eco@tech archívum - 2004 november

2004
november

0

Veszteséges negyedévet zárt az EDS

2004. november 18. 12:12

Az Electronic Data Systems, a világ második legnagyobb informatikai szolgáltató vállalata a harmadik negyedévben 153 millió dollár, részvényenként 30 centes nettó veszteséget ért el. Ennek oka az amerikai haditengerészettel kötött szerződéssel kapcsolatos 375 millió dolláros, részvényenként 46 centes egyszeri költség, amely az eszközök értékcsökkenése miatt került leírásra. Az egyszeri költségek nélkül az EDS negyedéves eredménye 57 millió dollár volt. A harmadik negyedév bevétele 4,95 milliárd dollár, amely a tavalyi 5 milliárd dollárhoz képest 1 százalékos csökkenést jelent.

0

Állandó, fix IP-címet ad a piac legolcsóbb ADSL-csomagjához a TVNetWork

2004. november 18. 10:47

A TVNetWork különleges szolgáltatást nyújt a jelenleg elérhető legolcsóbb, szélessávú internetezést lehetővé tévő ADSL-előfizetéshez: a csupán bruttó 6990 Ft-os havidíjú TDSL (ami továbbra is ADSL-technológiát takar) szolgáltatáshoz most fix, változatlan IP-címet kínál új előfizetőinek.

0

Négy éve nem látott eredmények az Applied Materialsnál

2004. november 18. 10:24

[WSJ] Látványosan emelkedett az Applied Materials negyedéves forgalma és nyeresége, azonban a félvezetőgyártásban használatos berendezések legnagyobb szállítója arra figyelmeztette a befektetőit, hogy a jelenlegi negyedévben 20-30 százalékos forgalmi és akár 40 százalékos nyereségcsökkenés várható. Mike Splinter elnök-vezérigazgató szerint a chipgyárak sorra elhalasztják megrendeléseiket, mert a jövő évre a félvezetőpiac telítettségét jósolják az elemzők.

0

Munkaerőhiány várható az informatikában

2004. november 5. 12:37

[MSN/HWSW] Nehéz elképzelni, hogy az informatikai iparág közel három éves recessziója után hatalmas igény jelentkezne az újabb munkaerő iránt, de várhatóan az évtized végére ez lesz a helyzet. Mivel az informatika születésénél jelen levő szakemberek jelentős többsége a következő 10-15 évben éri el a nyugdíjkorhatárt, helyüket a fiatalabb generációnak fokozatosan át kell vennie.

0

PalmOne készülékek Windowszal vagy Linuxszal?

2004. november 4. 13:53

[CNET] A PalmOne azt fontolgatja, hogy Palm OS szoftvert futtató készülékei mellett Microsoft Windowsra vagy Linuxra épülő modellekkel is megjelenjen a piacon -- állítják a céghez közeli hírforrások, amelyek szerint a vállalat már jó ideje folyamatosan tesztei ezeket az operációs rendszereket. A PalmOne emellett partneri kapcsolatokat keres, amelyek révén kifejezetten kézigépekbe szánt Linux-disztribúcióra tehetne szert -- szólnak a pletykák.

0

Kilenc év börtönbüntetést kapott egy spammer az Egyesült Államokban

2004. november 4. 13:37

[News.com] Egy észak-karolinai férfit nem kevesebb mint 9 évnyi szabadságvesztésre ítélt, nővérét pedig 7500 dolláros kártérítésre kötelezte a virginiai bíróság, mivel a testvérpár nagy mennyiségű kéretlen reklámlevelet, spamet küldött hamis e-mail címeken keresztül.

0

A vártnál jóval kisebb mértékben nő jövőre a félvezetőpiac

2004. november 3. 11:36

A félvezetőipar teljesítményével kapcsolatos kimutatásokat készítő World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) drámaian csökkentette a globális félvezetőeladások jövő évi növekedésére vonatkozó prognózisát. A WSTS legújabb előrejelzése szerint 2005-ben világszerte mindössze 1,2 százalékkal emelkednek a chipeladások. Az idei évre vonatkozó forgalmi prognózis változatlanul 213,78 milliárd dollár a WSTS szerint, ami tavalyhoz képest 28,5 százalékos emelkedést jelent.

0

Peren kívül megegyezett egymással a Sigma Designs és az Amerikai Mozgókép Szövetség

2004. november 2. 14:43

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America, MPAA) augusztus végén jelentette be, hogy bepereli a DVD-dekóderchipeket fejlesztő és gyártó Sigma Designs-t és a tajvani MediaTek-et, mivel azok megsértették a vállalat licencefeltételeit, s véleménye szerint így közvetve maguk is hozzájárulnak a filmekről készült kalózmásolatok terjedéséhez.

0

PalmOne mobiltelefon Microsoft operációs rendszerrel?

2004. november 2. 10:10

A Palm OS operációs rendszert fejlesztő PalmSource részvényeinek árfolyama tegnap közel 10 százalékkal csökkent, miután egy befektetési bank jelentésében azt közölte, a PalmOne hamarosan Microsoft szoftverre épülő Treo mobiltelefonnal jelentkezik. A PalmOne hallgatólagosan elismerte, hogy Microsoft szoftverre épülő Treo telefonon dolgozik -- áll a Needham & Co. jelentésében. A tenyérgépek piacán vezető PalmOne jelenleg a PalmSource legnagyobb ügyfele.