Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 29. 10:23

Bill Gates: jelentés a spamellenes harc első vonalából

Bill Gates
Bill Gates
Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke hétfőn elküldött nyilvános levelében a cég spamellenes stratégiájával kapcsolatos részleteket hozott nyilvánosságra. A dokumentum egyfajta helyzetjelentéssel szolgál a Microsoft spamellenes tevékenységének alakulásáról.

"A spam továbbra is komoly probléma -- megsérti a magánszférát, értékes időt és erőforrást vesz el, férgeket és vírusokat hordozhat, egyszóval komoly számítógépes fenyegetést jelent" -- írta Gates. A Microsoft számos formában harcol a kéretlen reklámlevelek ellen: a vállalat új szabványokon dolgozik, amelyek ellehetetlenítik az e-mailek hamisítását, együttműködik más internetszolgáltatókkal, hogy minél hatékonyabb spamellenes módszereket alakítsanak ki, valamint támogatja a hatóságokat a spammerek felkutatásában.

A Microsoft nemrégiben jelentett be egy megállapodást, melynek keretein belül a Sender Policy Framework és a Microsoft-féle e-mail Caller ID közös alapokon, együtt fejlődne tovább. Mindkét technológia a DNS (Domain Name Service) rekordok alapján szűri a kéretlen leveleket. Más szolgáltatók, köztük a Yahoo is, kódolási algoritmusok felhasználásával remélik növelni az e-mailek azonosíthatóságának mértékét.

Gates kiemelte, hogy a Microsoft SmartScreen technológia, amely az MSN8, MSN Premium, Hotmail és Outlook 2003 felhasználóit védi, a kéretlen reklámok mintegy 95 százalákát képes kiszűrni, ez napi 3 milliárd levelet jelent. Felmérések szerint az interneten továbbított e-mailek 60-70 százaléka spam. A Microsoft nemrégiben az Exchange Server 2003 felhasználói számára is elérhetővé tette a SmartScreen technológiát. Gates közölte, hogy a vállalat az elkövetkező időben úgy fejleszti tovább a SmartScreent, hogy segítségével a hálózati adminisztrátorok felderíthessék a fertőzött, spamküldésre használt gépeket.

A Microsoft első embere bizakodó hangnemben zárta levelét. "Ahogy a spammerek elkülönítésén és ellehetetlenítésén dolgozunk, olyan infrastruktúrát építünk ki, amely növeli az elektronikus levelezés, az internet és általános értelemben véve a számítástechnika biztonságát, hatékonyságát és megbízhatóságát" -- írta Gates.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról