Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 16. 08:57

Várakozások feletti nyereség az Oracle negyedik negyedévében

Lawrence J. Ellison
Larry Ellison
Az Oracle kedden az elemzői várakozásokat némileg felülmúló negyedéves nyereségről számolt be, a cég bevétele azonban elmaradt a Wall Street-i szakértők előrejelzésétől. A vállalat új szoftverlicencek értékesítéséből származó forgalma alulmúlta a prognózisokat.

A május 31-én véget ért negyedik negyedévben az Oracle 3,08 milliárd dollár bevételt ért el, ez a tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva 9 százalékos emelkedést jelent, azonban elmarad az elemzők 3,1 milliárd dolláros prognózisától. A cég negyedéves nyeresége 990 millió dollár, azaz részvényenként 19 cent volt, egy évvel korábban az Oracle 858 millió dollár, azaz részvényenként 16 cent profitról számolt be. Az elemzők részvényenként 18 centes eredményt vártak. A cég üzemi eredménye 1,4 milliárd dollár volt, ami a forgalom 46 százaléka, ez rekord a cég történetében.

Az üzleti alkalmazások forgalma komoly csalódást okozva 6 százalékkal csökkent, miközben az elemzők akár 10 százalékot is elérő növekedésre számítottak. Az üzleti alkalmazások adják az Oracle bevételének mintegy ötödét és a cég szerint a növekedés egyik mozgatórugóját alkotják.

Az üzleti alkalmazások piacán való jelenlét erősítése érdekében az Oracle tavaly nyáron bejelentette felvásárlási szándékát a PeopleSoftra, azonban az ellenséges felvásárlási ajánlatot az Igazságügyi Minisztérium megtiltotta. Az Oracle bíróságon támadta meg a döntést, a per jelenleg is folyik. Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója szerint az ügynek nincs hatása a vállalat üzletmenetére, nem vonja el a vezetők figyelmét.

Charles Di Bona, a Sanford C. Bernstein & Co. elemzője úgy véli, a PeopleSoft részvényeire tett ellenséges felvásárlási ajánlat miatt az Oracle üzleti alkalmazásokkal foglalkozó üzletága a figyelem középpontjába került és egyesek túlzott várakozásokat tápláltak az eredményekkel kapcsolatban. A piac érzékenyen reagált a várakozások alatti eredményekre, az Oracle részvényeinek árfolyama az eredmények bejelentése után 11,71 dollárról 11,46 dollárra esett vissza.

A Wall Street komoly várakozásokat fűzött az adatbázis-üzletághoz, amelyeket az Oracle messzemenőkig teljesíettt, a licenc-eladások 15 százalékkal emelkedtek. "Amióra bemutattuk grid-technológiánkat, az új adatbázis-eladásaink 15 százalékkal emelkednek" -- mondta az Oracle 10g adatbázis-kezelőre utalva Ellison. A vállalat szerint a jövőben a grid-alapú megoldások jelentik a fejlődés fő csapásirányát. "A Real Applications Cluster eladások a negyedévben 60 százalékkal nőttek. A RAC és a grid egyre szélesebb körben terjednek" -- mondta Ellison.

A teljes 2004-es üzleti évre vetítve a nettó nyereség 16 százalékkal 2,7 milliárd dollárra nőtt, az egy részvényre jutó eredmény pedig 43 centről 50-re emelkedett. A bevétel 7 százalékkal 10,2 milliárd dollárra emelkedett. A szoftverértékesítés árbevétele 12 százalékkal 8,1 milliárd dollárra emelkedett, a szolgáltatásokból származó bevétel azonban 8 százalékkal 2,1 milliárd dollárra csökkent. Az egész évre vetített nyereséghányad 38 százalékot tett ki, ami szintén megdönt minden eddigi rekordot.

A jelenleg is tartó, augusztusban véget érő negyedévre az Oracle a tavalyi első negyedéves 2,07 milliárd dollár forgalomhoz képest 6-9 százalékos emelkedést vár, az új szoftverlicenc-eladások a tavalyi 525 millió dollárhoz képest 5-15 százalékkal emelkednek majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról