Szerző: Vörös Péter

2004. június 11. 16:12

Rekordforgalom várható a félvezetőpiacon

George Scalise
George Scalise
A Semiconductor Industry Association (SIA) bejelentette, hogy a félvezetők iránti általános keresletnövekedésnek köszönhetően az idei eladások meghaladják a korábbi várakozásokat. Ugyanakkor arra is figyelmeztet a szervezet, hogy a jó eredmények fenntartásához jelentős tőkebefektetésekre lesz szükség.

Az SIA legutóbbi előrejelzése szerint a globális félvezetőeladások 214 milliárd dollárra emelkednek az idén, a korábbi rekord a 2000-ben elért 204 milliárd dollár volt. Novemberben a szervezet még 194,6 milliárd dolláros forgalomra számított. A szakértők a PC-k, a fogyasztói elektronikai termékek, a mobiltelefonok, a távközlési berendezések és az autók iránti erős keresletet emelik ki.

"A 2004-es növekedés messze meghaladja a korábbi becsléseket, a végfelhasználói piacok széles köre szerepel jól" -- véli George Scalise, az SIA elnöke. Ami a hosszabb távú kilátásokat illeti, az SIA összesen 10,7 százalékos növekedésre számít 2007-ig, akkor a globális eladások megközelítik a 250 milliárd dollárt. Az elemzők szerint ez ugyan alacsonyabb az utóbbi évtizedek növekedésénél, mégis egészséges emelkedést jelent.

Az SIA szerint a globális félvezetőeladások jövőre elérik a 223 milliárd dollárt, ami 4,2 százalékos növekedésnek felel meg. 2006-ban enyhe, 0,8 százalékos visszaesés várható, a forgalom mintegy 221 milliárd dollár lesz. 2007-ben a szervezet 11,7 százalékos növekedést vár, a globális eladások elérik a 247 milliárd dollárt, a növekedés pedig a 11,7 százalékot.

A rendelkezésre álló legutóbbi havi adatok áprilisra vonatkoznak, ez a hónap 2000. júliusa óta a legerősebb volt: a globális félvezetőeladások elérték a 16,94 milliárd dollárt, ami 36,7 százalékos növekedés 2003. áprilisához viszonyítva.

A félvezetőgyártókkal kapcsolatos hírek megerősítik a trendet. Az Intel a múlt héten bejelentette, hogy a jelenlegi negyedéves eredményei várhatóan meghaladják az elemzők várakozásait részben amiatt, hogy a fogyasztói elektronikai eszközök széles körében használt flash memóriachipek iránti kereslet jelentősen erősödött.

A szerződéses félvezetőgyártók szolgáltatásai iránti kereslet növekedésének köszönhetően a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója májusban rekordnagyságú bevételt ért el, míg a második helyen álló United Microelectronics Corp. szintén kiváló májusi bevételről adott hírt.

Sok múlik azon, hogy a gyártók mennyit fektetnek be új chipgyárak építésébe. A korábbi gazdasági ciklusokban a félvezetőipart rendszeresen sújtotta a túlkapacitás. 2000-ben a tőkeberuházások 83 százalékkal emelkedtek, ami ahhoz vezetett, hogy a piacon túlkínálat volt és az árak jelentősen csökkentek 2001-ben és 2002-ben. Az IC Insights piackutató cég szerint a szektor tőkeráfordításai az idén mintegy 50 százalékkal emelkednek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról