:

Szerző: Vörös Péter

2004. június 11. 16:08

A Skype új internettelefon-szolgáltatások bevezetésére készül: cél a hagyományos telefonok elérése

Az ingyenes internettelefon-szolgáltatást nyújtó Skype Technologies SA azt tervezi, hogy az év végéig bevezeti első fizetős szolgáltatását, amelynek révén a felhasználók hagyományos telefonszámokat is tudnak hívni. A cég nem sokkal később azt is lehetővé teszi majd, hogy a Skype-felhasználók is elérhetőek legyenek a tradicionális telefonokról.

Az ingyenes internettelefon-szolgáltatást nyújtó Skype Technologies SA azt tervezi, hogy az év végéig bevezeti első fizetős szolgáltatását, amelynek révén a felhasználók hagyományos telefonszámokat is tudnak hívni. A cég nem sokkal később azt is lehetővé teszi majd, hogy a Skype-felhasználók is elérhetőek legyenek a tradicionális telefonokról.

A londoni VON Europe konferencián Niklas Zennström, a Skype elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a jelenleg bétaváltozatban (0.98) elérhető, ingyenes peer-to-peer (P2P) Voice-over-IP (VoIP) szolgáltatás 1.0-s verziója a nyáron jelenik meg. A vállalatvezető azt is közölte, hogy hamarosan elindítják a SkypeOut nevű szolgáltatást, amelynek révén a Skype felhasználói hagyományos telefonszámokat is hívhatnak prepaid, azaz előre fizetéses alapon. Zennström a szolgáltatás áráról csak annyit árult el, hogy "rendkívül versenyképes" lesz.

A vállalat ezenkívül tervezi egy szintén fizetős, SkypeIn elnevezésű szolgáltatás kifejlesztését is, a névnek megfelelően ez lehetővé teszi, hogy a Skype felhasználói hagyományos telefonról is elérhetőek legyenek. Az előfizetők kapnak egy Skype telefonszámot, ami egyszerű telefonszámként használható. Zennström szerint a SkypeIn működéséhez szükséges logisztikai háttér jóval bonyolultabb, mint a SkypeOut esetében és nagyon fontos a kritikus tömeg mihamarabbi elérése.

A Skype-felhasználók közötti hívások továbbra is ingyenesek maradnak. "Az ingyenes szolgáltatásnak megvannak a maga előnyei és nem szorulunk arra, hogy minden felhasználón keressünk, ehhez elég a felhasználók egy része is" -- véli Zennström. A Skype a Kazaa-hoz hasonlóan peer-to-peer technológiát alkalmaz, ami központi szerver helyett a felhasználók számítógépeire épít a telefonhívások lebonyolításához. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Skype-nak lényegében nincsenek infrastrukturális költségei.

A 2003 augusztusában elindított Skype az egyik legnépszerűbb VoIP alkalmazás, a jelenleg is bétaverzióban lévő szoftvert 13,65 millióan töltötték le, a regisztrált felhasználók száma 3,5 millió. A 2002-ben alapított, stockholmi központú Skype jelenleg zárt részvénytársaságként működik. A cég márciusban 18,8 millió dollárnyi befektetéshez jutott vállalkozásitőke- és egyéni befektetőktől.

Bár korai lenne felmérni a P2P VoIP szolgáltatások távközlési szektorra kifejtett hatását, a piaci megfigyelők úgy vélik, hogy az olcsó vagy ingyenes internettelefon-szolgáltatások előbb-utóbb oda vezetnek, hogy tovább csökkennek a telefondíjak. Hasonló hatással vannak a legelterjedtebb azonnali üzenetküldő programok -- ICQ, MSN Messenger, Yahoo! Messenger, AOL Instant Messenger -- is, amelyek szintén nyújtanak internettelefon funkciót.

A szélessávú internethozzáféréssel rendelkező amerikai háztartások harmada véli úgy, hogy csökkent a hagyományos telefonhívások száma, mivel egyre szélesebb körben használják az IM-szolgáltatásokat. A szélessávú internetkapcsolattal rendelkező kanadai háztartások mintegy fele vélekedik hasonlóként.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.