Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A Nokia mobilböngészőt akar a Mozillától

Bizó Dániel, 2004. június 24. 14:58
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[CNET News Asia] A Nokia egy új projekt létrehozásáról egyezett meg tavaly a Mozilla Foundationnel, melynek célja egy mobiltelefonokhoz és kéziszámítógépekhez szánt böngésző kifejlesztése volt. Az immár Firefoxként ismert webböngésző kódjára épülő Minimo kezdeményezést a Nokia jelentős összeggel támogatja, a részletek azonban továbbra sem ismertek. Közeli források szerint egy igen kezdetleges pre-alpha verzió már el is készült, demonstráció céljából.

hirdetés
[CNET News Asia] A Nokia egy új projekt létrehozásáról egyezett meg tavaly a Mozilla Foundationnel, melynek célja egy mobiltelefonokhoz és kéziszámítógépekhez szánt böngésző kifejlesztése volt. Az immár Firefoxként ismert webböngésző kódjára épülő Minimo kezdeményezést a Nokia jelentős összeggel támogatja, a részletek azonban továbbra sem ismertek. Közeli források szerint egy igen kezdetleges "pre-alpha" verzió már el is készült, demonstráció céljából.

Bár a személyi számítógépek böngészői között magasan a Microsoft Internet Explorer dominál, a mobiltelefonok piacán egyelőre még nyílt a verseny, nem dőlt el, ki lesz a befutó. Az indulók között található az Opera és a Microsoft Pocket IE, melyeknek olyan további versenytársakkal kell megküzdeni, mint az Access, az InterNiche Technologies, a Fusion, a NexGen Software, a NetClue, az Openwave Systems és a QNX.

A tét nem kicsi. Tavaly körülbelül félmilliárd mobilkészülék kelt el világszerte. A harmadik generációs hálózatokat, melyek már élvezhető multimédiás tartalom elérését is lehetővé teszik majd, Japán kivételével csak mostanában kezdik kereskedelmi üzembe helyezni.

Laurie Armstrong, a Nokia szóvivőjének magyarázata alapján a Nokia részéről teljesen természetes, hogy több lehetőséget is megvizsgálnak a mobilböngészők kérdésével kapcsolatban, így a Mozillával való együttműködés is magától értetődő lépés. Bár Hakon Lie, az Opera technológiai vezérigazgatója megkérdőjelezte, hogy a Mozilla csapata képes lesz-e megfelelően kicsi és gyors böngésző produkálására, Chris Hofmann, a Mozilla alapítvány műszaki igazgatója szerint a Minimo versenyképesnek tűnik.

Egyes vélemények szerint az eddig folyamatosan forráshiánnyal küszködő Mozilla a Minimo segítségével önellátóvá válhat. A Nokia segítségével több fejlesztési erőforrás csoportosítható a tervezethez, így lehetővé válik az egyes vállalati igények kielégítése, miközben a kód bárki számára hozzáférhető maradhatna.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.