:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. június 8. 10:25

Tizenkétezerrel kevesebb modemes előfizetés

[ KSH ] Tízezerrel csökkent a modemes előfizetők száma -- derül ki a Központi Statisztikai Hivatal 2004. első negyedévéről készített, a napokban megjelent gyorstájékoztatójából.

[KSH] Tízezerrel csökkent a modemes előfizetők száma -- derül ki a Központi Statisztikai Hivatal 2004. első negyedévéről készített, a napokban megjelent gyorstájékoztatójából.

A gyorstájékoztató az internetszolgáltatóktól kapott, az internet-előfizetésekre vonatkozó adatokat tartalmazza (hangsúlyozottan előfizetésekről van szó, tehát az ingyenes internetszolgáltatókon keresztül csatlakozó felhasználókra vonatkozó adatok nem derülnek ki a KSH anyagából). Ezek szerint az előző negyedévihez képest öt, az egy évvel ezelőttihez pedig 41 százalékkal több internet-előfizetést (tehát nem internetezőt) tartottak nyilván a szolgáltatók

A hozzáférés-típusonként közölt adatokból kiderül, hogy egyedül a modemes előfizetések csökkentek mind számukat, mind arányukat tekintve: tizenkétezerrel kevesebb telefonos csatlakozást választó ügyfél volt 2004 márciusának utolsó napján, mint tavaly év végén, ugyanakkor az ISDN-es kapcsolatok száma közel tízezerrel nőtt.

Egy év távlatában a leglátványosabb növekedést az ADSL és a vezeték nélküli hozzáférésre előfizetők produkálták: az egy évvel ezelőttihez képest számuk megháromszorozódott. Ugyanakkor negyed év alatt az ADSL csatlakozást választók 25, a mikrós kapcsolattal rendelkezők aránya azonban csak 5 százalékkal nőtt.

Az internetszolgáltatással foglalkozó vállalkozások száma a negyedév végén 88, három hónappal korábban 71, míg egy évvel ezelőtt 67 volt. A szolgáltatók negyedéves árbevétele megközelítette a 10 milliárd forintot -- ez 14 százalékos növekedés az előző negyedévihez, és 40 százalékos az egy évvel ezelőttihez képest.

A modemes internetezők három hónap alatt 60 millió alkalommal csatlakozott a világhálóhoz, és összesen 1,1 milliárd percet internetezett. Egy-egy előfizető átlagosan és naponta fél órát szörfölt a hálón.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.