Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 2. 12:27

Az IBM megnyitotta első európai Deep Computing Capacity on Demand központját

[Mmd] Az IBM ma bejelentette első európai Deep Computing Capacity on Demand szuperszámítógépes központja megnyitását. A Franciaországi Montpellier-ben működő létesítmény a világ második ilyen jellegű központjaként az interneten keresztül nyújt hozzáférést az ügyfelek számára az IBM rendkívüli kapacitású és roppant biztonságos szuperszámítógépeihez.

[Mmd] Az IBM ma bejelentette első európai "Deep Computing Capacity on Demand" szuperszámítógépes központja megnyitását. A Franciaországi Montpellier-ben működő létesítmény a világ második ilyen jellegű központjaként az interneten keresztül nyújt hozzáférést az ügyfelek számára az IBM rendkívüli kapacitású és roppant biztonságos szuperszámítógépeihez.

Az IBM elsőként a New York állambeli Poughkeepsie városában épített Deep Computing Capacity On Demand központot. A világon egyedülálló létesítménypáros igény szerint változtatható szuperszámítógépes kapacitást kínál az olajipari vállalatok, a pénzügyi szolgáltatócégek, valamint az élettani kutatások és a digitális animáció területén tevékenykedő szervezetek számára.

A montpellier-i központ ügyfelei AIX- vagy Linux-alapú IBM eServer pSeries szervereket, illetve Linuxot vagy Microsoft Windowst futtató xSeries szervereket vehetnek igénybe a kapcsolódó lemezes tárkapacitással együtt. Az egyre bővülő igényekre reagálva az IBM nemrégiben tovább bővítette poughkeepsie-i központja kapacitását, amely így már több mint 2300 Intel Xeon processzoros IBM xSeries, AMD Opteron processzoros eServer és BladeCenter rendszerrel működik.

Az IBM grid-technológiák bevezetését is tervezi a két központon belüli és a létesítmények közötti erőforrásmegosztás támogatására. A gridek segítségével a jelenlegi kapacitáslekötési modell mellett az ügyelek a tényleges kapacitásfelhasználás szerinti fizetést is választhatják, így még kényelmesebben és rugalmasabban érhetik el és finanszírozhatják a munkájukhoz szükséges szuperszámítógépes kapacitást.

Az elektronikus tervezés-automatizálási (EDA) megoldások piacának élvonalbeli szereplőjeként ismert Oregon állambeli Mentor Graphics az elsők között fogja igénybe venni az új, montpellier-i központ eServer pSeries 690 rendszereinek szuperszámítógépes teljesítményét -- a Poughkeepsie-ben működő eServer xSeries rendszerek kapacitásával kiegészítve. A vállalat Calibre szilíciumlapka-tervezési szoftverplatformját is a poughkeepsie-i AMD Opteron processzoros IBM eServer rendszereken teszteli.

"A nagy sebességű szerverfürtök kínálta párhuzamos feldolgozási kapacitás minimumra szorítja az integrált áramköri tervek gyártáselőkészítési idejét" -- jelentette ki Charlie Albertalli, a Mentor Graphic Calibre RET és MDP termékekért felelős marketingigazgatója. "Az IBM számítógépes központjai által nyújtott, gyakorlatilag korlátlan párhuzamos feldolgozási kapacitás segítségével megfizethető költségek mellett, akár több száz CPU-n is tesztelhetjük és vizsgálhatjuk a Calibre többszálú, osztott feldolgozási teljesítményét."

"Az igény szerinti szuperszámítógépes kapacitást nyújtó központokban a vállalatok anélkül vehetik igénybe az IBM szuperszámítógépeinek teljesítményét, hogy viselniük kellene a saját rendszer fenntartásával járó költségeket és felelősséget" -- mutatott rá David Turek, az IBM Deep Computing programért felelős alelnöke. "Létesítményeink vonzó megoldást jelentenek a hullámzó kapacitásigényű szervezetek számára. Montpellier-i központunk az európai vállalatok és kutatóintézetek előtt is megnyitja az USA-ban már korábban is elérhető lehetőségeket."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról