Szerző: Bizó Dániel

2004. június 29. 12:39

Kristály-völgyet kíván létrehozni Dél-Koreában a Samsung

[Maeil Business Newspaper/HWSW] A dél-koreai Samsung nemrég bejelentette, hogy az ország déli részén kívánja koncentrálni LCD-paneleinek és az ahhoz kapcsolódó termékek termelését, így az amerikai Szilícium-völgy és az indiai Szilícium-fennsík (Bangalore) után 2010-re létrehozva a Kristály-völgyet.

[Maeil Business Newspaper/HWSW] A dél-koreai Samsung nemrég bejelentette, hogy az ország déli részén kívánja koncentrálni LCD-paneleinek és az ahhoz kapcsolódó termékek termelését, így az amerikai Szilícium-völgy és az indiai Szilícium-fennsík (Bangalore) után 2010-re létrehozva a Kristály-völgyet.

A Csonan és Tangjung városokban az elektronikai óriás 20 ezer milliárd wont, több mint 14 milliárd eurót kíván befektetni LCD-gyárak létesítésébe, a tervek szerint mintegy 20 ezer embernek munkát adva. A Samsung vezetőinek nem titkolt célja, hogy a vállalatot a világ kulcsfontosságú LCD-ellátójává tegyék. A Samsung jelenleg is a világ legnagyobb TFT-LCD gyártója.

Az IDC piackutató vállalat becslése szerint idén először az LCD-monitorok forgalma már volumen alapján is megelőzi a hagyományos katódsugárcsöves (CRT, cathode ray tube) monitorokét. A változás motorját főként az jelenti, hogy az ázsiai gyártók soha nem látott ütemben ontják a lapos kijelzőket. 2007-re az LCD-kijelzők eladási volumene elérheti a 119 milliót is, míg a fejlődő országokban értékesített CRT-monitorok forgalma 30 millió darabra csökken.

Az idén március 31-én véget ért negyedévben a Samsung forgalma 50,2 százalékkal 12,4 milliárd dollárra nőtt, nyeresége 2,72 milliárd amerikai dollár volt, ami jelentősen magasabb a tavalyi első negyedévben elért 976 millió dollárnál, illetve az elemzők által várt 2,6 milliárd dollárnál. A cég közölte, hogy a második negyedévben is jó eredményekre számít. A Reuters Research által megkérdezett szakértők az idei pénzügyi évben a tavalyinál kétszer nagyobb, 10 milliárd dolláros nyereséget várnak.

A koreai cég már Európában is megvetette a lábát. A Pozsonytól körülbelül 65-70 kilométerre található szlovák kisvárosban, Galántán épített fel TFT-LCD paneleket gyártó üzemet és további beruházások mellett döntött. Mára évi 6 millió katódsugaras és TFT-LCD monitor készül a Samsung helyi üzemében, innen látva el az európai és közép-ázsiai piacokat. Hamarosan megindul a tömegtermelés a második üzemben, mely évente 7,5 millió folyadékkristályos és plazmakijelzőt fog előállítani. Ezzel a Samsung Európától Közép-Ázsiáig képes lesz a keresletet kielégíteni.

Fumiaki Sato, a Deutsche Securities egyik vezető elemzője egy múlt hét csütörtöki interjú során arra figyelmeztetett azonban, hogy szerinte a félvezető- és LCD-ipar jelentős visszaeséshez közeledik, mely magával ránthatja az olyan "technológiai" tőzsdéket, mint az amerikai Nasdaq, vagy a japán Nikkei. Magyarázata szerint a félvezetők és folyadékkristályos kijelzők iránti kereslet enyhe csökkenése várható az év második felére és az azt követő időszakra, miközben az iparági szereplők kapacitásbővítés és gyártásfejlesztés céljából hatalmas beruházásokat eszközöltek az elmúlt negyedévekben, elsősorban a végre ismét kedvezőnek ítélt kilátások hatására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról