Szerző: Bizó Dániel

2004. június 16. 17:29

A külföldre településsel szembeni ellenérzések alaptalanok

[IDG News Service] A rasszizmus és idegengyűlölet létezik és jó erőben van Nyugaton -- fejtette ki keményen álláspontját Craig Baty, a Gartner Global Tech Industries Group alelnöke és vezető elemzője a szingapúri harmadik Regional Infocomm Conference alkalmával. A nézet az, hogy Ausztrália rendben van, vannak kenguruik és segítenek a terror elleni harcban, de Kína és India, nos, egyszerűen nem tudjuk, mi folyik azokban az országokban.

Craig Baty [IDG News Service] "A rasszizmus és idegengyűlölet létezik és jó erőben van Nyugaton" -- fejtette ki keményen álláspontját Craig Baty, a Gartner Global Tech Industries Group alelnöke és vezető elemzője a szingapúri harmadik Regional Infocomm Conference alkalmával. "A nézet az, hogy Ausztrália rendben van, vannak kenguruik és segítenek a terror elleni harcban, de Kína és India, nos, egyszerűen nem tudjuk, mi folyik azokban az országokban."

Baty véleménye szerint az IT-tevékenységek külföldre való kiszervezésével szembeni ellenérzések a következő hónapok során fokozódnak, de 2005 végére a jelenség a történelem szemétkosarában fog landolni. "Az (informatikai) erőforrások globális kiszervezése egy visszafordíthatatlan megatrend" -- mondta el. Hangot adott azon meglátásának is, miszerint az informatikai munkahelyek elvesztésére épített elképzelések elhibázottak és érzelmi alapokon nyugszanak. "Valójában lényegtelen számban fognak (a munkahelyek) elkerülni".

Az Egyesült Államok kormányának egyik felmérése megmutatta, hogy az IT-offshoring az elbocsátások kevesebb mint 5 százalékáért felelős. Az Information Technology Association of America (ITAA) -- Amerikai Információ Technológiai Szövetség -- a mutatót 2,8 százalékra teszi, mivel a munkahelyek megszűnésével együtt azonnal újak képződnek. Baty szerint a munkahelyek körüli vita csak ködösítés azok részéről, akik más mögöttes okok miatt ellenzik a külföldi kiszervezést.

Ez idő alatt a piac éretté válik és jelentős konszolidáció fog lezajlani -- állítja Baty. A szolgáltatók hatvan százaléka három éven belül összeroppan a verseny nyomása alatt. 2010-re a mostani 2-3 százalékról 7-10 százalék között lesz az IT külföldi kiszervezettségének mértéke.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról