Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 8. 10:56

A Microsoft tárgyalásokat folytatott az SAP felvásárlásáról

Tegnap kezdődött az amerikai Igazságügyi Minisztérium által az Oracle ellen indított antitröszt-per tárgyalása. A meghallgatásokon bombaként robbant a hír: a Microsoft és az SAP korábban tárgyalásokat folytattak az egyesülésről.

Tegnap kezdődött az amerikai Igazságügyi Minisztérium által az Oracle ellen indított antitröszt-per tárgyalása. A meghallgatásokon bombaként robbant a hír: a Microsoft és az SAP korábban tárgyalásokat folytattak az egyesülésről.

A Microsoft és az SAP bejelentése rendkívül fontos lehet az ügyben, ugyanis az Igazságügyi Minisztérium, amely megtiltotta az Oracle számára a PeopleSoft felvásárlását, korábban azt állította, hogy a Microsoft nem kompetitív tényező az üzleti szoftverek piacán, azaz nem versenytársa az Oracle-nek, a PeopleSoftnak és az SAP-nak. A Minisztérium szerint ezért ha az Oracle megvenné a PeopleSoftot, a piaci versenyzők száma kettőre (Oracle, SAP) csökkenne. A két vállalat ezután emelné az árakat -- állítja az Igazságügyi Minisztérium.

Claude Scott, az Igazságügyi Minisztérium vezető jogásza számos, videóra vett vallomást mutatott be, azonban szakértők szerint ezek semmiben sem támasztották alá azt az álláspontot, mely szerint az Oracle és a PeopleSoft egyesülése esetén megszűnne a verseny az üzleti szoftverek piacán. Vaugh Walker szövetségi bíró kérdésekkel bombázta Scottot, elsősorban az üzleti szoftverek árazásával kapcsolatban. Scott előadta, hogy az üzleti szoftvereknek nincs szabott ára, az rendszerint a körülményektől függő egyedi megállapodás kérdése. "Ez teljesen úgy tűnik, mint a piaci verseny. Miért kéne a kormánynak ezt megakadályoznia?" -- kérdezte Walker bíró.

Scott érvelésének középpontjában az üzleti szoftverek piacán vezető SAP volt, amely -- Scott szerint -- az Egyesült Államokban nem rendelkezik olyan erőteljes jelenléttel, mint Európában, ezért az ügyfelek számára a PeopleSofthoz képest nem annyira vonzó alternatíva. Az Oracle vezető jogásza, Dan Wall szerint ezt részben cáfolja a Microsoft és az SAP esetleges egyesülésről szóló tárgyalás-sorozata, amely egyben azt is megerősíti, hogy a piacon igen intenzív verseny és a szereplők helyzete dinamikusan változik. Wall elmondta, hogy az Oracle és a PeopleSoft egyesülése esetén az SAP, a Microsoft és más feltörekvő riválisok miatt továbbra is versenyhelyzet lenne a piacon. "Amíg az SAP jelen van, agresszíven versenyeznünk kell" -- mondta Wall.

Az Igazságügyi Minisztérium és az Oracle perének tárgyalása várhatóan négy héten át tart, először a Minisztérium adja elő álláspontját és bizonyítékait, az Oracle június 19-én következik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról