:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 9. 14:33

Benyújtotta fellebbezését a Microsoft

[CNET] A Microsoft fellebbezést nyújtott be az Európai Bizottság március végi elmarasztaló ítélete ellen, a redmondi cég állítása szerint a foganatosítani kívánt szankciók révén a vállalat elveszti bizonyos előnyeit versenytársaival szemben, ráadásul más vállalatok kezébe kerülnek a cég szellemi tulajdonát képező információk.

[CNET] A Microsoft fellebbezést nyújtott be az Európai Bizottság március végi elmarasztaló ítélete ellen, a redmondi cég állítása szerint a foganatosítani kívánt szankciók révén a vállalat elveszti bizonyos előnyeit versenytársaival szemben, ráadásul más vállalatok kezébe kerülnek a cég szellemi tulajdonát képező információk.

"A Bizottság döntése aláássa a sikeres vállalatok innovációs erőfeszítéseitt és olyan kötelezettségeket ró rájuk, amelyek szerint szellemi tulajdonaikat és saját technológiáikat a versenytársak számára elérhetővé kell tenniük, illetve korlátozza a cégeket abban, hogy új fejlesztésű képességekkel ruházzák fel termékeiket" -- nyilatkozta Horacio Gutierrez, a Microsoft jogásza. "A Bizottság döntéseinek jogi következményei jelentősen befolyásolják a globális gazdaság növekedése szempontjából kulcsfontosságú kutatás-fejlesztési kezdeményezéseket."

Amint az ismert, az Európai Bizottság március végi ítéletében 613 millió dollárra büntette a Microsoftot, ugyanis a cég illegálisan élt vissza a Windows operációs rendszer piaci hegemóniájával és ennek segítségével monopolizálni akarta a médialejátszók és a szerver-szoftverek piacát is. A Bizottság kötelezte a Microsoftot arra, hogy egy olyan Windows-változatot dobjon piacra, amely nem tartalmazza a Media Playert. Emellett a remondi cégnek meg kell osztani versenytársaival bizonyos információkat a Windows operációs rendszerről, hogy a cégek egyenlő esélyekkel versenyezhessenek a szerver-szoftverek piacán.

A Microsoft egy 100 oldalas fellebbezési dokumentumot nyújtott be az illetékes hatóságokhoz. A cég képviselői közölték, hogy a vállalat folyamodni fog az ítéletben foglalt kötelezettségek felfüggesztését, azaz azért, hogy a Media Player nélküli Windowst, valamint a szerverekkel kapcsolatos információkat csak a fellebbviteli tárgyalások lezárása után kelljen kiadnia. A cég emellett indítványozza az eddig példátlan méretű pénzbírság elengedését vagy csökkentését is.

Jogi szakértők szerint a Microsoftnak egyértelműen bizonyítania kell majd, hogy az ítéletben foglalt kötelezettségek fel nem függesztése helyrehozhatatlan károkat okoz a cégnek. "Kétlem, hogy a Microsoft lehúzza a rolót csak azért, mert engedelmeskedie kell ennek az ítéletnek" -- mondta Frank Fine, a brüsszeli DLA ügyvédi iroda jogásza. Hozzátette, hogy Bo Vesterdorf bíró valószínűleg fenntartja majd a szoftverekkel kapcsolatos információk megosztásával kapcsolatos döntést, mivel pár éve egy gyógyszeripari cég hasonló ügyében a Legfelsőbb Bíróság is ilyen ítéletet hozott.

Jogászok szerint a Microsoft fellebbezése utáni jogi procedúra éveket is igénybe vehet. Hogy a bíróság felfüggeszti-e az ítéletben foglalt kötelezettségeket, az legfeljebb hat hónap múlva kiderül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.