anita

2004. június 11. 13:33

[VirusBuster] Új változata bukkant fel a vélhetően magyar fejlesztésű, elektronikus képeslapot imitáló Zafi féregvírusnak. A Zafi.B féreg emailek mellékleteként terjed, a levél szövegében különböző nyelveken írott üzenet szerepelhet, amely legtöbb esetben virtuális képeslap megtekintésére szólítja fel a felhasználót, de ingyenes SMS küldő szolgáltatás reklámszövegét is küldheti.

0

Újra felszálló ágban a PC-értékesítés a Közép- és Kelet-Európában

2004. június 11. 10:40

A növekvő bérek és a sikeresebb kisvállalkozások serkentették a PC-piacot Közép- és Kelet-Európában. A teljes értékesítés tavaly darabszám szerint 22,7 százalékkal, érték szerint pedig 17,3 százalékkal emelkedett -- derül ki az IDC piackutató cég adataiból. Oroszország részesedett az eladott darabszám több mint a feléből, míg a régió három legnagyobb piaca, Oroszország, a Cseh Köztársaság és Lengyelország együtt e mennyiség több, mint 70 százalékát tudhatták magukénak.

0

Villanyszámlafizetés mobiltelefonon keresztül

2004. június 10. 16:22

Júniusától érhető el az ügyfelek számára az az egyedüálló mobil fizetési megoldás, mely a Budapest Bank, az ELMŰ, a Pannon GSM és a T-Mobile példa nélküli összefogásával jött létre. Az új mobil banki szolgáltatatással az ügyfeleknek lehetőségük nyílik arra, hogy közműszámlájukat a lehető legkényelmesebb és leggyorsabb módon, sorban állás, várakozás nélkül, akár otthonról, egyetlen üzenet küldésével egyenlítsék ki.

0

Megemelte PC-forgalmi előrejelzését az IDC

2004. június 10. 11:16

Az idén várhatóan 13,5 százalékkal nő az eladott PC-k száma -- jövendöli legfrissebb jelentésében az IDC piackutató vállalat, amely korábban 11,4 százalékos piaci bővülést várt. Az IDC szerint az asztali gépek iránt továbbra is erős lesz a kereslet.

0

Nagyfelbontású elektronikus papír Japánból

2004. június 9. 16:41

[Nikkei Business Publications] A japán Toppan Printing új, nagyfelbontású elektronikus papírt jelentett be. Az új e-papír felbontása 400 képpont hüvelykenként, ami kiváló részletességet biztosít kis méretben is. A különleges kijelző így 320x240 pontot képes megjeleníteni egy hüvelyknyi (2,54 cm) átlójú felületen.

0

Elképesztő sebesség a negyedik generációs mobilhálózatokon

2004. június 9. 16:01

[Nikkei Business Publications] Japán legnagyobb mobiltávközlési szolgáltatója, az NTT DoCoMo egy Tokióban tartott, a negyedik generációs (4G) mobilkommunikációról szóló nemzetközi konferencia alkalmával nyilvánosságra hozta terepen folytatott kísérleteinek eredményeit. Bár az International Telecommunication Union -- a Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség -- 4G hálózatokra vonatkozó ajánlása és definíciója alapján a mérések nem hoztak nagy meglepetést, a jelenlegi hálózatok képességeinek ismeretében az eredmények mégis megdöbbentőek kissé.

0

Benyújtotta fellebbezését a Microsoft

2004. június 9. 14:33

[CNET] A Microsoft fellebbezést nyújtott be az Európai Bizottság március végi elmarasztaló ítélete ellen, a redmondi cég állítása szerint a foganatosítani kívánt szankciók révén a vállalat elveszti bizonyos előnyeit versenytársaival szemben, ráadásul más vállalatok kezébe kerülnek a cég szellemi tulajdonát képező információk.

0

A szélessávú internetfelhasználás 42 százalékkal nőtt az USA-ban

2004. június 9. 09:54

Az amerikai Federal Communications Commission (FCC) -- Szövetségi Hírközlési Bizottság -- kedden bejelentette, hogy a broadband internetfelhasználás tavaly 42 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban, miután mintegy 8,3 millió háztartás illetve vállalat fizetett elő új szélessávú szolgáltatásra. 2003 végén 28,2 millió broadband vonal élt az USA-ban.

0

A Samsung még az idén piacra dobja a világ legnagyobb képátlójú plazmatelevízióját

2004. június 9. 09:47

A dél-koreai Samsung kedden bejelentette, hogy még az idén elkezdi februárban bejelentett, 80 hüvelykes plazmatévéjének értékesítését. A több mint 2 méter képátlójú készülék jelentősen nagyobb az eddigi, átlagosan 40-50 hüvelykes plazmatelevízióknál. Ennek megfelelően várható ára is borsos: mintegy 40 ezer dollár, közölte a cég audiovizuális és PC-üzletágának vezetője, G.S. Choi.

0

A UMC erős hónapot zárt

2004. június 9. 09:36

A tajvani UMC, a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója májusban 31 százalékkal növelte forgalmát a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A cég a gyártókapacitás bővítésével tudott válaszolni az erős chipkeresletre.

0

Biztonsági kérdések fogják vissza az outsourcingot

2004. június 8. 16:54

[Computerworld] A Torontóban megrendezésre került Infosecurity konferencia alkalmával megkérdezett informatikai vezetők és vállalati döntéshozók többsége egyetértett abban, hogy a biztonsági szempontból kritikus adatokkal kapcsolatos tevékenységeket nem szabad kiszervezni külső szolgáltatóhoz.

0

Csökkent a Nokia piaci részesedése

2004. június 8. 16:08

Látványosan csökkent a Nokia részesedése a globális mobiltelefon-piacon -- adta hírül a Gartner piackutató cég. Noha a finn gyártó az év első három hónapjában több mobiltelefont adott el, mint a megelőző év azonos időszakában, piaci részesedése 34,6 százalékról 28,9 százalékra esett vissza. A vállalat nagy versenytársai eközben mindannyian növelték piaci befolyásukat.

0

Dinamikusan nő a kínai mobiltelefon-piac

2004. június 8. 11:52

Az idei év végén több mint 300 millió mobiltelefon lesz Kínában és a piac továbbbra is látványosan növekedik. Eddig mintegy 295 millió mobiltelefont adtak el az országban -- derül ki az Információs Ipar Minisztériumának becsléséből. Az év első négy hónapjában 2,7 millió új mobiltelefon-előfizetőt regisztráltak a szolgáltatók.

0

A Microsoft tárgyalásokat folytatott az SAP felvásárlásáról

2004. június 8. 10:56

Tegnap kezdődött az amerikai Igazságügyi Minisztérium által az Oracle ellen indított antitröszt-per tárgyalása. A meghallgatásokon bombaként robbant a hír: a Microsoft és az SAP korábban tárgyalásokat folytattak az egyesülésről.

0

Tizenkétezerrel kevesebb modemes előfizetés

2004. június 8. 10:25

[ KSH ] Tízezerrel csökkent a modemes előfizetők száma -- derül ki a Központi Statisztikai Hivatal 2004. első negyedévéről készített, a napokban megjelent gyorstájékoztatójából.

0

Jelentős árcsökkenés várható az LCD-monitorok piacán

2004. június 7. 11:22

Az IDC piakutató vállalat által közzétett tanulmány alapján a TFT -- thin-film transistor, vékony rétegű tranzisztor -- technológiájú folyadékkristályos (LCD) kijelzők előállítási költsége jelentős csökkenés előtt áll, köszönhetően a gyártók által eszközölt beruházásoknak. A tanulmány a 10 hüvelyknél nagyobb panelek termelési körülményeit vizsgálta, beleértve az LCD-TV készülékbe szánt kijelzőket is.

0

EMC-Samsung tárolóeszköz-megállapodás

2004. június 7. 10:14

Az EMC a múlt héten bejelentette, hogy együtt fog működni a Samsunggal az egyre erősödő ázsiai tárolóeszköz-piacon. A szövetség első lépéseként a dél-koreai óriás saját, StorageMax márkaneve alatt fogja értékesíteni az EMC Clariion tárolórendszereit, később a két cég közösen is fog termékeket fejleszteni.

0

Rekordot döntött a dél-koreai IT-export

2004. június 4. 16:15

Májusban a dél-koreai IT-export az előző év hasonló időszakához képest 61 százalékkal 6,53 milliárd dollárra nőtt. A kimagasló eredmény elsősorban a memóriachipek és a mobiltelefonok eladásainak volt köszönhető. Az export várhatóan tovább erősödik a globális gazdasági fellendülés eredményeként -- áll a szakminisztérium csütörtöki közleményében. Ugyanakkor arra is figyelmeztetettek, hogy az emelkedő olajárak és a várható amerikai kamatlábemelés gátolhatják a növekedést.

0

Lebeszélhető havidíjas tarifacsomag a T-Mobile kínálatában

2004. június 4. 16:08

A hazai mobilhasználók számára rég várt újdonsággal szolgál az ország legnagyobb mobilcége, a T-Mobile. A június 5-én bevezetett Relax csomagokkal ugyanis az előfizetéses ügyfelek ezentúl havidíj nélkül, kizárólag a pecdíjakat fizetve telefonálhatnak.

0

Erős negyedév várható az Intelnél

2004. június 4. 12:51

Az Intel negyedévközi elemzői tájékoztatóján a flash memóriák iránti erős keresletre hivatkozva a korábbi előrejelzés felső határára módosította bevétei várakozásait.

0

Harmadik generációra kész Vodafone hálózat a kisföldalatti vonalán

2004. június 4. 11:24

A Vodafone Magyarország Rt. június 3-tól a kisföldalatti (M1) teljes hosszán biztosítja a megszakítás nélküli hang- és adatátvitelt. A földalatti rendszer a a legújabb technológiára épül: a vonal minden pontján tökéletes lefedettséget nyújt, valamint a harmadik generációs kívánalmaknak megfelelően épült.

0

Különleges roaming-ajánlattal kedveskedik nyaraló előfizetőinek a Pannon GSM

2004. június 3. 15:34

Különleges roaming-ajánlattal kedveskedik nyaraló előfizetőinek a Pannon GSM: 2004. június 1-je és augusztus 31-e között 14 ország egy-egy mobilszolgáltatójának hálózatából egyetlen, jól megjegyezhető díjat állapít meg a cég, mellyel a társaság számlás előfizetői hang-, adat- és faxhívásokat folytathatnak külföldről.

0

Kétrétegű lemezek kezelésére képes DVD-írókat is kínál számítógépeihez a Dell

2004. június 3. 15:15

[News.com] Mi sem jelezhetné jobban a kétrétegű DVD-írás eljövetelét, mint az, hogy a Dell is kínál mostantól számítógépeket kétrétegű lemezek kezelésére képes meghajtókkal. A vállalatóriás tegnap bejelentette, hogy Dimension 8300 és Dimension XPS asztali számítógépeihez 12x-es sebességű DVD-írásra és DL-lemezek kezelésére képes optikai meghajtó is választható.

0

Közéleti hírekkel is gyarapszik a megújult FigyelőNet

2004. június 3. 10:33

Megújult a FigyelőNet , az üzleti élet vezető portálja. Az átalakulás jegyében a site az üzleti hírek mellett ezután aktuális közéleti hírekkel is ellátja látogatóit. A napközben folyamatosan frissülő hírek mellett a portál új rovatokat és szolgáltatásokat is indít. A portál vezetőinek célja, hogy a FigyelőNet folyamatosan tájékoztassa az internetezőket a nap legfrissebb lényeges, nem bulvár híreiről.

0

A Gartner is erős növekedésre számít a félvezetők piacán

2004. június 3. 09:58

A Gartner piackutató cég szerdai jelentésében erős félvezetőpiaci növekedést jósolt. A legfrissebb prognózis szerint a chipek globális forgalma az idén több mint 25 százalékkal nő, jövőre pedig további 15 százalékkal emelkedik. Az elkövetkező öt év során a félvezetők értékesítéséből származó bevétel világszerte 69 százalékkal növekszik és 2008-ra megközelíti a 300 milliárd dollárt. Tavaly a félvezetők globális forgalma 177,2 millárd dollár volt.

0

Elbocsátja alkalmazottainak 7 százalékát a Seagate

2004. június 3. 09:38

A merevlemezgyártók nehéz helyzetét jellemzi, hogy a Seagate bejelentette, elbocsátásokkal és átszervezésekkel éves szinten 150 millió dollárral csökkenti költségeit. A vállalat dolgozóinak mintegy 7 százalékától, összesen 2900 alkalmazottól válik meg. A Seagate szóvivője szerint az elbocsátások a vállalat több részlegét is érintik, részleteket azonban nem árult el.

0

A pornó már nem elég kifizetődő a spamküldőknek

2004. június 2. 16:07

A Clearswift, a MIMEsweeper gyártója bejelentette a legújabb Spam Index felmérésének eredményeit, amelynek célja a spam levelek természetének rövid havi ismertetése. A pénzügyi spamek közel állnak ahhoz, hogy megelőzzék az áprilisi Clearswift Spam Index első helyét elfoglaló, gyógyszerekkel kapcsolatos spameket, mivel úgy tűnik, hogy a nagyobb profitot ígérő ajánlatok reményében a spamküldők hanyagolják a pornóipart.

0

Kedvező negyedéves kilátások az Intelnél

2004. június 2. 14:22

Elemzői várakozások szerint az Intel az előrejelzett tartomány felső határára fogja módosítani a második negyedévre szóló bevétei prognózisát, mivel élénkül a kereslet a NOR típusú flash memóriák, illetve a notebookokba szánt processzorok és chipkészletek iránt.

0

Az IBM megnyitotta első európai Deep Computing Capacity on Demand központját

2004. június 2. 12:27

[Mmd] Az IBM ma bejelentette első európai Deep Computing Capacity on Demand szuperszámítógépes központja megnyitását. A Franciaországi Montpellier-ben működő létesítmény a világ második ilyen jellegű központjaként az interneten keresztül nyújt hozzáférést az ügyfelek számára az IBM rendkívüli kapacitású és roppant biztonságos szuperszámítógépeihez.

0

A Logitech felvásárolta az Intrigue Technologiest

2004. június 2. 10:15

A Logitech bejelentette, hogy megvásárolta a széles körben elismert, kiváló minőségű Harmony Remote távirányítók gyártóját, a kanadai Intrigue Technologies vállalatot, amely eddig magántulajdonban volt. A cég 29 millió dolláros készpénzes ügylet keretében került a Logitech tulajdonába, amelyhez hozzáadódik egy lehetséges teljesítmény szerinti járulékos kifizetés bizonyos jövőbeli távirányító-bevételeknek megfelelően.

0

Élesedik a harc a nyomtatópiacon a Hewlett-Packard és a Dell között

2004. június 1. 17:30

Miután a PC-piacon már évek óta küzd egymással a HP és a Dell, a nyomtatók területén is egyre élesdik a csata a két vállalatóriás között. Az utóbbi hónapokban a Dell agresszív lépéseket tett saját márkajelzésű nyomtatóival, a múlt héten pedig a kisvállalatok számára dobott piacra egy lézernyomtató családot, akár 64 százalékos megtakarítást ígérve a kellékanyagokat illetően.

0

Eltűnnek az európai és amerikai piacról a Sony Clié kézigépek

2004. június 1. 16:31

A Sony a belátható jövőben nem dob piacra új kéziszámítógépeket Európában és az Egyesült Államokban -- jelentette be a vállalat. A japán cég közölte, hogy a jelenleg kapható Clié készülékek az idén még bizonyosan megtalálhatók lesznek a boltokban és a szükséges támogatás, illetve szoftverfrissítések is elérhetők lesznek, új tenyérgépek megjelenésére azonban már nem lehet számítani.

0

Jövő héten kerül megrendezésre a Távközlés 2004 konferencia

2004. június 1. 15:38

A jövő héten, június 9-10-én megrendezett Távközlés 2004 konferenciát hatalmas érdeklődés előzi meg, ekkor rendezik meg ugyanis a hazai távközlési piac idei első konferenciáját. A Hilton Budapestben zajló tanácskozáson mind a távközlési vállalatok vezetőinek, mind a piacot szabályozó testületek képviselőinek először adódik lehetősége arra, hogy közösen értékeljék a liberalizált távközlési piac első féléves eredményeit, illetve hangot adjanak a piaci hiányosságoknak.

0

Erős évet zárt az amerikai online kiskereskedelmi szektor

2004. június 1. 14:44

A Forrester Research piackutató vállalat nemrég közzétett felmérése szerint tavaly az amerikai online kiskereskedelmi eladások 51 százalékkal 114 milliárd dollárra emelkedtek és nőtt a kereskedők nyeresége is. Ez volt az első év, amikor az online kiskereskedelmi forgalom meghaladta a 100 milliárd dollárt az USA-ban.

0

Emelkedik a Nokia európai piaci részesedése

2004. június 1. 13:57

Az utóbbi hetekben jelentősen emelkedett a Nokia európai mobiltelefon-forgalma, ami arra utal, hogy az árcsökkentések és az új modellek bemutatkozása megfordította a korábbi hanyatló trendet. A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója áprilisban mintegy 25 százalékkal szállította le egyes készülékeinek árát, miután globális piaci részesedését megtépázta a Samsung, a Sony Ericsson és a Siemens.

0

A Fujitsu Siemens Computers bemutatta új, EMC Symmetrix DMX-2 sorozatú tárolórendszereit

2004. június 1. 13:37

[Vision Communications] A Fujitsu Siemens Computers bemutatta új, EMC Symmetrix DMX-2 sorozatú tárolórendszereit, amelyekkel tovább erősítheti pozícióját a felső kategóriás adattárolási piacon. Az új szoftverekkel kiegészített tárolórendszerek még nagyobb információtömeg központi kezelését és magas szintű védelmét teszik lehetővé a vállalatok számára.

0

Európában is lendületbe jön a 3G

2004. június 1. 12:07

A legújabb piaci felmérések szerint a harmadik generációs hálózatokban használható, videokonferenciára és nagysebességű adatátvitelre is alkalmas mobiltelefonok egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert Európában. A német GfK piackutató vállalat szerint áprilisban a kontinensen 225 ezer 3G mobiltelefon talált gazdára, amely kétszerese az előző havi adatnak. Ezzel együtt a 3G készülékek egyelőre csupán 2 százalékát teszik ki az összes európai mobiltelefon-forgalomnak.

0

Indiában nyit gyárat az Intel

2004. június 1. 09:37

Az Intel több mint 20 ezer négyzetméter területet foglalt le a Siruseri IT Parkban, amely az indiai Chennai városban található -- írja az Economic Times. Magukat megnevezni nem kívánó hírforrások szerint a vállalat egy gyár építését tervezi a területen.