eco@tech archívum - 2004 február

2004
február

0

Az Oracle nem vásárolhatja fel a PeopleSoftot, a cég bíróságon támadja meg az igazságügyi minisztérium döntését

2004. február 27. 10:42

Az amerikai igazságügyi minisztérium meghozta végleges döntését és nem engedélyezi az Oracle számára a PeopleSoft 9,4 milliárd dolláros ellenséges felvásárlását, mivel a tranzakció antikompetitív, megölné a versenyt a vállalati szoftverek piacán. A minisztérium aggályosnak tartja, hogy az Oracle-PeopleSoft egyesülés létrejötte után háromról kettőre csökkenne a jelentős piaci szereplők száma, az Oracle kizárólag az SAP-val konkurálna.

0

A UMC megvásárolta a SiS nemrégiben önállósított félvezetőgyártó üzletágát

2004. február 26. 13:48

Erősített a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója: a United Microelectronics Corp. (UMC) ma bejelentette, hogy megvásárolta a SiS Microelectronics Corporationt, a Silicon Integrated Systems nemrégiben önállósított félvezetőgyártó üzletágát. Az akvizíciót mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta.

0

Látványosan visszaesett a Sun részesedése a szerverek piacán

2004. február 26. 10:02

A tavalyi évben az IBM volt a legnagyobb szervergyártó -- derül ki a Gartner Dataquest által közzétett forgalmi adatokból. A Nagy Kék tovább növelte az előnyét a mezőnnyel szemben, a legnagyobb csalódást pedig a Sun okozta, amelynek eladásai látványosan csökkentek. 2003-ban a globális szerverpiac 46,1 milliárd dollárt tett ki, ami a megelőző évhez képest 5 százalékos növekedést jelent.

0

Transmeta Crusoe-alapú apró PC várható az IBM-től

2004. február 25. 12:04

Tizenhét százalékkal emelkedett a Transmeta részvényárfolyama tegnap, amikor a japán Nihon Keizai Shumbun üzleti lapban olyan információk láttak napvilágot, hogy az IBM új, apró PC-je a Crusoe TM5800 processzorra épül. Az IBM egyelőre nem erősítette meg az információt, a Transmeta képviselője azonban közölte, hogy a szóban forgó számítógép prototípusa már elkészült, a sorozatgyártás azonban csak jövőre kezdődhet meg.

0

Vége a lopott mobilokkal való üzletelésnek

2004. február 25. 11:25

[WSJ] A világ legnagyobb mobiltelefongyártói közül hét csatlakozott ahhoz az egyezményhez, amely szerint a jövőben a készülékek egyedi azonosítója -- IMEI szám -- olyan módon kerül beépítésre, hogy azt utólag semmilyen módszerrel ne lehessen megváltoztatni.

0

Az Euroweb megvásárolja az Elendert

2004. február 25. 10:54

Az Euroweb International és a Wallis Csoport többségi tulajdonában álló Elender Üzleti Kommunikációs Rt. részvényeseinek képviselői 2004. február 23-án aláírták azt az adásvételi szerződést, amely szerint az Elender Rt. 100 százaléka az Euroweb International tulajdonába kerül.

0

A recessziós hangulatnak vége, a vállalatok ismét növekedési pályára állnak

2004. február 24. 12:43

A világ legnagyobb vállalatait irányító vezetők 80 százaléka a költségcsökkentés helyett immár a növekedést tekinti elsődleges céljának -- derül ki a tegnapi nap folyamán az IBM Business Consulting Services által közzétett kutatás eredményeiből. A legtöbb vezér az elmúlt két évben eszközölt költségcsökkentések mértékét elégségesnek véli, és a gazdasági kilátásokat kedvezőnek érzékelve a növekedési és befektetési lehetőségek kiaknázására összpontosít.

0

A nők első alkalommal költöttek többet on-line, mint a férfiak

2004. február 23. 15:36

[BusinessEurope.com/Webindia123.com] Egy kiskereskedelmi elemző cég, a Verdict által múlt héten közzétett mutatók alapján a nők átvették a vezetést a brit on-line vásárlások területén. Első alkalommal fordult elő, hogy a megkérdezések alapján a nem szerinti eloszlásban a férfiak alul maradjanak az interneten elköltött pénz mennyiségében. Ezzel együtt a múlt év végén először fordult elő, hogy a nők több időt töltöttek böngészéssel, mint a férfiak.

0

A töretlen növekedés gondokat hoz a Dell számára

2004. február 23. 13:56

[CNET] A Dell, mely a tavalyi év egészét tekintve a világ legnagyobb PC gyártója, növekvő piaci részesedés és rekord mértékű negyedik negyedéves profit mellett egyúttal hanyatlással is kénytelen szembesülni, mégpedig a vásárlói elégedettség területén.

0

Outsourcing trendek 2004-ben

2004. február 23. 09:49

[Reuters] Ahogyan az alapvető üzletmenethez szorosan nem kapcsolódó háttértevékenységek kihelyezése egyre nagyobb teret nyer napjainkban, az óriások után egyre több kisebb vállalat is csatlakozik ehhez a trendhez. Ez a jelenség újabb lehetőségeket teremthet a kisebb, másodvonalbeli informatikai szolgáltató cégek számára, állítja a Gartner Dataquest piackutató és elemző vállalat.

0

Az MTE szerint nincs szükség az internetes fórumok szigorúbb szabályozására

2004. február 20. 16:29

Határozottan ellenzi az internetes felhasználói tartalmak jelenleginél szigorúbb szabályozását a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE). A legnagyobb tartalomszolgáltatókat tömörítő szervezet ma kiadott ajánlásában megfogalmazott álláspont szerint a jelenlegi jogszabályi környezet tökéletesen alkalmas az esetleges jogsértésekkel szembeni fellépésre.

0

Egyre nő a DSL-szolgáltatók részesedése az amerikai broadband piacon

2004. február 20. 15:33

Az Egyesült Államokban korábban egyértelműen a kábel TV-társaságok uralták a szélessávú internetpiacot, de az utóbbi időben egyre jobban jönnek fel a DSL szolgáltatást nyújtó telefonvállalatok. A kábeles szolgáltatók a növekedés lassulásáról számolnak be, míg a nagy DSL-szolgáltatók rekordszintű emelkedést várnak az idén.

0

Történelmi áttörés: az LCD-kijelzők az idén először lekörözik a CRT-monitorok eladásait

2004. február 20. 12:50

Az IDC piackutató vállalat csütörtökön közzétett jelentése szerint mérföldkőhöz ért a monitorpiac: az idén először az LCD-monitorok forgalma megelőzi a hagyományos katódsugárcsöves (CRT, cathode ray tube) monitorokét volumen alapján. A változás motorját főként az jelenti, hogy az ázsiai gyártók soha nem látott ütemben ontják a lapos kijelzőket.

0

DVD-író piac: emelkedő forgalom, a tajvani gyártók növekvő részesedése

2004. február 20. 09:17

A Topology Research Institute piackutató cég tegnap közzétett jelentése szerint a tajvani DVD-író gyártók részesedése tovább nő a globális piacon. A kereslet továbbra is erős, részben az online letöltött zenék és filmek DVD-re történő írásának terjedése miatt. A globális DVD-író eladások az idén várhatóan elérik a 47,5 milliós darabszámot.

0

Félvezetőgyártásának felét Ázsiába kívánja kihelyezni a Philips

2004. február 19. 19:17

[DigiTimes/Taipei Times] A kedvező világgazdasági környezet és a dinamikus bővüléssel kecsegtető iparági kilátások ellenére a 2001-ben életre hívott Philips Semiconductor vezetése további, hosszútávú költségcsökkentéseket tervez a következő évekre vonatkozóan.

0

A Cingular-AT&T Wireless egyesülés vesztese lehet az Ericsson és a Nokia

2004. február 19. 18:05

A villámgyors AT&T Wireless-aukció nyertese, az amerikai Cingular Wireless megígérte, hogy hamarosan nagy megtakarításokat ér el a tőkeberuházások terén a felvásárlásnak köszönhetően. Ez akár jelentős fejfájást is okozhat az olyan hálózati berendezésgyártóknak, mint az Ericsson és a Nokia, mivel a két észak-európai cég nagy beszállítója mind a Cingular-nek, mind az AT&T Wirelessnek.

0

A keresőháború éleződik: a Yahoo! elhagyja a Google technológiáját

2004. február 19. 17:53

[Seattle Post-Intelligencer] A Nasdaqon is jegyzett Yahoo! Inc. tegnap bejelentette, hogy fejlettebb, saját fejlesztésű keresőmotorral látja el weboldalait. A sajtóközlemény kevés érdemi információt tartalmaz az új algoritmussal operáló keresőmotorra vonatkozóan, főként a Yahoo! portálok személyre szabhatóságával való integrációját és a silány oldalak egy anti-spam technika segítsége általi kiszűrését emeli ki.

0

A Dell továbbra sem tervezi az AMD processzorok használatát

2004. február 19. 12:22

A világ második legnagyobb PC-gyártója, a Dell szerdán bejelentette, hogy továbbra is hű marad az Intelhez és nem tervezi az AMD processzorainak használatát. A cég szerint ennek egyik fő oka az, hogy a vállalati ügyfelek nem igénylik ezeket a megoldásokat.

0

2004 a hot spotok éve lesz?

2004. február 19. 12:19

A Gartner piackutató vállalat szerdán közzétett tanulmánya szerint a vezeték nélküli internethozzáférési pontok, vagyis az úgynevezett hot spotok száma az idén megháromszorozódik világszerte. A hot spot felhasználók száma a tavalyi 9,3 millióról 30 millióra emelkedik és a vállalatok által használt laptopok több mint fele rendelkezni fog Wi-Fi funkcióval.

0

A Morpheus alkotói is belépnek az internettelefon piacra

2004. február 18. 18:29

A Morpheus fájlcserélő hálózatról ismert StreamCast Networks hamarosan elindítja internettelefon-szolgáltatását. A cég márciusban vezeti be Voice-over-IP (VoIP) szolgáltatását az Egyesült Államokban, amely havi 10 illetve 35 dollárba fog kerülni a Morpheus felhasználók számára.

0

Kéz nélküli mobiltelefon-megoldás a holland kerékpárosoknak

2004. február 18. 17:52

Az Orange mobiltelefon-szolgáltató kedden bejelentette, hogy Hollandiában a kerékpárszerető lakosság immár hozzájuthat olyan biciklikhez, amelyek kéz nélküli mobiltelefonálást tesznek lehetővé menet közben. Az ötlet megálmodója Bernard Uyttendaele, az Orange pénzügyi vezérigazgatója, aki úgy vélte nem igazságos az, hogy csak az autóvezetőknek kínálnak kéz nélküli mobiltelefon-megoldásokat.

0

Az amerikai digitális fényképezőgép piac erős negyedik negyedévet zárt

2004. február 18. 09:08

Az International Data Corp. (IDC) piackutató vállalat legfrissebb felmérése szerint a tavalyi év utolsó negyedévében az amerikai digitális kamerapiac elérte a 7,5 milliós volument, amely 85 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Az időszak nagy nyertese az Eastman Kodak és a Canon volt.

0

A Walt Disney visszautasította a Comcast 60 milliárd dolláros ajánlatát

2004. február 17. 14:21

A Walt Disney hétfőn közölte, hogy elutasította a Comcast, Észak-Amerika legnagyobb kábeltelevíziós cégének 60 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. A Disney igazgatótanácsa továbbra is teljes mértékben bízik Michael Eisnerben, a cég elnök-vezérigazgatójában, ezenkívül úgy vélik, hogy az ajánlat elfogadhatatlanul alacsony.

0

Erős évet zárt a japán mobiltelefon-piac

2004. február 17. 12:49

A Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA) szervezet legfrissebb felmérése szerint a felkelő nap országában a mobiltelefon-forgalom tavaly meghaladta az 52 millió darabot, amely 27 százalékos növekedést jelent 2002-höz viszonyítva. A jó szereplés mögött főként a kamerával felszerelt és a harmadik generációs (3G) mobiltelefonok sikerei állnak.

0

A Sony a digitális kamera eladások jelentős növekedését tervezi

2004. február 17. 10:50

A Sony hétfőn bejelentette, hogy a 2005. márciusában záruló pénzügyi évben a digitális kamera forgalom volumenének 40-50 százalékos növelését tervezi. A szakértők várakozásai szerint jelentős túlkínálatra és ennek következtében az árak erős visszaesésére lehet számítani.

0

Az online hirdetési piac rekordszintet ért el az USA-ban

2004. február 16. 15:55

Egy múlt héten közzétett jelentés szerint az online hirdetési forgalom a negyedik negyedévben elérte a 2,2 milliárd dollárt az Egyesült Államokban, ez meghaladja a 2000. negyedik negyedévében elért 2,12 milliárd dolláros korábbi csúcsot. A jelek arra utalnak, hogy a hirdetők kezdenek újra élénken érdeklődni a Web iránt.

0

A Kodak további előretörést tervez az amerikai digitális kamerapiacon

2004. február 16. 14:16

Az Eastman Kodak az ünnepi szezonban az összes japán riválisát legyőzte az amerikai digitális kamerapiacon, az idén a cég szeretné először leelőzni az első számú vetélytárs Sonyt. A Kodak átállása a digitális világra sokáig elég lassan haladt, korábban a Sony, a Canon, az Olympus és a Hewlett-Packard is nagyobb részesedéssel rendelkezett a világ legnagyobb digitális kamerapiacán.

0

A Dell folytatni szeretné gyors növekedését Kínában

2004. február 16. 11:32

Miután tavaly jelentősen emelkedett a Dell forgalma Kínában, a cég pénteken bejelentette, hogy idén a piac növekedési ütemének több mint háromszorosát tervezik a világ legnépesebb országában. A vállalat Ázsia/Csendes-óceáni részlegének elnöke szerint akár a 10 százalékos piaci részesedés elérése is lehetséges 2004-ben a tavalyi 6,8 százalék után. Kína tavaly előzte meg Japánt és az USA után a világ második legnagyobb PC-piacává lépett elő.

0

Megállt a vezetékes vonalak számának csökkenése

2004. február 13. 15:44

Tavaly év végére megállni látszott a vezetékes fővonalak számának a csökkenése -- derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) havi gyorsjelentéséből. December hónapban csekély mértékben, de nőtt a bekötött fővonalak száma: a november végi 3 601 611-ről 3 602 659-re.

0

MMS kedvezmények a Westelnél

2004. február 13. 13:56

A Westel márciustól számos új MMS tarifakedvezményt kínál ügyfeleinek, így a társaság közel 300 ezer, multimédiás készülékkel rendelkező ügyfele a kedvezőbb díjakkal ezentúl még több, fényképet-hangot-szöveget vagy videót tartalmazó üzenetet küldhet.

0

A Gartner szerint az idén 13,9 százalékkal nő a PC-piac

2004. február 13. 10:12

A Gartner Dataquest tegnap nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint a 2004-ben eladott PC-k száma tavalyhoz képest 13,9 százalékkal 187 millió darabra emelkedeik. A piackutató cég szerint a növekedés hátterében elsősorban a fogyasztók állnak majd, de a vállalatok is megkezik a PC-ik lecserélését.

0

Soha nem látott negyedév a Dellnél

2004. február 13. 08:40

A Dell csütörtökön tette közzé negyedik negyedéves eredményeit. A vállalat bejelentése szerint forgalma, nyeresége, részvényenkénti eredménye és a leszállított termékek száma is rekordot döntött.

0

A Matáv 2003. évi eredményei

2004. február 12. 18:48

Közel három százalékkal, 607,3 milliárd forintra nőttek a Matáv bevételei az előző évhez képest -- tudatta a közleményében a szolgáltató. A növekedés a magasabb mobil és adatátviteli bevételeknek köszönhető, amit részben ellensúlyozott a belföldi és nemzetközi, valamint az egyéb forgalmi bevételek csökkenése.

0

Tavaly több mint 10 százalékkal nőtt a kínai PC-forgalom

2004. február 12. 10:47

Kínában a PC-eladások tavaly 10,4 százalékkal növekedtek. A világ legnépesebb országában értékesített személyi számítógépek tették ki a teljes ázsiai térség forgalmának felét -- jelentette be a Gartner piackutató vállalat. Kínában 2003-ban 13,3 millió PC talált gazdára, ami a régióban értékesített összes PC 44,7 százalékra. A világ legnépesebb országa immáron a másodok legnagyobb PC-piac az Egyesült Államok után és Japán előtt.

0

Az Intel másodfokon nyert az Intergraph ellen

2004. február 12. 10:08

Az Intel a fellebbviteli tárgyaláson megnyerte az Intergraph által indított peres eljárást. A szövetségi fellebbviteli bíróság szerdán kimondta, hogy az Itanium processzor nem sérti az Intergraph szellemi tulajdonhoz fűződő jogait.

0

A várakozásoknak megfelelő negyedévet zárt a HP

2004. február 12. 09:22

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy a január 31-én véget ért pénzügyi negyedévében a forgalom és a nyereség is az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult. Az auditált adatokat február 19-én teszi közzé a vállalat.

0

A piackutatók szerint idén rendkívül dinamikusan nőhet az LCD-kijelzők piaca

2004. február 11. 15:01

A DisplaySearch piackutató vállalat még az iSupply-nél is derűlátóbban nyilatkozott az LCD-kijelzők idei forgalmáról. Az elemzők idei előrejelzése szerint a képmegjelenítő lapos panelek forgalma akár 45 százalékkal is növekedhet ebben az évben, elérve a 46,6 milliárd dolláros értéket. A tavalyi 32,1 milliárd dolláros évi volumenhez képest ezt a jelentősen emelkedő forgalmat az LCD-gyártó vállalatok új gyáregységei szolgálják majd ki.

0

Húszmilliárdos fejlesztés: indul a Közháló program

2004. február 10. 16:47

Február 10-én, kedden digitális alapkőletétellel elindult a Közháló megvalósítása, amely az utóbbi évek legnagyobb, több tízmilliárd forintos, a kormányzat által támogatott informatikai infrastruktúra-építési programja.

0

Növekedett a TSMC és a UMC januári forgalma

2004. február 10. 10:35

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) januári forgalma 19,15 milliárd tajvani dollár (580 millió amerikai dollár) volt, ami 45,9 százalékkal magasabb mint tavaly januárban és 1 százalékkal felülmúlja a megelőző havi szintet is.

0

A Nokia kivásárolta a Psiont a Symbian konzorciumból

2004. február 9. 14:49

A Psion ma bejelentette, hogy 135,7 millió fontért (250,6 millió dollárért) eladta a Symbian konzorciumban birtokolt részesedését a Nokiának. A finn vállalat ezzel 32,3 százalékról 63,3 százalékra növelte tulajdoni hányadát.

0

Az Ericsson bevezeti Expander megoldását, amely költséghatékony lefedettséget biztosít a fejlődő mobilpiacok számára

2004. február 9. 14:18

A gyorsan növekvő piacokra és költséghatékony lefedettségre optimalizált megoldások alkalmazásával a korábban jósoltnál sokkal több fogyasztóhoz juttatható el a mobiltávközlés. Az Ericsson Expander megoldásokat a GSM/EDGE és a CDMA2000 piac számára fejlesztették ki; alkalmazásukkal a globális mobilpenetráció megközelíti majd a hárommilliárdos számot.

0

Az Eurostar vonatok utasai számára is elérhető lesz a világháló

2004. február 9. 11:28

Az Eurostar vasúttársaság európai kontinenst és Nagy-Britanniát összekötő járatain hamarosan elérhető lesz a világháló -- jelentette be a cég. A vállalat hamarosan megkezdi szerelvényeinek felújítását, amelynek keretén belül a kocsikba Wi-Fi hozzáférési pontokat telepítenek. Az utasok vezeték nélküli kommunikációra felkészített noteszgépeik segítségével utazás közben is elérhetik az internetet.

0

A HP és a Nokia további öt évre meghosszabbítják globális IT-szolgáltatási megállapodásukat

2004. február 6. 15:14

[Noguchi & Peters] Tegnapi bejelentése szerint a HP szándéknyilatkozatot írt alá a Nokiával a két cég jelenleg érvényben lévő globális IT-szolgáltatási megállapodásának kiterjesztéséről és további öt évre szóló meghosszabbításáról. Az eredetileg 2001 szeptemberében megkötött szerződés értelmében a HP kezeli a Nokia globális informatikai infrastruktúráját és működési folyamatait. A szerződés tervezett meghosszabbításával a HP és a Nokia együttműködésének időtartama nyolc évre bővül.

0

Jövőre már bárki adózhat elektronikus úton

2004. február 6. 14:31

[Magyarország.hu - HWSW] 2005-től bárki, bármilyen adóbevallást beadhat elektronikus úton az APEH-nak -- adta hírül a Magyarország.hu kormányzati portál. A magánszemélyeket leginkább érintő személyi jövedelemadó bevallásokat pedig már az idei adóévre vonatkozóan is be lehet majd nyújtani elektronikusan -- tudta meg lapunk.

0

Veszteség az EDS negyedik negyedévében

2004. február 6. 10:17

Veszteséggel zárta negyedik negyedévét az Electronic Data Systems, a világ egyik legnagyobb informatikai szolgáltató vállalata. A nettó szintű veszteség oka, hogy az amerikai haditengerészettel kötött szerződés értékének egy részét le kellett írni.

0

Nyereséges negyedévet zárt az Ericsson

2004. február 6. 09:44

Nyereséget ért el negyedik negyedévében az Ericsson. A vállalat várakozásai szerint a mobiltelefonos hálózati berendezések piaca végre stabilizálódni látszik, az első negyedévben a forgalom növekedésére számít a cég.

0

Az idén várhatóan rekordot döntenek a PC-eladások Japánban

2004. február 5. 11:06

Az idei évben várhatóan rekordot dönt a japán PC-piac. A MultiMedia Research előrejelzése szerint 2004-ben az üzleti felhasználók végre megkezdik gépeik lecserélését és a fogyasztói piac is fellendül, így az eladott PC-k száma 11 százalékkal 13,3 millió darabra növekedik.

0

ADSL akciók februárban

2004. február 4. 18:42

Több internetszolgáltató is kedvezményes ADSL csatlakozási lehetőséget hirdetett meg a közelmúltban. Az akció a 2004. február 2. és március 30. közötti időszakban kötött ADSL szerződésekre vonatkozik, és szolgáltatónként némileg eltérő kedvezményeket kínál.

0

Apró noteszgép várható az IBM-től

2004. február 4. 16:11

Az IBM hamarosan bemutatja ThinkPad X40 noteszgépét, amely egy rendkívül kicsi és könnyű konstrukció azok számára, akiknek notebook-vásárlásnál a minél kisebb méret és tömeg, a hordozhatóság a legfontosabb szempont.

0

Tovább növeli írható DVD-lemez gyártókapacitását a Ritek

2004. február 4. 14:50

A DigiTimes információi szerint a Ritek idén tovább növeli DVD-R és DVD+R médiái gyártókapacitását, követve az egyre növekvő piaci igényeket. A vállalat kiváló minőségű lemezei közkedveltek a DVD-írókkal rendelkező felhasználók körében. A Ritek december hónapban már nem kevesebb mint 20 millió írható DVD-lemezt gyártott.

0

Kitűnő negyedéves eredményekről számolt be a UMC

2004. február 4. 13:10

A United Microelectronics Corp. ma hatszorosára növekedő negyedik negyedéves nyereségről számolt be, mivel emelkedett a komminkációs berendezésekben használatos félvezetők iránti kereslet. A cég a kiváló negyedéves eredmények mellett azt is bejelentette, hogy az idei tőkeberuházási kerete 2,12 milliárd dollár körül alakul, szemben a tavalyi 739 millió dollárral.

0

Növelte piaci részesedését az Intel

2004. február 4. 09:22

Növelte piaci részesedését a negyedik negyedévben az Intel, az egész évet figyelembe véve azonban az AMD részesedése emelkedett, az Intelé csökkent -- derül ki a Mercury Research felméréséből.

0

A Hynix is belép a flash memóriák piacára

2004. február 3. 17:01

A Hynix Semiconductor bejelentette, hogy még e hónap során beindítja 512 Mbit kapacitású NAND flash memóriák sorozatgyártását és belép a flash memóriák piacára. Nemrégiben az Infineon is hasonló döntésről számolt be, a memóriagyártók a magasabb haszon reményében lépnek be a flash-piacra, amely elemzők előrejelzése szerint az elkövetkező pár év során rendkívüli növekedést produkálhat.

0

Tavaly világszerte 516 millió mobiltelefon talált gazdára

2004. február 3. 16:43

A tavalyi év során világszerte 516 millió mobiltelefon kelt el, ami 2002-höz képest 20 százalékos emelkedést jelent -- állítja a Strategy Analytics piackutató vállalat. A vezető gyártók közül egyedül a Motorola volt, amely nem könyvelhetett el kétszámjegyű százalékos növekedést. Ez elsősorban a kamerás telefonok kései picra dobásának számlájára írható, amelyet alkatrészhiány okozott.

0

Az Európai Bizottság mai döntése értelmében az AMD 680 millió dollár állami támogatást vehet igénybe új chipgyárának építéséhez

2004. február 3. 15:14

Az Európai Bizottság ma -- elméletben -- 680 millió dollárral járult hozzá az AMD új félvezetőgyárának, a drezdai Fab36-nak a felépítéséhez. Az EB ma hozott döntése lehetővé teszi az AMD számára, hogy a 2,4 milliárd euró összköltségű beruházás legfeljebb 22,67 százalékához igénybe vegye a német állam és a szász önkormányzat támogatását.

0

Ingyenes hívás hálózaton belül az AT&T Wireless mobilszolgáltatónál

2004. február 3. 12:48

Mind az újonnan csatlakozó, mind már jelenleg előfizető ügyfelei részére új opciót kínál az amerikai mobilszolgáltató AT&T Wireless: a vállalat mintegy 22 millió előfizetője -- nagyobb alapdíjú előfizetés és hűségvállalás esetén -- hálózaton belül, korlátlan időszakban ingyen beszélgethet egymással.

0

2003-ban 18,3 százalékkal nőtt a félvezetők globális forgalma

2004. február 3. 10:15

Decemberben a félvezetők globális forgalma 16,03 milliárd dollárt tett ki, amely novemberhez képest 0,5 százalékos visszaesést, a megelőző év decemberéhez képest azonban 28 százalékos fellendülést jelent -- jelentette be a Semiconductor Industry Association (SIA). A decemberi eladásokat elsősorban a szórakoztató-elektronikai készülékekben használatos alkatrészek lendítették fel.

0

SunRay vékonykliensek az otthonokban

2004. február 3. 09:33

A Sun Microsystems a távközlési szolgáltatókkal együttműködve az otthonokba is el szeretné juttatni SunRay készülékeit. A SunRay vékonykliensek gyakorlatilag grafikus terminálok, amelyeken keresztül egy központi számítógép erőforrásaihoz lehet hozzáférni. A megoldás előnye, hogy a kliens olcsó és biztonságos.

0

A következő pénzügyi év során a Sony 120 milliárd jent költ gyártástechnológiai korszerűsítésre

2004. február 2. 15:22

A Sony és a Sony Compter Entertainment ma bejelentették, hogy a következő, áprilisban kezdődő pénzügyi év során mintegy 120 milliárd jent -- 1,1 milliárd dollárt -- költenek gyártástechnológiai fejlesztésekre. A tervek szerint az összeg a Sony saját üzeme, a Toshibával közös vegyesvállalata, valamint az IBM között oszlik meg. A vállalat tavaly áprilisban kezdett meg egy 200 milliárd jenes gyártástechnológiai fejlesztési beruházási programot, amelynek a mai bejelentés a második jelentős állomása.

0

A Fujitsu Siemens felveszi kínálatába az EMC Centera megoldását

2004. február 2. 15:02

A Fujitsu Siemens Computers mai bejelentése szerint a vállalat a Centera Content Addressed Storage (CAS) megoldással bővíti termékportfolióját, illetve az EMC Centera megoldását is felveszi kínálatába. Ez a lépés részét képezi annak a megállapodásnak, amelyet a Fujitsu Siemens Computers és az EMC kötött a nagyvállalati on-line tárolómegoldások európai forgalmazásáról.

0

Kemény ellenfeleket kaphat a kínai EVD formátum

2004. február 2. 12:38

[News.com] Az iSuppli piackutató vállalat szerint hamarosan kemény ellenfelekre számíthat a kínai fejlesztésű, következő generációs, feltörekvő EVD formátum. Az év elején körülbelül 100000 EVD-lejátszóval árasztják el a piacot a kínai gyártók, melyek mind az ON2 VP6 videokodeket alkalmazó, nagyfelbontású tartalmak visszajátszására is képes EVD formátumot támogatják.

0

Bejelentette negyedéves és éves eredményeit a Network Associates

2004. február 2. 10:11

A 2003. december 31-én lezárult negyedik negyedévben a Network Associates 269 millió dolláros nettó bevételt ért el. A Network Associates 2003 egész évi bevétele 933 millió dollár volt, 119 millió dollár pro forma nettó nyereséggel.