Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. június 16. 16:42

Ezer forintos telefonszámla-támogatás a rászorulóknak

Havonta bruttó ezer forinttal támogatják majd a rászoruló előfizetők telefonszámláját a költségvetésből. A támogatás részleteit egy most megjelent rendelet írja le.

[HWSW] Havonta bruttó ezer forinttal támogatják majd a rászoruló előfizetők telefonszámláját a költségvetésből. A támogatás részleteit egy most megjelent rendelet írja le.

A korábban "szociális" csomagként ismert, a Matávnál Minimál, az Invitelnél Mini csomagként értékesített, viszonylag olcsó telefonálási lehetőséget biztosító díjcsomagokat az elektronikus hírközlési törvény rendelkezése értelmében fel kell, hogy váltsa egy rászorultsági alapon bevezetett támogatás.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) mai sajtótájékoztatóján elhangzott: az egyetemes szolgáltatási körbe tartozó csomagokra előfizető rászorultak szeptembertől havonta ezer forintos támogatást kapnak. Támogatásra jogosultnak számít az, aki már részesül fogyatékossági támogatásban, vagy magasabb összegű családi pótlékban, rendszeres szociális segélyben, időskori járadékban vagy alanyi jogon ápolási díjban.

Mint megtudtuk: csak az igényelhet támogatást, aki saját maga kapja a fenti jogcímek valamelyikeként a segélyt, és a telefon is az ő nevén van -- tehát például gyermek, vagy más, saját telefonvonallal nem rendelkező személy után nem lehet igényelni a támogatást.

Támogatás csak az egyetemes szolgáltatási körbe tartozó csomagokhoz igényelhető, azt pedig, hogy melyik szolgáltatónál mely csomagok tartoznak ide, a szolgáltatók értesítőleveléből lehet majd megtudni (a Matávnál például a Felező díjcsomag ilyen).

Valamennyi vezetékes távközlési szolgáltató hamarosan egy nyomtatványt juttat el az előfizetőihez, amiben kérelmezhetik a támogatást. A kérelmet -- és az igazoló dokumentumokat -- a szolgáltatónak kell visszajuttatni, de a Nemzeti Hírközlési Hatóság bírálja azt el. Az első jóváírás az októberben kiküldött telefonszámlán jelentkezik majd.

Az IHM sajtótájékoztatóján elmondták: 200-250 ezer kérvényre számítanak, de a költségvetésből erre elkülönített 1,6 milliárd forintból akár 400 ezer előfizető támogatása is megoldható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról