eco@tech archívum - 2004 december

2004
december

0

Rekordnagyságú forgalmat bonyolítottak az ünnepek alatt az internetes boltok

2004. december 28. 10:40

[News.com] Az Amazon.com internetes áruház közölte, hogy az idei ünnepi szezonban több eladási rekordot is megdöntött. A cég tíz éves története során még soha nem fordult elő, hogy vevői egy nap 2,8 millió árucikket rendeljenek meg. Ez másodpercenként 32 vásárlást jelent. Az Amazon sajnos nem hozta nyilvánosságra, hogy ez melyik nap történt. A legkeresettebb árucikkek az elektronikai termékek és a digitális fényképezőgépek voltak, megelőzve a könyveket.

0

A mobiltelefon lehet a kulcs az internet szélesebb körű elterjedéséhez

2004. december 10. 14:00

[News.com] Az idei év közepén világszerte 1,5 milliárd ember használt mobiltelefont, azaz a Föld lakosságának mintegy negyede -- jelentette be az International Telecommunication Union (ITU). A szervezet adatai szerint 2000 óta a mobiltelefon-előfizetők száma duplájára növekedett, a mobilhasználók számának növekedése felülmúlta a vezetékes vonalak, valamint az internetelőfizetők számának bővülését. Az ITU szerint a mobiltelefon segítségével sokkal nagyobb tömegeket lehetne a világhálóra kapcsolni.

0

Egyre többen keresnek karácsonyi ajándékokat az interneten

2004. december 9. 12:28

A Clearswift, az információbiztonság egyik vezető vállalata szerint az Egyesült Királyságban az idén az alkalmazottak közel negyede tervezi, hogy kényelmes irodai székéből fogja elvégezni a karácsonyi bevásárlást. Magyarországon még nem jellemző az online vásárlás, sokan azonban a világhálót használják ajándékok keresésére.

0

Egyre többet költenek marketingre a magyar IT-cégek

2004. december 9. 10:33

A BellResearch és a Morpho Communications a napokban tette közzé egy, a közelmúltban készített hiánypótló kutatásának eredményeit, amely a magyarországi informatikai vállalatok marketingkommunikációját vizsgálta. A felmérés során több mint húsz jelentős hazai IT-vállalatot kérdeztek meg.

0

Kínai linuxos céget vett a PalmSource

2004. december 9. 09:09

[News.com] A Palm OS operációs rendszert fejlesztő PalmSource bejelentette, hogy felvásárolja a China MobileSoft vállalatot, amely mobiltelefonos szoftvereket, valamint egy mobil készülékeken használható Linux-disztribúciót fejleszt. A 23 millió dolláros vételárat a PalmSource értékpapírokban egyenlíti ki. A cég közlése szerint a China MobileSoftware összes -- mintegy 150 -- dolgozója a felvásárlás után átkerül a PalmSource kötelékébe.

0

Akár már jövőre elérhetők lehetnek a harmadik generációs mobilszolgáltatások hazánkban

2004. december 9. 08:17

A Pannon GSM és a T-Mobile Magyarország sajtótájékoztatón és sajtóközleményben üdvözölte a harmadik generációs tender részükre már végleges eredményt hozó lezárását, mely során mindkét szolgáltató elnyerte az általa megpályázott UMTS frekvenciákat tartalmazó blokkot. A Pannon GSM saját bevallása szerint a számára legkedvezőbb csomaghoz jutott hozzá.

0

Kínai kézbe került az IBM PC-gyártó részlege

2004. december 8. 09:08

[News.com/WSJ] Az IBM az előzetes várakozások szerint végül a kínai Lenovónak adta el PC-gyártó üzletágát és a tranzakció keretén belül kisebbségi részesedést szerzett a vállalatban. A Lenovo 1,25 milliárd dollárt fizet az IBM PC-divíziójáért, valamint átvállalja mintegy félmilliárd dolláros adósságát, így az ügylet értéke 1,75 milliárd dollárt tesz ki. A megállapodás szerint a kínai vevő öt évig használhatja az IBM, valamint a Think márkaneveket.

0

Nagyfelbontású HD-DVD és DVD technológiával rögzített tartalom egyetlen optikai lemezen

2004. december 7. 16:50

[WSJ] A DVD trónjára pályázó HD-DVD formátumot fejlesztő Toshiba és a japán lemezgyártó Memory-Tech bejelentette, hogy új, különleges optikai lemezt készítettek el, mely kombinálja a DVD-t a következő generációs, kék lézert alkalmazó HD-DVD formátummal. Az új, kombó lemez a két formátum közötti hasonlóságokat aknázza ki -- nem kevés sikerrel.

0

Magyarországon is elérhetők lesznek a nappalikba szánt szórakoztató PC-k

2004. december 7. 16:38

Az Albacomp bejelentette nappalikba szánt szórakoztató számítógépeit, amelyek hamarosan megvásárolhatók lesznek. A vállalat szerint a közeljövőben a nappalikból eddig száműzött számítógépek lehetnek az otthoni szórakozás központjai, amelyeken keresztül a család tagjai filmeket néznek, zenét hallgatnak vagy a nyaralás közben készült képeket mutatják meg az ismerősöknek.

0

A legelismertebb vállalat a General Electric, a legelismertebb vállalatvezető Bill Gates

2004. december 7. 08:44

[Microsoft/PwC/HWSW] A Financial Times gazdasági magazin, és a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgálócég immár hetedik éve készítették el közös felmérésüket , melyben a világ legelismertebb vállalatait és vállalatvezetőit keresik. 2004. augusztusában láttak neki a legfrissebb információk összegyűjtésének, mely során 25 ország több mint ezer vállalatvezetőjét kérdezték meg. A felmérésbe idén először vonták be a civil szervezetek és alapítványok vezetőit is. A résztvevőknek a feltett kérdések mindegyikére három vállalatot vagy személyt kellett megnevezniük válaszul.

0

Európában lassan terjednek a harmadik generációs mobilszolgáltatások

2004. december 6. 09:13

[InfoSync] Az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló EMEA régióban a harmadik negyedévben 62 millió mobiltelefont adtak el, amelyek kétharmada beépített kamerával rendelkezett -- derül ki a Canalys piackutató vállalat elemzéséből. A kamerás telefonok legnagyobb gyártója a Nokia, amely ebben a szegmensben 48 százalékos piaci részesedést szerzett. A finn céget a Sony Ericsson (12%) és a Samsung (9%) követte.

0

Novemberi vírusstatisztika -- új típusú férgek és támadások

2004. december 3. 14:18

A Trend Mikro közzétette 2004. október 25. és november 25. közötti időtartam alatt szerzett tapasztalatainak összefoglaló jelentését, mely szerint az elmúlt hónap során három komolyabb vírustámadás történt. Mindhárom támadást tömeges levélküldő férgek okozták; a két új BAGLE-változat háromórás eltéréssel járta körbe a világot október 29-én, a SOBER féreg pedig november 19-én tért vissza. A lista első három helyét a NETSKY-variánsok foglalják el.