Szerző: Bizó Dániel

2004. június 4. 17:58

Látványos ütemben bővül India informatikai ipara

[NASSCOM/The Indian Express] Napjaink világgazdaságának egyik legerőteljesebb üzleti és makrogazdasági trendjeként egyre növekszik a tevékenységek külföldre való kihelyezésének mértéke, kihasználva a tőke, áruk és szolgáltatások globális mozgásának nagyfokú szabadságát. A jelenség rövid távú és azonnal látható negatív hatásai, főként a munkahelyek megszűnése következtében az Egyesült Államok és egyes, magas költségszintű nyugat-európai országok, elsősorban Anglia közéleti politikája aktívan foglalkozik a kérdéssel.

Míg a világ nyugati felén heves szakmai és sokszor populista viták zajlanak, addig India informatikai ipara a lehetőségeket kiaknázva szárnyal. Az indiai National Association of Software and Service Companies (NASSCOM) által közzétett jelentés által az idén március 31-én zárult pénzügyi évben India szoftver- és (informatikai) szolgáltatásexportja 12,5 milliárd dollárt tett, mely 30,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A szövetség nem titkolt célkitűzése az 50 milliárd dolláros export elérése.

Az érték nagyságán és növekedési ütemén kívül figyelemre méltó, hogy a nagymértékű bővülés nem mutat lassulást. Az előrejelzések alapján a mostani, 2005. március 31-én záródó pénzügyi év során az export 32 százalékkal fogja túlszárnyalni a most közzétett eredményt, mintegy 16,3 milliárd dolláros értéket mutatva. Tovább emeli az indiai informatikai ipar sikerének fényét az is, hogy a recessziós hangulatból feléledő világgazdaság informatikai költései stabilan ugyan, de lassan növekednek és a nyugati informatikai vállalatok sem növelik a foglalkoztatottak tömegét, miközben a rúpia is erősödött.


Forrás: NASSCOM

A 85 százalékban az Egyesült Államokba és Angliába irányuló exportból a szoftverek és az informatikai szolgáltatások 8,9 milliárddal részesedtek, ami 25 százalékos növekedést jelent. Az információ-technológiával támogatott szolgáltatások és üzleti folyamatok értéke 3,6 milliárd dollárt tett ki, 46 százalékkal haladva meg az előző évit. Egyúttal 112 új vállalkozás indult útjára, 65-70 ezer munkahely jött létre a szoftveriparban és 40 ezer a támogatott szolgáltatásokat végző vállalatoknál.

A NASSCOM becslése szerint a Fortune 500 vállalatainak -- a világ 500 legnagyobb vállalata --- legalább 40 százaléka Indiában alapozza meg stratégiai kiszervezésének kifejlesztését. Az üzleti folyamatok egyre szélesebb körű, mindenre kiterjedő palettája válik elérhetővé, beleértve az olyan tudás intenzív tevékenységeket is, mint a költségvetések és erőforrások elosztásának tervezése, emberi erőforrás menedzsment, ügyfélkapcsolat, számvitel. Sőt, a megerősödő indiai vállalatok immár külföldön is megkezdik tevékenységüket, főként Franciaország, Japán és Németország felé kacsingatva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról