eco@tech archívum - 2004 szeptember

2004
szeptember

0

Kovács Kálmán maradt az informatikai miniszter

2004. szeptember 30. 14:51

[Hírösszefoglaló] Tegnap este Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közzétette az új kormány összetételét. Eszerint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) élén nem lesz változás, a tárcát továbbra is Kovács Kálmán vezeti. Az informatikai szakmából még egy ismerős név tűnt fel a kormánytagok névsorában: Kóka János Elender-vezéré, aki a gazdasági tárca vezetője lesz.

0

Tovább terjeszkedik az Apple online zeneboltja

2004. szeptember 30. 14:49

Az Apple Computer tervei szerint a jövő hónaptól újabb nyugat-európai országokban válik elérhetővé a vállalat iTunes online zeneboltjának európai változata. A jelenleg csak Anglia, Franciaország és Németország lakosai által elérhető szolgáltatás várhatóan nem fedi le a teljes Európai Únió területét, ezért valószínűleg hazánkból sem vásárolhatunk majd még az Apple online zeneboltjából dalokat. Az indulás időpontjáról és az országok névsoráról sajnos a vállalat nem árult el részleteket.

0

Szegeden is fizethető mobiltelefonon keresztül a parkolási díj

2004. szeptember 30. 12:16

Októbertől mobiltelefonon keresztül, SMS segítségével is kiegyenlíthető a parkolási díj a Szegedi Közlekedési Társaság által fenntartott parkolóhelyeken. A T-Mobile, a Pannon GSM és a parkolási program elkészítésében együttműködő New Wave Socket Bt. közös fejlesztésében megvalósult, mindkét szolgáltató összes ügyfele számára egyaránt elérhető mobil vásárlási megoldás tovább bővíti az ilyen szolgáltatást nyújtó vidéki városok körét.

0

Mobiltelefonokba szánt merevlemez várható a Samsungtól

2004. szeptember 30. 11:57

Apró, mindössze 0,85 hüvelyk (216 mm) átmérőjű merevlemez fejlesztésébe fog a Samsung. A vállalat végső célja egy olyan meghajtó megalkotása, amelyet már mobiltelefonokban is használni lehet.

0

A TSMC a kapacitáskihasználtság csökkenésére számít

2004. szeptember 30. 10:32

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója közölte, hogy a második negyedévben elért csúcshoz képest némileg csökkenni fog kapacitáskihasználtsága, mivel az ügyfelek csökkentik készleteiket. A cég az utolsó három lezárt negyedévben szinte 100 százalékos kapacitáskihasználással működött, ami rekordszintű nyereséget eredményezett.

0

Nyereséges negyedévet zárt a Micron Technology

2004. szeptember 30. 09:53

Nyereséggel zárta legutóbbi pénzügyi negyedévét a Micron Technology, azonban eredményei elmaradtak az elemzői várakozásoktól, mivel a memóriachipek átlagos eladási ára csökkent.

0

Négy év múlva minden brit háztartásban lesz szélessávú internethozzáférés

2004. szeptember 30. 09:35

Tony Blair miniszterelnök kijelentette, hogy a brit Munkáspárt egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy négy év múlva minden eziránt érdeklődést mutató szigetországi háztartásban legyen broadband hozzáférés. A baloldali politikus szerint véget kell vetni a digitális megosztottságnak. A brit kormány korábban az iskolák számára nyújtandó szélessávú internetezésre helyezte a hangsúlyt.

0

Hárommagos processzort fejlesztett ki az NEC mobiltelefonok számára

2004. szeptember 29. 13:24

[Nikkei Business Publications] A számítógépes világ egyik fő processzortervezési irányzata más területekre is betörni látszik: a japán elektronikai óriás NEC bejelentette az iparág első mobiltelefonokba szánt többmagos processzorát. Az új, párhuzamos feldolgozásra képes lapka segítségével a korábbinál alacsonyabb fogyasztás mellett nagyobb teljesítmény érhető el az audio-vizuális mobilalkalmazások futtatásakor.

0

A Vodafone és a T-mobile tűnik a számhordozás nyertesének

2004. szeptember 29. 10:43

Minimális mértékben nőtt a SIM-kártyák száma az elmúlt hónapban, az először tavaly érzékelt mobilpiaci telítettséget figyelembe véve jelentős változás ebben már nem is várható. Ugyanakkor a mobilszolgáltatók részesedését tekintve érzékelhető némi átrendeződés a Vodafone és a T-mobile javára -- a Pannon kárára -- ez olvasható ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság augusztus havi digitális gyorsjelentéséből.

0

Új Palm operációs rendszer mobiltelefonok számára

2004. szeptember 29. 10:24

A PalmSource a tervek szerint ma mutatja be Cobalt 6.1 operációs rendszerét, amelyet kifejezetten mobiltelefonokhoz fejlesztett ki. A cég a múlt héten igen elkeserítő jövőbeli előrejelzést tett közzé, ami csalódást okozott a befektetők körében. A stagnáló tenyérgép-piacon úgy tűnik, egyre kevesebb babér terem a PalmSource számára, ezért a vállalat a mobiltelefonok felé fordul.

0

Ezer dolgozójától válik meg a Motorola

2004. szeptember 29. 09:38

A Motorola bejelentette, hogy félvezetőgyártó üzletágának korábbi leválaszása miatt mintegy ezer alkalmazottjától kíván megválni, amely 50 millió dolláros egyszeri költséget jelent.

0

Az IBM megdöntötta a szuperszámítógépes teljesítményrekordot

2004. szeptember 29. 09:09

Megdőlt az évek óta tartó japán hegemónia a szuperszámítógépek világában: egy IBM rendszer visszahódította a legnagyobb teljesítményű konfiguráció megtisztelő címét, amelyet eddig az NEC Earth Simulator viselhetett. Az utóbbi időben számos esetben merült fel, hogy az Egyesült Államoknak nagyobb összegeket kellene a szuperszámítógépes projektekre áldozni, ellenkező esetben az ország lemaradhat a világ mögött például a biotechnológia, az anyagtudomány vagy a fegyverkezés területén. Ezért az elmúlt időben USA-szerte indultak jelentős szuperszámítógépes projektek, amelyek közül az egyik végre letaszította trónjáról az NEC masináját.

0

Módosult egyes informatikai pályázatok beadási határideje

2004. szeptember 28. 14:31

A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) információs társadalom és gazdaság fejlesztésére kiírt egyes pályázatainak beadási határideje a program Irányító Hatóságának (IH) döntése értelmében 2004. december 31-re módosult. Így további vállalkozásoknak és önkormányzatoknak nyílik lehetőségük pályázatok benyújtására.

0

Pekingi főhadiszállást hozott létre az AMD

2004. szeptember 28. 13:22

[Nikkei Business Publications/HWSW] A világ második számú processzorgyártója, az amerikai Advanced Micro Devices (AMD) bejelentette, hogy kínai, hongkongi és tajvani tevékenysége koordinálásához Pekingben alapítja meg új központját.

0

Megemelte PC-forgalmi előrejelzését az IDC

2004. szeptember 28. 09:07

Az IDC piackutató cég megemelte az idei PC-eladásokra vonatkozó várakozásait, a legfrissebb előrejelzés szerint 2004-ben világszerte 176,5 millió személyi számítógép értékesítése valószínű, ami tavalyhoz képest 14,2 százalékos növekedést jelent. Az IDC korábban 13,5 százalékos növekedést jósolt.

0

A Sony Ericsson bejelentette következő harmadik generációs V800 mobiltelefonját

2004. szeptember 27. 12:38

A Sony Ericsson forgalomba hozta második harmadik generációs (3G) mobiltelefonját, a kisméretű és elegáns V800-at. A V800 széles képkezelési funkciói, valamint a QuickShare jóvoltából a képtelefon gomb egyszerű lenyomásával egyszerűen kezdeményezhetünk videotelefon hívásokat. Az 1,3 megapixeles kamera forgatható Motion Eye lencséjét magunkra is irányíthatjuk, vagy hüvelykujjunkkal kifelé fordítva környezetünkről készíthetünk felvételeket. A beépített fotólámpa fényénél gyenge fényviszonyok között is készíthetők élvezhető minőségű videók, valamint állóképek.

0

A modemes internetezők nagyrésze szélessávra váltana

2004. szeptember 27. 12:13

A GTS-Datanet online kérdőíves felmérést végzett lakossági ügyfeleinek körében. A kutatásból többek között az is kiderült, hogy a modemes internetezők többsége váltana minőségi, szélessávú internetelérésre, az ügyfelek a távközlési liberalizációtól az internetezés költségeinek csökkenését és a verseny erősödését prognosztizálják.

0

Jelentős elismerés a proximity kommunikáció fejlesztőjének

2004. szeptember 27. 11:43

[Lenhardt & Weichinger] A Sun Microsystems bejelentette, hogy a cég egyik munkatársát, Dr. Robert Drost vezető kutatót beválasztották a világ 100 legjobb fejlesztője közé. A Technology Review magazin szerkesztői és a rangos zsűritagok által összeállított TR100 lista azokat a 35 év alatti kutatókat tartalmazza, akik munkássága jelentős hatást gyakorol a világra.

0

Végleg kimarad az Intel asztali chipkészleteiből az ígért vezeték nélküli hozzáférési pont

2004. szeptember 27. 11:33

Hosszas késlekedés után az Intel úgy határozott, a jelenleg legmodernebbnek számító i915 és i925 chipkészleteinek nem lesz része a vezeték nélküli hálózati vezérlő. Az eredeti tervek szerint a tavasszal megjelent chipkészletekre épülő számítógépek egy külön megvásárolható kiegészítő segítségével Wi-Fi hozzáférési pontként is tudnak viselkedni. A Wireless Connect termék szállítását a negyedik negyedévre ígérte az Intel, a legújabb hírek azonban arról szólnak, a tervet törölték, a Wireless Connect az eredeti formájában már nem kerül piacra, legalábbis az i915 és i925 chipkészletekhez nem.

0

Csupán alamizsna jut az Apple-nek az online zeneszámok eladásából?

2004. szeptember 27. 11:24

A The Independent által nyilvánosságra hozott adatok alapján úgyszólván alamizsnával kell beérnie az Apple-nek az iTunes zenebolt értékesítési bevételeiből. A 99 centes áron kínált dalokból nevetségesen alacsony részesedést kap az értékesítést ténylegesen végző Apple Computer, mindössze 4 centtel, körülbelül 4 százalékkal kell beérnie.

0

Elmarad az év végi hajrá a mobiltelefon-piacon?

2004. szeptember 27. 10:56

Az amerikai IC Insights piackutató vállalat előrejelzése szerint az idén világszerte 620 millió mobiltelefon talál majd gazdára, amely tavalyhoz képest 18 százalékos növekedést jelent. Az eddigi adatok és az előrejelzések szerint azonban elmarad a szokásos év végi piaci hajrá, az eladások az összes negyedévben közel egyformán alakultak, alakulnak.

0

Csökkent a PalmSource vesztesége

2004. szeptember 24. 14:28

Csökkent a Palm OS operációs rendszert fejlesztő és licencelő PalmSource vesztesége, mivel nőtt a vállalat termékei iránti kereslet, elsősorban az okostelefonok szegmensében.

0

Magyarországon az LNX lett a BMC vezető disztribútora

2004. szeptember 24. 13:44

[Gold] A BMC Software bejelentette, hogy megerősíti elkötelezettségét a magyarországi ügyfelek iránt, és új vezető disztribútort nevez ki. A BMC Software megoldásainak értékesítését és támogatását az LNX Hálózatintegrációs Rt. végezheti. Ez a lépés a folyamatos regionális terjeszkedés része.

0

Megkezdték a sorozatgyártást az LG.Philips hatodik generációs LCD-gyártósorai

2004. szeptember 24. 11:58

Az LG.Philips bejelentette, hogy vegyesvállalat legfejlettebb, hatodik generációs gyártósorai megkezdik a nagyméretű LCD-panelek sorozatgyártását. Az új gyárban 32, 37 és 42 hüvelykes LCD-televíziók és 17 hüvelykes, vagy nagyobb átmérőjű LCD-monitorok számára készítenek LCD-paneleket.

0

Leállítja a nagyméretű LCD-panelek gyártását a Mitsubishi Electric

2004. szeptember 22. 10:59

[News.com] A Mitsubishi Electric tegnap bejelentette, hogy beszünteti a nagyméretű, LCD-televíziók és -monitorok számára készített LCD-panelek gyártását és a kisebb méretű kijelzők gyártására koncentrál. A vállalat első lépésként 20 százalékra csökkenti a nagyméretű panelek arányát az év végéig, a 2006/2007-es üzleti évre pedig szinte teljesen leáll a panelek gyártásával.

0

Meghosszabbította technológiai fejlesztési megállapodását az AMD és az IBM

2004. szeptember 22. 08:36

Az AMD és az IBM három évvel meghosszabbította együttműködési megállapodását, amelynek keretén belül a két vállalat együtt fejleszt félvezetőgyártási technológiákat. Az egyezség értelmében az AMD négy éven át mintegy negyedmilliárd dollárt fizet az IBM-nek azért, hogy hozzáférhessen a legújabb chipgyártási eljárásokhoz.

0

Hatalmas beruházás keretében vált IP-alapú telefonokra a Ford

2004. szeptember 22. 08:24

[News.com] A Ford Motor Company bejelentette, hogy a világ eddigi legnagyobb VoIP-beruházása keretében nem kevesebb mint 50 ezer VoIP telefont helyez üzemben Michiganben, a vállalat 110 irodájában. Az autóóriásnak az SBC, az Egyesült Államok második legnagyobb telefonszolgáltatója nyújt segítséget a rendszer üzembehelyezésében és menedzselésében. A Ford a Cisco Systems VoIP telefonjait használja.

0

Robbanásszerűen nő az MP3-lejátszók piaca

2004. szeptember 22. 08:01

Az MP3-lejátszók globális forgalma 2008-ra el fogja érni az 58 milliárd dollárt -- derül ki az International Data Corp. által közzétett jelentésből. Az IDC szerint nehéz idők járnak majd az Apple iPodra, ugyanis hamarosan egész sor gyártó épít majd apró merevlemezt tartalmazó hordozható lejátszót, amelyek az iPod komoly versenytársai lehetnek.

0

Az Intel a digitális otthont fejlesztő cégekbe fektet

2004. szeptember 21. 14:53

Az Intel Corporation bejelentette, hogy stratégiai befektető cége, az Intel Capital által öt befektetést eszközölt olyan vállalatokba, akik a digitális otthonokhoz szükséges innovatív technológiákat fejlesztik tovább. Az új befektetések, melyeket az Intel Digitális Otthon Alapjának 200 millió dollárjából eszközöltek, az alábbi cégekre terjed ki: Cablematrix, Mediabolic, Pure Networks Inc, BridgeCo AG, Envivio Inc. Az új beruházások pénzügyi vonatkozatát nem hozták nyilvánosságra.

0

Apró noteszgépet vezet be a magyar piacra a DTK

2004. szeptember 21. 14:20

Hamarosan a magyar piacon is megvásárolható lesz a DTK apró 12W-223IIO noteszgépe, amely 12 hüvelykes szélesvásznú, 1280x800 pixeles kijelzőjével hívja fel magára a figyelmet. A Centrino alkatrészcsaládra épülő gépben 2 Mbyte másodszintű gyorsítórárral ellátott processzor dolgozik akár 1,7 GHz-en.

0

Használhatók lesznek a mobiltelefonok az Airbus repülőgépein

2004. szeptember 21. 10:07

[infoSync] Az Airbus bejelentette, hogy befejezte picocell mobilkommunikációs tesztjeit. Az új, Airbus A320 típusú repülőgépekre kifejlesztett technológia lehetővé teszi, hogy a repülőgépeken utazók gond nélkül használhassák a mobiltelefonjukat, beszélgethessenek vagy rövid szöveges üzeneteket küldhessenek, anélkül, hogy a működő mobilkészülékek zavarnák a repülőgép fedélzeti berendezéseit.

0

Újra nyereséges negyedévet zárt a PalmOne

2004. szeptember 21. 09:00

A PalmOne tegnap tette közzé negyedéves eredményeit, a vállalat 62 százalékos bevétel-növekedésről és a várakozásokat közel kétszer meghaladó nyereségről számolt be.

0

Túl kevesen küldenek MMS-t

2004. szeptember 20. 17:03

Egy brit mobiltelefon-felhasználók körében készítet felmérés szerint ugyan egyre terjednek a beépített kamerával rendelkező, multimédiás üzenetek küldésére és fogadására alkalmas készülékek, a tulajdonosok egyáltalán nem használják ki ezen képességeket.

0

Alkalmazottainak negyedétől válik meg a Matáv Csoport

2004. szeptember 20. 12:22

A Matáv a távközlési piacon dúló kíméletlen árversenyre hivatkozva hatékonyságnövelő program végrehajtásába fog, amelynek keretén belül elbocsátja 2598 dolgozóját. A leányvállalatoknál végrehajtandó létszámcsökkentésekkel együtt összesen több mint 3700 alkalmazottól válik meg a Matáv Csoport. A Matávnál jelenleg mintegy 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, a leányvállalatoknál pedig 6,7 ezer alkalmazottat tartanak nyilván. Összességében a Matáv Csoport dolgozóinak száma negyedével csökken. Ezzel 2006. végére teljesül a Matáv stratégiai célkitűzése, amely szerint 500 fölé növeli az egy főre jutó vezetékes vonalak számát.

0

Szupermini Sony noteszgép DVD-íróval

2004. szeptember 17. 10:04

A Sony igazán apró noteszgéppel jelentkezett: a Vaio VGN-T70B érdekessége, hogy bár kijelzője csak 10,6 hüvelyk átlójú, a gép mégis két beépített meghajtót tartalmaz. Ez azért lehetséges, mert a merevlemez a Toshiba által gyártott, az Apple iPod lejátszóban is használt 1,8 hüvelykes típus, amelynek kapacitása 40 Gbyte. Az apró méretű merevlemez mellett így még jutott hely egy DVD-újraírónak is.

0

Microsoft szoftverre épülő okostelefonokkal bővíti kínálatát a T-Mobile

2004. szeptember 16. 14:43

[infoSync] A T-Mobile összesen három új, Windows-alapú készüléket vesz fel a kínálatába. Az SDA és az SDA Music nevű készülékek lesznek az első, Windows Mobile operációs rendszert futtató T-Mobile telefonok, az MDA Compact pedig a nemrég bemutatott MDA III-hoz hasonló funkcionalitást nyújt kisebb méretben, kevesebb pénzért.

0

A Vodafone kínálatában is kapható lesz a Blackberry 7100 okostelefon

2004. szeptember 16. 11:11

[infoSync] A T-Mobile mellett a Vodafone is bejelentette, hogy piacra dobja a Research In Motion (RIM) áttervezett BlackBerry 7100-as készülékét. A Vodafone-nak szállított modell azonosítója természetesen nem t-re, hanem v-re végződik, ezért a Vodafone-os készüléket 7100v típusjelzéssel kell keresnünk.

0

Az orr mozgását követi egy új beviteli eszköz

2004. szeptember 16. 11:08

Az ottawai Institute of Information Technology egyik kutatómérnöke, Dimitrij Gorodnicsij egészen újszerű beviteli perifériát tervezett. A nouse fantázianévre hallgató eszköz tulajdonképpen egy webkamera, amely a számítógép felhasználójának arcára van irányítva. A felhasználó az orrának mozdulataival irányíthatja a képernyőn a kurzort, pislogással pedig kattinthat.

0

Az Infineon beismerte, hogy résztvett a memória-árkartellben

2004. szeptember 16. 10:30

A német Infineon memóriagyártó 160 millió dollár büntetést fizet, ugyanis a cég beismerte, hogy 1999 júliusa és 2002 júniusa között más memóriagyártókkal kötött megállapodások alapján egyes számítógép- és szervergyártók felé rögzített áron adta termékeit -- jelentette be az amerikai Igazságügyi Minisztérium tegnap.

0

Matáv-vonalak az Invitel, a Hungarotel és a Monortel területén

2004. szeptember 15. 17:04

Új ajánlatokat dolgozott ki a Matáv a helyi szolgáltatók területén élő ügyfeleknek: 2004. szeptember 15-étől a távközlési vállalat négy korábbi koncessziós társaság területén tette elérhetővé szolgáltatásait a helyi hívások piacán is.

0

A gyenge kereslet padlóra küldi a memóriaárakat

2004. szeptember 15. 16:43

[Nikkei Business Publications] Kétségtelen, hogy a világ második számú processzorgyártója, az amerikai Advanced Micro Devices (AMD) szereplése az elmúlt egy év során figyelemre méltó, és a vállalatnak eddig úgy látszik, sikerül elkormányozni a szakadék széléről. Kevés realitása van azonban annak, hogy az elmúlt hónapok remeklő szereplése után is a globális PC-piac egészének körülbelül csak hatodát, az x86-os szervereknek pedig 6 százalékát magáénak tudható vállalat erőteljes hatással lenne az Intel körülbelül tucatszor nagyobb processzor üzletágának és társaság egészének eredményére.

0

Kiszivárgott a Nintendo DS ára

2004. szeptember 15. 09:05

A legnagyobb amerikai kiskereskedelmi áruházlánc honlapján olvasható információk szerint a Nintendo hamarosan megjelenő új DS konzolja 199 dolláros áron lesz kapható és november 30-tól lesz megvásárolható. A Nintendo képviselője határozottan cáfolta az értesülést, szerinte a vállalat még nem véglegesítette sem a készülék árát, sem pedig az amerikai premier dátumát.

0

Lezárult a Microsoft és a Sendo közötti per

2004. szeptember 14. 14:34

A két vállalat tegnapi bejelentése szerint peren kívüli egyezséggel zártul a Microsoft és a Sendo közötti jogvita, amelynek felpereseként a brit mobiltelefon-gyártó megtévesztéssel, ipari titkok ellopásával és tisztességtelen piaci magatartással vádolta a Microsoftoto. A megállapodás pontos részletei nem kerültek nyilvánosságra, azt azonban tudni lehet, hogy a Microsoft megszabadul a Sendóban korábban szerzett 4 százalékos részesedésétől. Mindkét cég elégedett a fejleményekkel, mind a Microsoft, mind a Sendo képviselője szerint megfelelő megállapodás köttetett.

0

Várhatóan stagnálni fog a horvát szolgáltatáspiac

2004. szeptember 14. 13:15

[IDC] Az IDC piackutató vállalat felmérése alapján a horvát informatikai szolgáltatások piaca kunában számolva a tavalyi év során 5,9 százalékkal bővült. A dollár nemzeti valutával szembeni gyengülése révén a 2003-as növekedés 33 százalékra ugrik, ami kedvez az amerikai anyavállalatok konszolidált mutatóinak. A bővülés mértéke alulmúlta az elemzők várakozásait, ami elsősorban a kormányzati költekezések választások miatti populista visszafogásának köszönhető. A kormányzati kiadások lefaragását némileg sikerült ellensúlyoznia a banki és telekom szektor befektetéseinek. Az IDC az idei évre a horvát IT-szolgáltatások piacának beállását jelzi előre, amelyet újabb fellendülés követhet 2005-ben.

0

Megnyitotta első Digital Home szaküzletét és bemutatótermét az Albacomp

2004. szeptember 14. 12:49

[Morpho Communications] Az Albacomp Rt. bejelentette, hogy megnyitotta első Digital Home szaküzletét a Lurdy-Házban. A bemutatóteremként is funkcionáló szaküzletben az Albacomp által összeszerelt és forgalmazott összes informatikai, hifi, telekom és digitális fotóberendezés megvásárolható. A Digital Home bemutatóterem és szaküzlet az első állomása az Albacomp új kiskereskedelmi stratégiájának.

0

A Gartner szerint tíz éven belül eltűnik a chipgyártók közel fele

2004. szeptember 14. 10:35

A San Franciscóban rendezett Gartner Dataquest Semiconductor Industry Summit rendezvényen a jelentős piackutató cég meglepő előrejelzést tett közzé: a Gartner szerint az elkövetkező évtized során a ma működő félvezetőgyártók közel fele el fog tűnni a piacról.

0

Újabb erőtlen kísérlet a DVD-lemezek másolásvédelmének továbbfejlesztésére

2004. szeptember 14. 10:07

A The Inquirer informatikai bulvárlap értesülései szerint az STMicroelectronics, a Thomson és az NDS olyan új másolásvédelmet fejlesztett ki, mely leválthatja a lényegében már teljesen feleslegesen alkalmazott, rendkívül egyszerű módszerekkel -- akár a távol-keleti lejátszók menürendszeréből -- is kikerülhető Macrovision technológiát. A vállalatok állítása szerint megfelelő iparági fogadtatás esetén az SVP (secure video platform) technológia véget vethet a DVD-kalózkodásnak.

0

Egyre népszerűbbek a szélesvásznú kijelzővel felszerelt notebookok

2004. szeptember 13. 12:57

A harmadik negyedévben várhatóan magára talál a noteszgépek piaca -- véli az DisplaySearch piackutató cég, amely szerint a tanévkezdés, valamint a gépek árának csökkenése kinyitja a vevők pénztárcáját. A DisplaySearch szerint az év hátralevő részében a notebook-eladások végig erősek maradnak.

0

Robbanásszerűen növekszik a vezeték nélküli hálózati eszközök európai piaca

2004. szeptember 13. 12:38

Az International Data Corp. piackutató vállalat második negyedéves adatai szerint az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióban éves szinten 188 százalékkal növekedett a vezeték nélküli hálózati eszközök piaca. Az IDC szerint a végfelhasználói bevételek 320 millió dollárra rúgtak. Az első negyedévhez képest a forgalom mintegy 10 százalékkal csökkent, ez részben a kevesebb eladott berendezésnek, részben pedig az árak gyors csökkenésének köszönhető.

0

Lassul a mobiltelefon-piac növekedési üteme

2004. szeptember 13. 09:15

Az elkövetkező évek során lassulni fog a mobiltelefon-piac növekedése -- jövendöli az amerikai Semico Research. A piackutató cég szerint az idén világszerte 610 millió mobiltelefon talál majd gazdára, ez tavalyhoz képest 27 százalékos növekedést jelent. Jövőre azonban már csak 8 százalékos emelkedés várható, 2006-ban 18 százalékkal, 2007-ben 15 százalékkal, 2008-ban pedig ismét csak 8 százalékkal növekedik az eladott mobiltelefonok száma. A Semico Research előrejelzése szerint 2008-ban világszerte 960 millió készülék talál majd gazdára.

0

Windows Mobile operációs rendszert futtató okostelefont dob piacra a Vodafone

2004. szeptember 10. 13:06

[infoSync] A T-Mobile-t követően a Vodafone is bejelentette, hogy piacra dobja a tajvani HTC által gyártott, Qtek 2020 típusú okostelefont, mely az első Windows Mobile operációs rendszert futtató, kéziszámítógépet és mobiltelefont egyesítő modell lesz a vállalatcsoport történetében. A Vodafone Personal Assistant III, vagy más néven VPA III páratlan képességekkel bír a kommunikáció terén.

0

Az Intel egy teljesen új interneten dolgozik

2004. szeptember 9. 21:25

Az Intel Developer Forum utolsó napján Pat Gelsinger, a vállalat műszaki igazgatója -- és az elnöki poszt talán legesélyesebb várományosa -- egy teljesen új világháló terveibe avatta be a megjelenteket. Gelsinger és Vint Cerf, az internet elődjének számító ARPANET egyik megalkotója szerint a világháló jelenlegi formájában még mindig kőkorszakinak számít és szinte elképzelhetetlen fejlődés előtt áll. Az internethez csatlakozó felhasználók és eszközök száma sokszorosára fog növekedni, meg fog változni a csatlakozások helye és módja, a hálózat teljesen át fog alakulni.

0

Fejlettebb BlackBerry készüléket szállít a RIM a T-Mobile-nak

2004. szeptember 9. 15:26

[infoSync] A Research In Motion (RIM) tervezői igazán kitettek magukért, az eddig is igen határozott külsőbe öltöztetett BlackBerry készülékek új ruhája mindenben megfelel a mai igényeknek. Az új, T-Mobile számára szállított 7100t modell nem csak vékonyabb az előző modelleknél, hanem okosabb is.

0

Gyorsan növekedett a második negyedévben a Sun Microsystems piaci részesedése

2004. szeptember 8. 11:00

[Lenhardt & Weichinger Communications] 2004 második negyedévében a Sun Microsystems piaci részesedése minden más gyártóénál gyorsabban növekedett úgy az összes operációs rendszert tekintve, mint a UNIX+Linux, vagy a UNIX platformokat nézve -- áll a Gartner Dataquest 2004. második negyedévi Worldwide Server Database jelentésében.

0

Az Acer a harmadik helyre tör a globális PC-piacon

2004. szeptember 7. 17:51

Az Acer a múlt héten az olasz Gianfranco Lancit nevezte ki a cég elnökévé, a jelenlegi elnök J. T. Wang pedig elnök-vezérigazgatóvá lépett elő. A változásokra azért került sor, mert Stan Shih, a vállalat alapítója nyugdíjba vonult. Lanci korábban az Acer európai és amerikai részlegéért felelt.

0

Egyre inkább kétséges az EU vámszabály-módosításának indokoltsága

2004. szeptember 7. 16:35

Egy hete adtunk hírt róla, hogy dél-koreai sajtóértesülések alapján az Európai Unió a digitális bemenettel (DVI) rendelkező TFT-LCD monitorokat a számítástechnikai vámkategóriából a szórakoztató elektronikai (CE) termékekhez, a TV-khez hasonlatos osztályba tervezi átsorolni.

0

Microsoft: lassuló PC-piac, fenyeget a Linux

2004. szeptember 7. 14:27

[CNET News/HWSW] A PC-iparág barométereként is szolgáló Microsoft és Intel az utóbbi időben szinte egymással karöltve teszik meg bejelentéseiket üzletmenetük alakulásával kapcsolatban. Most az Intel forgalmi figyelmeztetését követően a Microsoft is dokumentumot nyújtott be az amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelet (SEC) részére számítógép piaci kilátásainak romlásával kapcsolatban.

0

Gyors és egyszerű helymeghatározást nyújt a Nokia új TETRA mobilkészüléke

2004. szeptember 6. 17:40

A Nokia a finnországi Tampere-i Safety and Security vásáron mutatta be TETRA kínálata új tagját, a hordozható Nokia THR880i rádióterminált. A GPS-vevőt magába foglaló Nokia THR880i segítségével a bevetésirányítási központ vezetői nyomon követhetik és meghatározhatják a felhasználók, például a mentőszolgálat tagjainak mozgását és tartózkodási helyét. A rádió-felhasználók egyetlen gombnyomással elküldhetik tartózkodási helyük koordinátáit az előre meghatározott címre.

0

Az Apple online zenebolt együttműködést ajánlott fel a Sonynak?

2004. szeptember 6. 15:56

A japán Nikkei Sangyo Shimbun napilap szerint Steve Jobs, az Apple Computer elnök-vezérigazgatója az év elején felajánlotta Nobuyuki Ideinek, a Sony elnök-vezérigazgatójának az együttműködést az Apple iTunes Music Store szolgáltatásával kapcsolatban. Az együttműködés értelmében a két cég együtt működtette volna a zenebolt-szolgáltatást.

0

Az Intel visszafogott kilátásai a PC-piac gyengeségére utalnak?

2004. szeptember 6. 14:22

Az Intel csütörtöki negyedévközi tájékoztatóján jelentősen csökkentette harmadik negyedéves forgalomelőrejelzését, emiatt pénteken visszaesett a vezető PC-gyártók részvényárfolyama. Az elemzők attól tartanak, hogy a világ legnagyobb félvezetőgyártójának gondjai a PC-piac gyengeségére utalhatnak. A cég részvényárfolyama 7,3 százalékkal csökkent pénteken.

0

A Sanyo is a HD-DVD formátumot támogatja

2004. szeptember 6. 13:56

A Sanyo Electric Co, Ltd. bejelentette, hogy jelenlegi tervei szerint 2005 őszén dobja piacra High Definition DVD (HD-DVD) szabványnak megfelelő videorögzítő és -lejátszó készülékeit. A vállalat a Toshiba és a japán NEC mellett a harmadik nagyobb vállalat, mely nyíltan a HD-DVD következő generációs optikai formátum mellett teszi le voksát.

0

Környezetbarát, lebomló chipkártya a Sonytól

2004. szeptember 6. 11:48

[The Nihon Keizai Shimbun/Nikkei BP] A Sony környezetbarát, lebomló műanyagból készült, ún. contactless okoskártyáról adott hírt néhány nappal ezelőtt. A japán elektronikai óriás állítása szerint a világon első alkalommal sikerült növényalapú műanyagból fizikai kapcsolatot nem igénylő chipkártyát előállítani. Az olajbázisú plasztikok nagyon hosszú idő, évezredek alatt bomlanak le, ami komoly problémát jelent az ilyen hulladék tárolásának tekintetében.

0

Harmadik generációs mobilháború San Diegóban

2004. szeptember 6. 08:25

[News.com] Az AT&T Wireless bejelentette, hogy elérhető legkorszerűbb, harmadik generációs technológiával nyújtott szélessávú mobilszolgáltatása San Diegóban, ahol így az előfizetők rögtön két rivális szolgáltató közül is válogathatnak. A dél-kaliforniai városban a Verizon Wireless is nyújt hasonló szolgáltatást, így ebben a városban csaphat össze elsőként két harmadik generációs szolgáltató az Egyesült Államokban.

0

Tizenhétezerrel kevesebben internetezünk

2004. szeptember 3. 13:39

[KSH] Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, 2004 II. negyedévére vonatkozó gyorsjelentése, mely szerint hazánkban 17 ezerrel csökkent az internet-előfizetéssel rendelkezők száma. A 2004 júniusi adatokat tartalmazó jelentés szerint 692 ezren rendelkeznek valamilyen internet-előfizetéssel hazánkban, míg három hónappal korábban az előfizetők száma 709 ezer volt.

0

A Nokia megerősítette pozícióját Tajvanon

2004. szeptember 3. 12:28

A Taiwan Cellular Corporation (TCC) a gerinc- és rádióhálózati berendezések teljes skálájának kizárólagos szállítására vonatkozó szerződés keretében a Nokiát bízta meg a WCDMA 3G hálózattelepítés következő fázisának kivitelezésével. A telepítés első szakaszát érintő 2002-es megállapodást kibővítő szerződés Tajvanon és a 3G területén egyaránt megerősíti a Nokia pozícióját.

0

Több mint félmillió notebook hálózati adaptert hív vissza az IBM

2004. szeptember 3. 11:51

[News.com] Az IBM csütörtökön bejelentette, hogy körülbelül 533 ezer hálózati adaptert hív vissza világszerte, mivel a notebookokhoz készült kiegészítők tüzet vagy áramütést okozhatnak. Az 56 W-os adapter túlmelegedhet, égési sérülést okozhat, sőt, az áramkörök sérülése mellett akár a készülék háza is megolvadhat, mely közvetlen életveszélyt jelenthet.

0

Látványosan nő a mobiltelefonok piaca

2004. szeptember 3. 10:12

A telítődő piacok ellenére továbbra is látványosan növekszik az eladott mobiltelefonok száma, mivel a régebbi felhasználók közül sokan cserélik le készüléküket újabb, fejlett szolgáltatásokat biztosító típusokra. A Gartner piackutató cég adatai szerint a második negyedévben világszerte 35 százalékkal 156,4 millió darabra növekedett az eladott mobiltelefonok száma. Soha eddig nem volt ilyen jó a mobilpiac a második negyedévben.

0

Elindult a UPC telefonszolgáltatása

2004. szeptember 2. 17:31

Mától indítja telefonszolgáltatását - a világon először Magyarországon és Hollandiában - a kábeles szolgáltatásairól ismert UPC. Az egyszerűen csak UPC Telefonnak keresztelt szolgáltatás Voice Over IP alapú, helyi hívások lebonyolítását is kínálja, s kis forgalmú előfizetők is igénybe vehetik.

0

A Microsoft lehet a nevető harmadik a következő generációs optikai formátumért folyó háborúban

2004. szeptember 1. 14:17

[News.com] A következő generációs Blu-ray optikai formátum mögött álló csoport befogadta a Microsoft videotömörítő technológiáját, így a szoftvergyártó óriás technológiája mindkét rivális, a DVD-t leváltani készülő formátum specifikációjában szerepelni fog a jelenleg használatos MPEG-2 és MPEG4 kodekek alternatívájaként. Amint az ismeretes, a szabványosításra beterjesztett VC-9 videotömörítő technológia -- mely a Windows Media 9 alapját is képezi -- már a HD-DVD specifikációját is gazdagítja néhány hónapja.

0

Bejelentette új, felsőkategóriás kéziszámítógépeit a Fujitsu Siemens Computers

2004. szeptember 1. 13:18

[Vision Communications] Új, felsőkategóriás gépekkel gazdagodik a Fujitsu Siemens Computers kéziszámítógép kínálata. A Pocket LOOX 700-as sorozat gépei az Intel PXA272 processzornak és a Microsoft Windows Mobile 2003 Second Edition operációs rendszernek köszönhetően valódi zsebméretű irodaként működnek.