Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. június 29. 10:49

Ősszel visszatérhet a 4000 forintos átalánydíj - júliustól nem lehet előfizetni a korábbi csomagokra

Elképzelhető, hogy ősztől ismét előfizethető lesz egy igen kedvezményes átalánydíjas csomag a modemes internetezőknek. Sem a pontos dátum, sem a majdani csomag ára nem ismeretes még, de lehet sejteni, hogy az átalány díja a korábbi matávos Mindenkinek csomaghoz hasonló összeg lesz. Ugyanakkor július 1-től a Matáv megszünteti a KezdőNet, HaladóNet és IntenzívNet csomagok értékesítését, év végéig azonban a már meglévő előfizetők használhatják a díjcsomagot.

[HWSW] Elképzelhető, hogy ősztől ismét előfizethető lesz egy igen kedvezményes átalánydíjas csomag a modemes internetezőknek. Sem a pontos dátum, sem a majdani csomag ára nem ismeretes még, de lehet sejteni, hogy az átalány díja a korábbi matávos Mindenkinek csomaghoz hasonló összeg lesz. Ugyanakkor július 1-től a Matáv megszünteti a KezdőNet, HaladóNet és IntenzívNet csomagok értékesítését, év végéig azonban a már meglévő előfizetők használhatják a díjcsomagot.

FRIACO
A FRIACO - flat rate Internet access call origination - modell a telefon- és internetszolgáltatók közti elszámolási lehetőségek egyike, kifejezetten a dial-up használat ösztönzésére vagy a kedvezményes hozzáférés megteremtésére. A FRIACO keretében az internetszolgáltató vásárol kedvezményes áron kapacitást a telefonszolgáltatótól (modem port). Így megszűnik az internetszolgáltatók azon kiszolgáltatottsága, hogy míg maguk az előfizetőik felé átalánycsomagot értékesítenek, a telefontársaságnak forgalom alapján fizetnek.
A FRIACO modell bevezetése - külföldi tapasztalatok szerint -csökkenti a szélessávú hozzáférések terjedését, ezért hazánkban a minisztérium csak ott kívánta alkalmazni ezt a megoldást, ahol nincs elérhető szélessávú (ADSL, kábelnet) szolgáltatás.
Mint korábban hírül adtuk, az elektronikus hírközlési törvény megteremtette a lehetőséget a FRIACO modell bevezetésére, ami kötelezően nyújtandó költségalapú átalánydíjas internet híváskezdeményezési forgalmi szolgáltatást jelent -- azaz a modemesek számára visszatérhet az átalány (részletesen lásd keretes írásunkat).

Emlékezetes, nem a FIACO modellen alapuló, hanem a Matáv maga finanszírozta átalánydíj már létezett Mindenkinek néven, mely 4 000 forintos havidíjért kínált internet-hozzáférést a kezdvezményes (éjszakai-hétvégi) időszakban. A távközlési óriás 2002. július 1-vel szüntette meg a Mindenkinek csomagot, ami akkor sok internetező haragját kiváltotta.

A csomag megszüntetésével nagyjából egyidőben alakult meg az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, melynek egyik első intézkedése volt, hogy részben a költségvetés terhére kedvezményes csomagokat hozott létre. Tavaly márciusban kialakították a kezdőnet, haladónet és a 100 órás csomagokat, melyek ma is élnek például a Matávnál és az Invitelnél, 15, 40 és 100 (egyes távközlési szolgáltatóknál más elosztásban) órányi internet-hozzáférést biztosítva. Teljesen megszűnt ugyanakkor ez a csomag például a Hungarotelnél.

A Matáv mai közleményében jelezte: az általa értékesített három csomagot év végéig fenntartja a már meglévő előfizetők számára, de július 1-től megszünteti az értékesítést.

Korábban Esztó Péter, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium távközlés szabályozási főosztályának helyettes vezetője úgy nyilatkozott a HWSW-nek, hogy a majdan bevezetendő átalánydíjas csomag nem csak a kedvezményes időben, hanem nappal is biztosít internetcsatlakozási lehetőséget, a korábbi Mindenkinethez hasonló áron. Ugyanakkor a csomag értékesítését csak ott tervezik bevezetni, ahol nincs lehetőség szélessávú internet-hozzáférés elérésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról