Szerző: Bizó Dániel

2004. június 23. 13:30

Újra terjeszkedni kíván a Sun a kormányzati piacokon

Clark Masters
Clark Masters
[The Wall Street Journal] A Sun Microsystems egy új, kiemeltek a kormányzati hivatalokkal foglalkozó üzleti egységet hozott létre. A Global Governement Office (GGO) célja, hogy a hagyományosan a Sun erősségének számító kormányzati piacon újra lendületbe kerüljön a vállalat.

Az új egység vezetésével a korábban a nagyvállalati rendszerekért felelős alelnököt, Clark Masterst bízták meg. Masters többek között nagy tapasztalattal rendelkezik a szuperszámítógépek építésének területén, amivel a Craynél foglalkozott huzamosabb ideig. Masters ezenkívül közvetlenül felügyeli az amerikai kormányzati eladásokat is.

A Sun rendkívül erős pozíciókkal rendelkezik az amerikai hadsereg és hírszerzés területén. Az utóbbi időkben azonban sokak mellett olyan óriások indítottak támadást a piacai megszerzésére, mint az IBM vagy a HP. Megjelentek ráadásul az Intel és az Advanced Micro Devices (AMD) processzoraira épülő nagygépekkel versenyző szállítók is, melyek összemérhető teljesítmény mellett lényegesen alacsonyabb árat tudnak szabni.

A GGO feladata az elsősorban hazai piacok védelmén túl az újabb, Amerikán kívüli kormányzati hivatalok megnyerése. Kifejezetten a közbeszerzési eljárások figyelembe vételével került kidolgozásra már korábban a köztesszoftverek a lakosság számát alapul vevő árképzése is. További finomításként az országok fejlettségi szintjüktől függően három kategóriába kerültek besorolásra, ami az állampolgáronkénti díj meghatározásában játszik szerepet.

Az eladások fellendítésén túl Masters tervei között szerepel egy olyan kutatás-fejlesztési projekt beindítása is, mely kifejezetten a kormányzatok igényeinek nyomon követésével igyekszik azok számára megfelelő termékeket produkálni. A Sun jelenleg az amerikai Defense Advanced Research Program Agency (DARPA) -- melynek az internet megszületése is köszönhető -- által támogatott szuperszámítógépek építését célzó programban is részt vesz.

Masters elmondta, hogy a saját, UltraSPARC processzoraikra épülő gépek mellett a jövőben a friss stratégiai szövetséges AMD Opteron chipjein alapuló szuperszámítógéppel is jelentkezni fognak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról