:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 2. 12:22

Áprilisban meghaladta a várakozásokat a félvezetőpiac bővülése

George Scalise
George Scalise
Áprilisban a félvezetők globális forgalma 16,94 milliárd dollárt tett ki, ez márciushoz képest 4,1 százalékos, tavaly áprilishoz képest 36,7 százalékos fellendülést jelent -- adta hírül a Semiconductor Industry Association (SIA). A növekedés felülmúlta az előzetes várakozásokat, a Handelsbanken Capital Markets múlt heti prognózisában 35,3 százalékos éves szintű emelkedésre számított.

"A félvezetők globális forgalma áprilisban egy 2000 júliusa óta fennálló rekordot döntött meg" -- mondta George Scalise, a SIA elnöke. "A chip-eladásokat elsősorban az Egyesült Államok és Kína gazdasági növekedése lendítette fel. Az év hátralevő részében hasonló növekedésre van kilátás és valószínű, hogy a piac bővülésének üteme felül fogja múlni a tavaly októberben közzétett 19 százalékos prognózist."

A World Semiconductor Trade Statistics a tegnapi napon emelte meg a félvezetőpiac idei növekedésére vonatkozó előrejelzését: a tavaly októberben jövendölt 19 százalék helyett immár 28,4 százalékos fellendülést vár a WSTS, ami 213 milliárd dollárt is felülmúló rekordforgalmat jelentene. 2005-re 8,5 százalékos további növekedést, 2006-ra azonban 0,7 százalékos piaci visszaesést vár a WSTS, utóbbit a PC-piac bővülésének megtorpanása okozza majd. 2007-ben ismét nőni fog a chipek forgalma, mégpedig 9,3 százalékkal.

Idén áprilisban a globális félvezetőforgalom fellendülése mögött elsősorban a mobiltelefonokban használatos alkatrészek, elsősorban a digitális jelfeldolgozó processzorok, vezeték nélküli kommunikációs chipek és flash memóriák iránti kereslet állt. A PC-kbe szánt chipek közül elsősorban a DRAM-ok eladásai növekedtek, emellett jelentősen fellendült a digitális kamerákba szánt alkatrészek forgalma is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.