eco@tech archívum - 2004 október

2004
október

0

Itthon is elérhető ingyenes vírusszűrési szolgáltatás

2004. október 28. 14:26

[News.com, HWSW] Az Egyesült Államok legnagyobb internetszolgáltatója, az America Online (AOL) tegnap bejelentette, hogy a jövőben ingyenesen nyújtja internetelőfizetőinek a McAfee antivírus szoftverét és a vírusdefiníciós adatbázis frissítéseket, s a jövőben nem számol fel eme szolgáltatásért külön díjat. Az AOL az ingyenes szolgáltatást a novemberben megjelenő AOL 9.0 Security Edition csomagjával együtt kínálja majd.

0

A harmadik negyedévben rekordot döntött a mobiltelefon-piac

2004. október 28. 14:23

Még soha annyi mobiltelefont nem adtak el három hónap alatt, mint az idei harmadik negyedévben -- derül ki a Strategy Analytics adataiból. A piackutató cég szerint 2004-ben világszerte 670 millió mobiltelefont adnak el, ami tavalyhoz képest 30 százalékos emelkedést jelent, jövőre azonban a növekedés lassulására lehet számítani: 2005-ben a forgalom csupán 8 százalékkal növekszik és 726 millió darabot tesz ki. A Strategy Analytics úgy véli, a fejlett piacokon gyakorlatilag befejeződik a készülékek cseréje modern, színes kijelzős modellekre.

0

Skype: telefonáljon szinte fillérekért!

2004. október 28. 11:28

Sokan nem tudják, hogy bizonyos esetekben a vezetékes szolgáltatók árainál lényegesen olcsóbban is telefonálhatnak. Ehhez mindössze egy internetről ingyen letölthető, Skype nevű programra van szükségük. A Skype egy internetes telefonhálózat, amelyen át ingyen beszélhetünk a programot szintén használó ismerőseinkkel. Nemrégiben megjelent a SkypeOut szolgáltatás, amellyel hagyományos vezetékes és mobil számokat is hívhatunk, szinte fillérekért.

0

Aranylemezek mellett "arany MP3" elismerést is kaphatnak a zenészek

2004. október 28. 09:24

[News.com] A kiadók eddig platina- és aranylemezekkel ismerték el a zenészek és együttesek érdemeit, sikereit, azonban a zeneipar történetében először sor került az első arany, platina és multiplatina elismerések átadására is a digitális formában értékesített, letöltött dalokért.

0

A DivX lassan utat tör Hollywoodba

2004. október 27. 14:22

[News.com] A kezdetben fekete bárányként kezelt DivX formátum, a DivX Networks gyermeke úgy tűnik lassan lekerül a stúdiók feketelistájáról: a vállalat elnöke szerint karácsonyig két újabb jelentős stúdió jelenti majd be, hogy támogatják a DivX Networks videotömörítő technológiáját. A DivX már korábban megállapodást kötött a 20th Century Fox-szal légijáratokon működtetett filmkölcsönző szolgáltatással kapcsolatosan.

0

FBI nyomozókat küld Magyarországra a kalózok ellen az Egyesült Államok

2004. október 27. 10:55

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy szövetségi nyomozókat helyeznek az Egyesült Államok budapesti és Hong-Kong-i nagykövetségére. Feladatuk az lesz, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi nyomozókkal és hatékonyabbá tegyék a szerzői jogvédelem alá eső termékek védelmét.

0

Rádiós azonosítással ellátott útleveleket vezetne be az Egyesült Államok

2004. október 26. 13:30

Az Egyesült Államok rádiófrekvenciás azonosítóchipeket integrálna az állampolgárok útlevelébe, hogy megkönnyítse, meggyorsítsa az azonosítást és megnehezítse a hamisítók dolgát. A projekt már a jövő év elején elindulhat, a műszaki problémák és a személyiségi jogokkal kapcsolatos aggodalmak ellenére.

0

Robbanásszerű fejlődés előtt áll az európai HDTV-piac

2004. október 26. 12:03

Az angol Intex Management Services Ltd. piackutató vállalat legújabb felmérése szerint robbanásszerű fejlődés előtt áll az európai nagyfelbontású televíziózás. A legújabb előrejelzés szerint 2009-re, azaz alig 5 év múlva már az európai háztartások 7 százalékában HDTV-készüléken nézik majd a nagyfelbontású televízióadásokat. Az IMS előrejelezése szerint 8 millió HDTV talál majd gazdára 2009-ben Európában, mely az összes eladott mennyiség 17 százalékát adja majd.

0

Hazánkban is terjed az ingyenes vezeték nélküli internet

2004. október 26. 10:17

A bámulatosan gyors külföldi terjeszkedéssel egyidőben már Magyarországon is egyre több helyen vehető igénybe vezeték nélküli internetszolgáltatás. A szállodákban, konferenciaközpontokban telepített hotspotok mellett szaporodik az éttermekben, kávézókban, parkokban kiépített rendszerek száma is. Az elegáns szállodákban kiépített hotspotokat rendszerint fizetség fejében lehet igénybe venni, sok helyen azonban egyáltalán nem kell a használatért fizetni. Az ingyenes vezeték nélküli hozzáférést kínáló helyek azért telepítenek hotspotokat, hogy ezzel a szolgáltatással is megkülönböztessék magukat a versenytársaktól, végső soron pedig hogy több látogatót, vendéget vonzzanak.

0

A pornó lesz a mobiltelefonos tartalmak motorja

2004. október 26. 09:41

A mobiltelefonok felhasználói 2008-ban már egymilliárd dollárt költenek pornóra -- áll egy piackutató cég előrejelzésében. Az erotikus tartalom ugyanúgy fogja fellendíteni a mobiltelefonos tartalomfogyasztást, mint a videózást, vagy az internetezést.

0

Tíz év múlva a CMOS-korszak véget ér

2004. október 25. 16:49

Az Intel technológiai vezetői szerint tíz év múlva a szilícium-alapú félvezetőgyártás napjai leáldoznak, a jelenlegi lapkákat karbon nanocsövekből, vagy szilícium nanovezetékekből készült áramkörök váltják fel, 2020-ban pedig sokkal radikálisabb technológiai váltásra lesz szükség ahhoz, hogy a processzorok és más alkatrészek teljesítménye növelhető legyen.

0

A NetLock biztosítja a kommunikációt a HP és az ügyfelei között

2004. október 25. 15:45

A NetLock Kft. tanúsítványokat és intelligens chipkártyákat bocsát a HP rendelkezésére, hogy ezzel biztosítsa a hiteles és bizalmas kommunikációt a HP és ügyfelei között. A HP Magyarország az elmúlt évben mutatta be Menedzselt Biztonsági Szolgáltatását, amelyben havi díjért erőforrás-kihelyezési és központilag menedzselt konstrukcióban látja el ügyfelei rendszereinek felügyeletét és fejlesztését. A NetLock Kft. által szállított hitelesítési eszközök lehetővé teszik, hogy a HP általi erőforrás-kihelyezési konstrukció biztonságosan lássa el az ügyfél rendszereinek felügyeletét és fejlesztését.

0

Helyi hívást is kínál a Tele2

2004. október 25. 13:57

Mától helyi hívásra is használható a Tele2 -- igaz, csak Budapesten és az ország hét nagyvárosában. December végéig a szolgáltató 14 matávos körzetben és a Monortel területén is elérhetővé teszi helyi hívás szolgáltatását.

0

Elektronika, te szemét

2004. október 25. 09:41

Az Európai Közösség által évente létrehozott 1300 millió tonna hulladékból több mint tízmillió tonna elektronikai, melynek jelentős része fokozottan veszélyesnek minősül a nehézfém- és mérgesgáz-tartalom miatt. Becslések szerint Magyarország idén 143 ezer tonnával veszi ki a részét a szeméttermelésből, melyből a számítógépek és távközlési berendezések körülbelül 20 ezer tonnával részesednek. A magyar emberek idén körülbelül 50 tonna mobiltelefont hajítanak ki.

0

Új UNIX-szerverek és tárolóeszközök az IBM kínálatában

2004. október 22. 14:03

Burián Zoltánnak, az IBM Magyarországi Kft. számítógép-rendszerek és technológiai üzletágának nemrég kinevezett vezetőjének jutott a megtisztelő feladat, hogy bejelentse az IBM új, csúcskategóriás UNIX-szervereit, valamint tárolóeszközeit.

0

Naponta három és félmillió SMS üzenet jön-megy az éterben

2004. október 21. 15:54

Naponta több mint három és félmillió SMS-t küldtek a magyar mobiltulajdonosok az év első hónapjában -- derül ki a Nemzeti Hírközlési hatóság nemrég megjelent, az év első három hónapjának statisztikáit összegző monitoring jelentéséből. Népszerű az MMS és a vezetékes vonalról küldhető SMS is.

0

Kabátgomb méretű gázturbina válthatja fel az akkumulátorokat

2004. október 21. 15:11

[TechReview] A Massachusetts Institute of Technology mérnökei Alan Epstein vezetésével egy aprócska, csupán kabátgomb méretű gázturbinát készítettek -- szilíciumból. Az elgondolás szerint a turbina akár a jövő hordozható eszközeinek áramforrása is lehet, kisebb méretben nagyobb teljesítményt nyújtva, mint az üzemanyagcellák.

0

WiFi és 3G: újabb egyedülálló demonstrációt tartott az Ericsson Magyarország

2004. október 20. 16:07

Világviszonylatban is egyedülálló UMTS-EDGE-WLAN hívásátadással köszöntötte a hazánkba látogató hivatalos svéd delegációt az Információs társadalom és a jövő című konferencián az Ericsson Magyarország. A rendezvény a Svédületes! Svéd-magyar randevú 2004 programsorozat keretében került megrendezésre.

0

A HP és a Windows dominanciája várható a kelet-európai szerverpiacon

2004. október 20. 14:05

A közép-kelet európai régióban tavaly 17 százalékkal növekedtek a szerverek eladásai, az idén további 20 százalékos bővülésre számít az IDC piackutató cég. Érdekesség, hogy az olcsó, x86-processzoros rendszerek előretörése miatt tavaly az értékesítési árbevétel mindössze 1,1 százalékkal nőtt, az idén már 15 százalékos fellendülés várható.

0

Elveszítheti a mobilpiac második helyét a Motorola

2004. október 20. 10:25

A Motorola, a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója tegnap este, a tőzsde zárása után tette közzé harmadik negyedéves eredményeit. A vállalat forgalma 60 millió dollárral elmaradt a várakozásoktól és az értékesített mobiltelefonok száma is csalódást okozott.

0

A Dell növelte előnyét a globális PC-piacon

2004. október 19. 13:47

A Dell tovább növelte előnyét a HP-val szemben a globális PC-piacon -- áll a Gartner és IDC piackutató cégek által közzétett harmadik negyedéves jelentésekben.

0

Várakozáson felüli eredmény az IBM-nél

2004. október 19. 09:34

Az IBM tegnap este, a tőzsde zárása után tette közzé harmadik negyedéves eredményeit. A vállalat egyaránt növelni tudta forgalmát és nyereségét, illetve megemelte éves előrejelzését is, azonban továbbra is óvatosan optimista a vállalatok informatikai költéseivel kapcsolatban.

0

Egyre több zeneszámot vásárolnak az Apple online zeneboltjából

2004. október 15. 16:31

Az Apple sajtóközleményben jelentette be, hogy észak-amerikai iTunes online zeneáruházának előfizetői már több mint 150 millió zeneszámot vásároltak meg az interneten keresztül a webes üzlet megnyitása óta. Az eladások ráadásul nem csökkenő, hanem növekvő tendenciát mutatnak; napjainkban már több mint 4 millió zeneszámot vásárolnak meg hetente online módon, ami évi 200 millió darabos volument jelent.

0

Aggasztó kilátások a Nokiánál

2004. október 15. 12:36

A Nokia harmadik negyedéves nyeresége 20 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakában elért szinthez képest, és a vállalat a negyedik negyedévre is igen óvatos előrejelzést hozott nyilvánosságra.

0

A Sun negyedéves eredményei vegyes képet mutatnak

2004. október 15. 09:35

Tegnap este, a tőzsde zárása után tette közzé negyedéves pénzügyi mutatóit a Sun Microsystems. A vállalat eredménye felülmúlta az elemzők várakozásait, a bevétel azonban elmaradt attól.

0

Október végétől kapható a T-Mobile windowsos okostelefonjának kamera nélküli változata

2004. október 14. 09:55

Az infoSync információi szerint a T-Mobile október végén tervezi piacra dobni -- elsőként Németországban -- az MDA III típusú, Windows Mobile 2003 operációs rendszert futtató okostelefonjának kamera nélküli változatát. A kamera nélküli verziót elsősorban olyan vállalatok munkatársai számára ajánlják a szakértők, ahol biztonsági aggályokat vet fel a készülék beépített kamerája. Az új változat valószínűleg ezért olcsóbb is lesz a korábbi, kamerás változatnál, a készülék ára ugyanakkor egyelőre sajnos nem ismert.

0

Memóriakártyával ötvözi az érintés nélküli, rádiós chipkártyák előnyeit a Matsushita

2004. október 13. 15:09

A főként Panasonic márkanevű termékeiről ismert Matsushita Electric bejelentette, hogy kifejlesztette az első olyan SD memóriakártyát, amely érintkezés nélküli chipkártyaként is használható. A smartSD Cardnak nevezett intelligens SD memóriakártyák az érintkezésnélküli, rádiófrekvenciás adattovábbítás kényelmét ötvözik az adatok tárolásának lehetőségével, valamint jobb adatvédelemmel.

0

Hívásértesítő SMS-szolgáltatás a Vodafone-nál is

2004. október 13. 13:57

A Vodafone Magyarország bejelentette legújabb szolgáltatását, mely segítségével az előfizető azokról a nem fogadott hívásairól is értesülhet, amelyek akkor érkeztek, amikor a telefonja nem volt elérhető, például ki volt kapcsolva, avagy lefedettlen területen tartózkodott. A szolgáltatás segítségével a nem fogadott hívásokról SMS értesítés érkezik -- mintha azt a hívó küldte volna --, mely tartalmazza, hogy hányszor telefonált a hívó, a hívás időpontját, illetve többszöri hívás esetén az utolsó próbálkozás időpontját.

0

Háromszorosára nőtt a Yahoo nyeresége

2004. október 13. 11:27

Kétszeresére növekedő bevételről és háromszorása növekedő nyereségről számolt be a Yahoo. Az amerikai portál elsősorban a Google-ben meglevő részesedése eladásának köszönheti kiváló nyereség-mutatóját, de a hirdetési bevételek is látványosan nőttek.

0

Magyarország elenyészően keveset költ e-kormányzati fejlesztésekre

2004. október 12. 16:47

[IDC-HWSW] Az International Data Corp. piackutató cég által ma közzétett előrejelzés szerint Nyugat-Európa öt legnagyobb országában az elkövetkező évek során jelentősen növekedni fognak az elektronikus kormányzati szolgáltatásokkal kapcsolatos informatikai beruházásokra költött keretek. Az IDC tanulmányában Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Olaszországot és Spanyolországot vizsgálta.

0

Tiszavirág-életű volt a Motorola plazmatelevízió-piaci szereplése

2004. október 12. 11:46

A Motorola januárban, a Las Vegas-i Consumer Electronics Show rendezvényen lebbentette fel a fátylat plazma, valamint LCD-technológiájú laposképernyős televízióiról és monitorjairól, meglepve ezzel az iparág szereplőit. A hazánkban jellemzően mobiltelefonjairól ismert amerikai vállalat szórakoztatóelektronika-piaci szereplése azonban igencsak tiszavirág-életűnek bizonyult.

0

Látványosan csökkent az LG.Philips nyeresége

2004. október 12. 09:56

A folyadékkristályos (LCD) kijelzőkben használt panelek második legnagyobb gyártója, az LG.Philips 15 százalékkal csökkenő negyedéves nyereségről számolt be. A vegyesvállalat vezetőinek tájékoztatása szerint a profit csökkenésének oka a kijelzők árának drasztikus visszaesése volt. Az LG.Philips prognózisa szerint a tendencia 2005 első félévében is folytatódni fog, noha az erózió nem lesz olyan intenzív, mint az elmúlt negyedévben.

0

Megbízhatóbbá tenné a mobil akkumulátorokat a közös szabvány?

2004. október 12. 09:42

[infoSync] A több mint 225 ezer villamos-, elektronikai, számítógép- és szoftvermérnököt tömörítő Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) szervezet egy olyan új szabvány kidolgozását kezdte meg, mely egységesítené a napjainkban milliós darabszámban használt mobiltelefon-akkumulátorok fejlesztését és gyártását. A szabvány segítségével nem csak egységesebb, de biztonságosabb akkumulátorok lennének kialakíthatók.

0

Az AT&T is csatlakozott a WiMax vezeték nélküli technológia támogatóihoz

2004. október 11. 15:21

[News.com] Az AT&T 8,5 milliárd okot tud arra, hogy magáévá tegye a szupergyors WiMax vezeték nélküli kommunikációs technológiát -- nyilatkozta Hossein Eslambolchi, az amerikai vállalat műszaki igazgatója. A fő ok az anyagiakban keresendő: a vállalat -- és előfizetői, felhasználói -- ugyanis 8,5 milliárd dollárt fizettek az elmúlt évben más telefontársaságoknak azért, hogy használhassák az infrastruktúrájukat, az idegen hálózatot.

0

Vezeték nélküli internet Székesfehérvár főterén

2004. október 11. 13:42

Székesfehérvár önkormányzata és a belvárosi kávézók együttműködésével, egy közösen megvalósított beruházásnak köszönhetően a város főterén immár lehetőség nyílik vezeték nélkül kapcsolódni az internetre. Az újonnan telepített hotspot az Országalma mintegy 400 méteres körzetét fedi le.

0

A Delta a Dellnek is szállított közel egymillió hibás notebook-adaptert

2004. október 11. 09:58

[News.com] Az IBM-et követően a Dell is bejelentette, hogy többszázezer, pontosabban 990 ezer notebookokhoz csomagolt hálózati adaptert kényszerül visszahívni túlmelegedés, tűzveszély és áramütés veszélye miatt. A túlmelegedett adapterek borítása megsérülhet, mely nem csak tüzet okozhat, hanem elérhetővé tesz olyan alkatrészeket, melyek áramütés veszélyét hordozzák magukban.

0

Nyereséges negyedévet zárt az AMD

2004. október 11. 09:49

A világ második legnagyobb processzorgyártójaként jegyzett AMD csütörtökön este, a tőzsde zárása után tette közzé harmadik negyedéves eredményeit.

0

Akár hat-nyolc évet is kaphat a Svédországban elcsípett magyar informatikus

2004. október 8. 13:46

Egy huszonéves magyar informatikus 2002 októbere és 2004 júliusa többször behatolt a svéd Ericsson számítógépes rendszereibe, s onnan adatokat gyűjtött. A fiatalembert a svéd titkosszolgálat közreműködésével a múlt héten Stockholmba csalták, s ipari kémkedés vádjával vették őrizetbe.

0

Szabadalomsértési pert indított az Apple ellen a Honeywell

2004. október 7. 17:00

A high-tech technológiákat fejlesztő Honeywell International Inc. nem kevesebb mint 34 elektrotechnikai vállalatot perelt be a delaware-i kerületi bíróságon szabadalomsértés miatt. A vállalat egyben kérte a bíróságtól, hogy tiltsa meg a vállalatoknak érintett termékeik forgalmazását. A Honeywell szerint a vállalatok megsértették a cég szabadalmát, mely a kijelzők fényerejét segített megnövelni, valamint eltüntetett bizonyos interferenciás hatásokat a folyadékkristályos (LCD) kijelzőknél.

0

Cisco internettelefonok a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltségein

2004. október 6. 13:48

[Lenhardt&Weichinger Communications] Az EU agrártámogatásokat is kezelő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal központjában és megyei kirendeltségein 2004. júniusától mostanáig összesen 900 darab Cisco VoIP-telefon telepítésére került sor. A Cisco technológiájára épülő hálózat LAN és WAN eszközei biztosítják a hang- adat integrációt az ország egész területén.

0

Ujjlenyomat-olvasóval is rendelhető az IBM notebookja

2004. október 5. 17:32

Az IBM hétfőn bejelentette, hogy október 19-től kezdi meg T42 típusú notebookjának ujjlenyomat-olvasóval ellátott, biometrikus azonosításra alkalmas változatának értékesítését. Az azonosításhoz a billentyűzet alatt elhelyezett érzékelőre kell helyeznünk az ujjunkat, majd a szoftver ezt követően automatikusan beléptet minket a rendszerbe.

0

Négyezer hamis DVD-t foglaltak le a borsodi rendőrök

2004. október 5. 09:09

[Well] A múlt héten a Miskolci Rendőrkapitányság DVD-hamisítással foglalkozó magánszemélyek ellen sikeres akciókat hajtott végre Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén négy településen, Miskolcon, Tiszalucon, Mezőcsáton, Hangácson.

0

Közzétette negyedéves nyereség-előrejelzését a PeopleSoft

2004. október 4. 15:51

A PeopleSoft nyilvánosságra hozta most véget ért negyedévével kapcsolatos várakozásait. A vállalat bejelentette, hogy az amerikai és európai régiókban egyaránt jó teljesítményt ért el, illetve az új ügyfelektől befolyó licencbevétel is növekedett.

0

Siemens Communications néven egyesítette telekommunikációs üzletágait a Siemens-csoport

2004. október 4. 12:11

[Live PR] Október 1-jétől Siemens Communications néven egyesítette a távközlés különböző területeivel foglalkozó területeit a Siemens-csoport. A jövőben ehhez az üzletághoz tartozik a vezetékes és a mobil telefonáláshoz kapcsolódó minden terület, beleértve a hálózati eszközöket és a fogyasztóknak szánt készülékeket is. Magyarországon a Siemens Rt. Communications üzleti területének vezetésére Erdős Erika, a Siemens mobile korábbi igazgatója és Matusek Tamás, a Siemens mobile korábbi gazdasági igazgatója kapott megbízást.

0

A 20th Century Fox is a Blu-Ray lemezek mellett tette le voksát

2004. október 4. 12:02

[Clubic.com] Első ízben fordult elő, hogy egy, a Sony-tól független kiadó is állást foglalt a Blu-Ray formátum mellett: a Sony Pictures, a Columbia TriStar és az MGM -- melyet nemrég vett meg újra a Sony -- úgymond kötelességszerű lépését követően a 20th Century Fox is bejelentette, hogy a Blu-Ray formátumot választotta a DVD-t leváltó formátumként, a vállalat a jövőben Blu-Ray lemezeken jelenteti majd meg kiadványait.

0

T-Mobile Telemátrix: testreszabható vállalati mobilszolgáltatás

2004. október 4. 11:56

A T-Mobile októbertől, a szolgáltatásra előfizető vállalat munkatársai által a világhálón keresztül teljes körűen vállalatra, vállalkozásra szabható újdonságot vezet be, kedvezőbbé téve a céges előfizetések használatát.

0

Őrizetlen hotspotokon keresztül spammelt egy kaliforniai férfi

2004. október 1. 16:55

Az első ízben ítélhetnek el valakit az új amerikai spamtörvény alapján, amely lényegében engedélyezi a kéretlen levelek küldését. Nicholas Tombros szemfüles módon próbált látogatókat csalni egy pornósite-ra: a kaliforniai Venice városban körbeautózva olyan hotspotokoat keresett, ahol nem volt korlátozva a hozzáférés és autójában ülve, noteszgépéről küldte szét a leveleket. Tombros ellen a vád számítógépes rendszer jogtalan használata spamküldés céljából. A kaliforniai főügyész szerint legrosszabb esetben akár 3 év börtönre is ítélhetik.

0

Üzemanyagcellás akkumulátortöltő mobiltelefonokhoz

2004. október 1. 11:33

Az NTT DoCoMo tegnap bejelentette, hogy egy olyan üzemanyagcella-prototípust fejlesztett ki, amely alkalmas egy 3G mobiltelefon akkumulátorának újratöltésére. A legnagyobb japán mobilszolgáltató szerint az eszköz fejlesztése a jövő év végére fejeződik be.