:

Szerző: Bizó Dániel

2004. június 25. 13:52

Szélessávú internet repülés közben Európa és Japán között

[Nikkei Business Publications/HWSW] Alig egy hónappal az amerikai premier után a német Lufthansa egyes japán járatain is kínál szélessávú, vezeték nélküli internetelérést. München és Tokió között június 21-én debütált a FlyNet elnevezésű szolgáltatás.

[Nikkei Business Publications/HWSW] Alig egy hónappal az amerikai premier után a német Lufthansa egyes japán járatain is kínál szélessávú, vezeték nélküli internetelérést. München és Tokió között június 21-én debütált a FlyNet elnevezésű szolgáltatás.

A Connexion by Boeing által biztosított FlyNet internetszolgáltatás geostacionárius műholdas kommunikáció során valósulhat meg. A geostacionárius pálya a Földtől mintegy 36 ezer kilométerre található. Az ezen a pályán stabilan keringő tárgyak, elsősorban kommunikációs műholdak mindig a bolygó egy bizonyos része felett találhatóak, így alkalmasak a folyamatos kapcsolat fenntartására. A hozzáférés maximális sávszélessége letöltéskor 5 Mbit másodpercenként, míg feltöltéskor 1 Mbitet tesz ki.

A Lufthansa gépein a korlátlan internetszolgáltatás 29,95 dollárba kerül. A felhasználók választhatnak időalapú számlázást is, ekkor 30 percért 9,95 dollárt kell fizetni, minden további percért pedig 25 centet. A Tomorrow Focus által fejlesztett és üzemeltetett FlyNet portált az utasok Wi-Fi-képes (más néven WLAN) notebookjaikkal vagy tenyérgépeikkel ingyenesen is igénybe vehetik. A portál angol és német nyelven több mint ezer oldalon folyamatosan frissülő hírt, pénzügyi, utazási és időjárási információt kínál, így most akár az Európa Bajnokság alakulása is nyomon követhető repülés közben -- például tízezer méterrel Oroszország felett.

Videochat repülés közbenA tengerentúli repülőút hosszú ideje alatt is elérhető internet elsősorban a munkájukat végzők számára előnyös. A sokszor 12 órát meghaladó folyamatos repülés során hasznos lehet az e-mailen vagy akár videokonferencián keresztüli kapcsolattartás, a megérkezéskor szükséges információ begyűjtése, a vállalati információs portálhoz és virtuális magánhálózathoz való hozzáférés. Esetleg egyszerűen csak az aktuális mozi- és játékelőzetesekre kíváncsi valaki, vagy barátaival szeretne csevegni.

A Lufthansa mellett további légitársaságok -- Scandinavian Airlines, Japan Airlines, All Nippon Airways, China Airlines, Korean Air -- is kacérkodnak a "Connexion by Boeing" internetszolgáltatás kereskedelmi bevezetésével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.