Szerző: Bizó Dániel

2004. június 18. 16:10

Boldogan vásárolhatnak mobiltelefonjukkal a japánok

[Nikkei Business Publishing] Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, az NTT DoCoMo július elején indítja útjára i-mode FeliCa mobiltárca szolgáltatását négy új készülékkel egyetemben, melyek képesek lesznek az új alkalmazás igénybe vételére. Az NTT 2003 decembere óta teszteli a FeliCát, melynek jelentése boldog.

[Nikkei Business Publishing] Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, az NTT DoCoMo július elején indítja útjára i-mode FeliCa "mobiltárca" szolgáltatását négy új készülékkel egyetemben, melyek képesek lesznek az új alkalmazás igénybe vételére. Az NTT 2003 decembere óta teszteli a FeliCát, melynek jelentése "boldog".

A FeliCa-képes mobilok a szolgáltatás segítségével sokféle funkciót tölthetnek be a jövőben. Szolgálthatnak elektronikus pénzként, hitelkártyaként, felválthatják a vonat- és repülőjegyeket, de akár személyes azonosításra is alkalmasak. "Az i-mode bemutatása óta ez a mobiltelefon valaha volt legnagyobb fejlesztés" -- mondta el Takeshi Natsuno, az NTT DoCoMo i-mode részlegének egyik igazgatója.


A FeliCa támogatottsága

A telefonok képesek a Sony Edy elektronikus fizetési rendszerének használatára, melynek segítségével Japánban 39 mobilszolgáltató és 9 ezer üzlet áruit és szolgáltatásait vásárolhatják meg a felhasználók. A készülékeken nyomon követhetőek a számlaegyenlegek és a fizetési tranzakciók is. A FeliCát támogató boltokban a vásárló egyszerűen a pénztárgép leolvasója elé tartja telefonját és a fizetés máris megtörtént, de akár bónuszpontokat is tud tárolni. Egyes vasút- és légitársaságoknál helyettesítheti az utasjegyet, de a Hayakawa apartmanjaiban akár kulcsként is használható már a mobil.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról