Szerző: Bizó Dániel

2004. június 24. 14:58:32

A Nokia mobilböngészőt akar a Mozillától

[CNET News Asia] A Nokia egy új projekt létrehozásáról egyezett meg tavaly a Mozilla Foundationnel, melynek célja egy mobiltelefonokhoz és kéziszámítógépekhez szánt böngésző kifejlesztése volt. Az immár Firefoxként ismert webböngésző kódjára épülő Minimo kezdeményezést a Nokia jelentős összeggel támogatja, a részletek azonban továbbra sem ismertek. Közeli források szerint egy igen kezdetleges pre-alpha verzió már el is készült, demonstráció céljából.

[CNET News Asia] A Nokia egy új projekt létrehozásáról egyezett meg tavaly a Mozilla Foundationnel, melynek célja egy mobiltelefonokhoz és kéziszámítógépekhez szánt böngésző kifejlesztése volt. Az immár Firefoxként ismert webböngésző kódjára épülő Minimo kezdeményezést a Nokia jelentős összeggel támogatja, a részletek azonban továbbra sem ismertek. Közeli források szerint egy igen kezdetleges "pre-alpha" verzió már el is készült, demonstráció céljából.

Bár a személyi számítógépek böngészői között magasan a Microsoft Internet Explorer dominál, a mobiltelefonok piacán egyelőre még nyílt a verseny, nem dőlt el, ki lesz a befutó. Az indulók között található az Opera és a Microsoft Pocket IE, melyeknek olyan további versenytársakkal kell megküzdeni, mint az Access, az InterNiche Technologies, a Fusion, a NexGen Software, a NetClue, az Openwave Systems és a QNX.

A tét nem kicsi. Tavaly körülbelül félmilliárd mobilkészülék kelt el világszerte. A harmadik generációs hálózatokat, melyek már élvezhető multimédiás tartalom elérését is lehetővé teszik majd, Japán kivételével csak mostanában kezdik kereskedelmi üzembe helyezni.

Laurie Armstrong, a Nokia szóvivőjének magyarázata alapján a Nokia részéről teljesen természetes, hogy több lehetőséget is megvizsgálnak a mobilböngészők kérdésével kapcsolatban, így a Mozillával való együttműködés is magától értetődő lépés. Bár Hakon Lie, az Opera technológiai vezérigazgatója megkérdőjelezte, hogy a Mozilla csapata képes lesz-e megfelelően kicsi és gyors böngésző produkálására, Chris Hofmann, a Mozilla alapítvány műszaki igazgatója szerint a Minimo versenyképesnek tűnik.

Egyes vélemények szerint az eddig folyamatosan forráshiánnyal küszködő Mozilla a Minimo segítségével önellátóvá válhat. A Nokia segítségével több fejlesztési erőforrás csoportosítható a tervezethez, így lehetővé válik az egyes vállalati igények kielégítése, miközben a kód bárki számára hozzáférhető maradhatna.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 22. 02:11

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.