eco@tech archívum - 2004 március

2004
március

0

Egyre népszerűbbek a merevlemezes videorögzítők

2004. március 31. 15:09

Egyre népszerűbbek a digitális videorögzítő berendezések (DVR), mivel a fogyasztók kezdik megismerni a készülékek képességeit -- derül ki az International Data Corp. tanulmányából. A piackutató cég előrejelzése szerint a DVR készülékek forgalma 2008-ra eléri a 28 millió darabot, ami évi átlagban 46,9 százalékos növekedést jelent.

0

Látványosan növekedő negyedéves forgalomról számolt be az ATI Technologies

2004. március 31. 14:12

Bejelentette február 29-én véget ért pénzügyi negyedévének eredményeit az ATI Technologies. A 2004-es pénzügyi év második negyedévében a vállalat 463,3 millió dollár forgalom mellett 47,6 millió dollár, azaz részvényenként 19 cent nettó nyereséget ért el. Egy évvel korábban a cég 313,5 millió dollár bevételről és 9 millió dollár, azaz részvényenként 4 cent veszteségről számolt be.

0

Az Intel 225 millió dollárt fizet az Intergraphnak

2004. március 31. 11:30

Az Intel 225 millió dollárt fizet az Intergraphnak az Itaniummal kapcsolatos szabadalombitorlási perrel kapcsolatos megállapodásban, amelynek eredményeképp mindkét cég a per megszüntetését fogja kezdeményezni a texasi Marshall kerületi bíróságon. Az Intel most 125 millió dollárt fizet az Intergraphnak, a következő négy negyedév során pedig 25-25 millió dollárt.

0

Szerves lapkák válthatják a szílícium-alapú rádiós azonosítóchipeket

2004. március 30. 18:22

[RFID Journal] A kaliforniai, egészségügyi és azonosítási felügyeleti termékeket gyártó Precision Dynamics és a szintén kaliforniai kockázati tőkebefektető Convergent Ventures új vállalalot alapított ORFID néven, melyet szerves rádiós azonosító -- radio frequency identification, RFID -- lapkák kifejlesztésére hoztak létre.

0

Csütörtökön kezdődik a mobil számhordozás első szakasza

2004. március 30. 16:50

Április 1-től nyitja regisztrációs honlapját a Pannon GSM és a Westel (a Vodafone-é már ma is működik), ahol a szolgáltatót váltó ügyfelek megadhatják adataikat. A Vodafone-nál az is regisztrálhat, aki egyelőre csak bővebb információt kérne, az adatok megadásával nem kell kötelezettséget vállalni.

0

Európai fájlcserélőket fognak perbe a lemezkiadók

2004. március 30. 16:39

Összesen 247 fájlcserélő internetezőt fog perbe a lemezkiadók nemzetközi szövetsége (International Federation of the Phonographic Industry, IFPI). Az IFPI dán, német, olasz és kanadai felhasználók ellen indított polgári peres eljárást.

0

A vezető vállalatok szerint a nagy kapacitást nyújtó Blu-ray média is olcsón előállítható

2004. március 30. 16:08

[CDR-Info] A Matsushita, a Philips és a Sony együttesen próbálják kifogni a szelet a következő generációs DVD-szabványra pályázó, Toshiba és NEC által propagált HD-DVD (AOD) formátum vitorlájából. A három vállalat közösen jelentette be, hogy a Blu-ray lemezek gyártási költsége a jelenleg terjedőfélben lévő írható és újraírható DVD-lemezek szintjére is lecsökkenthető. A konkurens HD-DVD formátum egyik óriási előnye pontosan ez lenne, ugyanis a HD-DVD lemezek a gyártóberendezések minimális változtatásával is gyárthatóak lennének, költséghatékonyabb megoldást kínálva.

0

Új üzemmel és stratégiai megállapodással növeli gyártókapacitását a Gigabyte

2004. március 30. 13:57

A Gigabyte Technology a tegnapi napon új gyárat nyitott a kínai Csiangszu tartományban található Ningbo városban. Az üzemben a kínai piacra szánt alaplapok és PC-k gyártása folyik majd. Az gyárban jelenleg hét gyártósor található, a Gigabyte becslései szerint ez havonta mintegy 200 ezer alaplap előállítását teszi lehetővé.

0

A Lucent kezdheti meg Irak telekommunikációs infrastruktúrájának építését

2004. március 26. 15:05

[InternetNews] A Lucent Technologies sikeresen megkötötte második szerződését Irak háború-tépázta telekommunikációs infrastruktúrájának újraépítésére. A munka azonnal megkezdődik, és magában foglalja a megsérült telefonrendszer helyreállítását, illetve új technológiák ráépítését is.

0

Az Intel egy izraeli cég felvásárlásával kerüli ki a kínai embargót?

2004. március 26. 12:22

Az izraeli Globes értesülései szerint az Intel 40 millió dollárért felvásárolta az Envara nevű vállalatot, amely vezeték nélküli kommunikációs chipeket fejleszt. A felvásárlás nyomán az Intel olyan technológiákhoz és termékekhez jutott, amelyek megfelelnek a kínai szabványoknak, így a vállalat továbbra is kínálhatja vezeték nélküli kommunikációs termékeit a világ legnépesebb országában.

0

2008-ra világszerte legalább 275 ezer telekom állás kerül külföldre

2004. március 26. 09:27

A Deloitte Research piackutató cég egy tavaly december során végzett felmérés során világszerte 42 távközlési vállalat vezető beosztású tisztségviselőjét kérdezte meg a tevékenységek külföldre helyezésével kapcsolatban. A megkérdezettek között megtalálhatóak mind a vezetékes-, mobil és kábelszolgáltatók képviselői. A kutatás alapján 2008-ra legalább 275 ezer telekom munkahely kerül külföldre, ami körülbelül 5 százaléka a szektor teljes foglalkoztatottságának.

0

Bejelentette repülőgépes internetszolgáltatásának árát a Boeing

2004. március 26. 09:23

A Connexion by Boeing bejelentette a repülőgépek fedélzetén igénybevehető internetszolgáltatásának árát. A repülőgép-fedélzeti, szélessávú internetszolgáltatás kereskedelmi bevezetésére elsőként a Lufthansa tengerentúli járatain kerül sor, később azonban több európai, amerikai és ázsiai légitársaság utasai is hozzáférhetnek a világhálóhoz.

0

A részvényesek újraválasztották a PeopleSoft igazgatótanácsát

2004. március 26. 08:55

A PeopleSoft részvényesei tegnapi gyűlésükön egyöntetűen az igazgatótanács tagjainak újraválasztása mellett szavaztak. A befektetők 95 százaléka támogatta az igazgatótanácsot, így három társa mellett Craig Conway elnök-vezérigazgató ismét az igazgatótanács tagja lehet.

0

Új elektronikus könyv a Sonytól

2004. március 25. 16:30

A Sony várhatóan áprilisban fogja piacra dobni Japánban az új megjelenítési technológiára épülő elektronikus könyvét. A készülék a fogyasztók számára elérhető termékek körében az elsők között alkalmazza az elektronikus tinta néven ismert megoldást.

0

Emelt díjas szolgáltatások az eTelnél

2004. március 25. 14:16

Az eTel Magyarország újabb szolgáltatással bővítette kínálatát, amely mostantól igazi alternatívát jelent a felhasználóknak az eddig korlátozott piaci környezetben. Magyarország leggyorsabban fejlődő alternatív távközlési szolgáltatója ezúttal a tartalomszolgáltatókat, illetve a civil szervezeteket szólítja meg kedvező emeltdíjas szolgáltatást lehetővé tevő ajánlatával. A pár nappal ezelőtti indulás után, jelenleg már közel egy tucat cég élvezi az eTel új konstrukciója kínálta előnyöket.

0

Csehországban terjeszkedik az Asustek

2004. március 25. 14:03

Az Asustek további 28 millió dollár értékű gyártóüzemet épít a csehországi Ostravában, ahol asztali gépek és notebookok összeszerelése zajlik majd -- írja a tajvani Commercial Times . A vállalat pénzügyi részlegének illetékese megerősítette azokat az információkat, amelyek szerint az Asustek új befektetésekkel növelné csehországi gyártókapacitását, azonban részletekkel nem szolgált.

0

Egy hónap alatt kevesebb mint hétezer új mobilfelhasználó

2004. március 25. 10:25

Átlépte a bűvös nyolcmilliós határt a mobil SIM-kártyák száma -- derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság februári digitális gyorsjelentéséből. Február végén 8 015 501 hívásfogadásra alkalmas SIM-kártyáról adtak számot a hazai mobilszolgáltatók.

0

Az Axelero és az Accenture idén is támogatják a Cisco Hálózati Akadémiát

2004. március 25. 09:33

[Lenhardt & Weichinger] A Cisco Systems hat éve elindított non-profit Cisco Hálózati Akadémia (CNA) Programjának eddigi gyors bővülése 2004-ben is tovább folytatódik. A Cisco Systems Magyarország által nyújtott támogatás mellett az Accenture az idei évben 10 millió forintot, míg az Axelero Internet 3 millió forintot fordít a Cisco Hálózati Akadémia Programra. Az együttműködés célja a program további hazai elterjesztése és a résztvevő iskolák számának növelése.

0

Ipari kémkedéssel vádolja kínai vetélytársát a TSMC

2004. március 24. 16:09

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) újabb bizonyítékokkal állt elő abban a jogi eljárásban, amelyben ipari kémkedéssel vádolja vetélytársát, a kínai Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) vállalatot.

0

A T-Mobile májusban indítja el harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatását

2004. március 23. 16:17

Európa második legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója, a német T-Mobile májusban kezdi el a harmadik generációs (3G) mobiltelefonok értékesítését, a cég reményei szerint a hozzájuk kapcsolódó új szolgáltatás növeli a bevételeket. A T-Mobile az első európai óriásszolgáltató, amely 3G mobiltelefonokat dob piacra.

0

Hazánk is szerepel az AT&T Wireless nemzetközi SMS szolgáltatás listáján

2004. március 23. 14:25

[Weber Shandwick | GJW] Az AT&T Wireless ma jelentette be, miszerint kibővítette nemzetközi SMS szolgáltatásait és lehetővé tette SMS üzenetek küldését a felhasználók számára Magyarország és az Egyesült Államok között. Az AT&T Wireless már 24 európai -- és világszerte még több tucat -- országban működő kölcsönös nemzetközi SMS szolgáltatása segítségével a mobilfelhasználók kapcsolatot tarthatnak egyesült államokbeli családtagjaikkal, barátaikkal és munkatársaikkal.

0

A TSMC alacsony tőkeberuházásra számít 2005-ben

2004. március 22. 17:14

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) közölte, hogy jövőre várhatóan felével, 1-2 milliárd dollár közé csökken a tőkeberuházások összege, mivel a cég attól tart, hogy a Kínában jelenleg folyó gyárépítkezések túlkapacitáshoz vezethetnek.

0

Az Egyesült Államokban a nők szívesebben interneteznek, mint a férfiak

2004. március 22. 16:11

A Nielsen/NetRatings piackutató cég legújabb felmérése szerint az USA-ban immár a lakosság közel háromnegyedének van otthoni internethozzáférése, szemben az egy évvel ezelőtti 66 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban immár 204,3 millióan tudnak otthonról csatlakozni az internetre.

0

Új félvezetőgyárat épít a Fujitsu

2004. március 22. 12:04

A Fujitsu bejelentette, hogy új chipgyárral bővíti Mie technológiai központját. A vállalat 1,5 milliárd dollárt költ a beruházásra.

0

CeBIT: LG újdonságok

2004. március 22. 10:07

[Hill and Knowlton] A világ legnagyobb, multimédia és IT újdonságokat és termékeket bemutató kiállításán, a hannoveri CeBIT-en minden eddiginél nagyobb, 2500 négyzetméteres standján az LG Electronics egy sor újdonságot mutatott be az érdeklődő közönségnek.

0

Közös chipgyárat építene a Hynix és az STMicroelectronics

2004. március 22. 09:21

A Hynix Semiconductor bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat Európa legnagyobb chipgyártójával, az STMicroelectronics-szel egy közös kínai félvezetőgyártó üzem építéséről. A hír igaz, tárgyalások folynak az együttműködésről, azonban egyelőre nem született végleges döntés -- erősítette meg James Kim, a Hynix befektetői kapcsolatokért felelős vezetője.

0

Kiváló negyedévet zárt az Adobe

2004. március 19. 09:29

A grafikai és kiadványszerkesztő szoftvereiről ismert Adobe Systems csütörtökön tette közzé negyedéves eredményeit. A vállalat emelkedő bevételről és nyereségről számolt be.

0

Nem jutott közös nevezőre Mario Monti és Steve Ballmer

2004. március 18. 14:17

Nem sikerült megállapodni a Microsoftnak és az Európai Bizottságnak a vállalat ellen indított trösztellenes eljárásban, így a hatóságok a jövő hét során ki fogják hirdetni a céget elmarasztaló ítéletüket és nyilvánosságra fogják hozni azokat a kívánalmakat, amelyeknek a Microsoft meg kell feleljen. Emellett tetemes pénzbírság kiszabása is várható.

0

A Siemens szerint az idén 10 százalékkal nő a mobiltelefonok forgalma

2004. március 18. 09:36

A világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártója szerint az idei évben 10 százalékkal növekedik a globális mobiltelefon-forgalom. A Gartner Dataquest adatai szerint tavaly világszerte 520 millió mobiltelefon kelt el, az idén pedig 580 millió készülék értékesítése várható. A Siemens előrejelzése megegyezik a piackutató cég által közölt adatokkal.

0

Átgondolatlan kedvezmény: összesen 71 millió forintos bírság az Invitelnek

2004. március 17. 12:59

Egy tavaly nyári, átgondolatlanul szervezett akció miatt újra megbüntették az Invitelt: a még Vivendi korában indított akció kapcsán első ízben még tavaly augusztusban bírságolta meg a vállalatot a Hírközlési Felügyelet 16 millió forintra, most másodízben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is elmarasztalta a vállalatot, és 55 millió forintos bírságot rótt ki rá. A GVH adatai szerint az Invitelnek mintegy 18 millió forintos többletbevétele keletkezett, amit jócskán felülmúlnak az immár 71 millió forintra rúgó bírságok.

0

Megjelent az amerikai piacon az első Efficeon processzorral szerelt notebook

2004. március 16. 19:55

A Sharp Systems of America a tegnapi napon bejelentette Actius MM20 elnevezésű ultrahordozható notebookját. Az új modell érdekessége, hogy a nyugati piacokon kapható gépek közül elsőként épül a Transmeta Efficeon processzorra. A világ első Efficeon-alapú notebookját szintén a Sharp mutatta be, Japánban.

0

Késett a Pannon: 50 milliós bírság

2004. március 16. 16:55

Ötvenmillió forint bírsággal sújtotta a Pannon GSM Rt.-t a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa, amiért a társaság nem nyújtotta be határidőre az összekapcsolási díjakra vonatkozó ajánlatát. Az elektronikus hírközlési törvényben előirt új költségszámítási módszertan bevezetése az NHH várakozásai szerint az összekapcsolási díjak csökkenéséhez vezet, hozzájárulva a piaci verseny élénküléséhez, s végső soron a fogyasztók által fizetendő díjak mérséklődéséhez.

0

Új szolgáltatásokkal kedveskedik olvasóinak a negyedik születésnapját ünneplő HWSW

2004. március 16. 16:35

Március 14-én ünnepelte negyedik születésnapját a HWSW, Magyarország legnagyobb informatikai portálja. Az elmúlt évek során igyekeztünk folyamatosan naprakészen, színesen, elfogulatlanul és szakmailag korrekten tálalni az informatikai világ történéseit. Törekvéseinket az olvasónk bizalma jelzi: a Medián Webaudit adatai szerint a HWSW immár heti 40 ezer egyedi látogatót mondhat magáénak.

0

Ingyenesen biztosítja a számhordozást a Vodafone

2004. március 16. 12:05

A Vodafone Magyarország bejelentette, hogy 2004. május 1-től a számhordozást ingyenesen biztosítja a hozzá csatlakozó, de régi mobilszámukat megtartani kívánó új ügyfelek számára. 2004. május elsejétől az előfizetők megszokott mobil telefonszámuk megtartásával csatlakozhatnak a számukra legelőnyösebb konstrukciókat nyújtó szolgáltatóhoz.

0

Kínában nyit chipgyártó üzemet a Hynix Semicinductor

2004. március 16. 12:04

A dél-koreai Hynix Semiconductor egy kínai félvezetőgyártó üzem építését fontolgatja. A hírek szerint a vállalat már meg is kezdte a tárgyalást Csiangszu tartomány Wuxi nevű városának hatóságaival a feltételekről. A Hynix elsősorban az olcsó munkaerő miatt nyitna kínai gyárat, de nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a helyben gyártott termékeket nem terhelné vám.

0

Az Európai Bizottság jövő heti ítéletében valószínűleg el fogja marasztalni a Microsoftot

2004. március 16. 10:19

Az ügyet közelről ismerő hírforrások szerint az Európai Bizottság munkájában résztvevő munkatársak egyöntetűen helyben hagyták a Bizottság előzetes állásfoglalását, amely szerint a Microsoft visszaélt piaci pozíciójával, ezért büntetést kell rá kiszabni és kötelezni kell arra, hogy a Windows operációs rendszert a Windows Media Player szoftver nélkül is értékesítse.

0

A világ legnagyobb chipgyártói 2003-ban

2004. március 12. 10:15

Az iSuppli piackutató cég közzétette a legnagyobb húsz félvezetőgyártó vállalat rangsorát. A végleges lista nem sokban különbözik a korábban nyilvánosságra hozott, előzetesen becsült adatokon nyugvó rangsortól.

0

Nem tudni, lesz-e pannonos térerő holnap Szentendrén

2004. március 11. 18:05

A szentendrei polgármesteri hivatal szerint ugyan építési engedély nélkül állította fel antennáját a Pannon GSM Szentendrén, ám ettől még maradhatna a bázisállomás. A hivatal nem kötelezte bontásra -- pláne kikapcsolásra -- a szolgáltatót, ez utóbbihoz nem is lenne joga. A Pannon szerint ugyanakkor kaptak olyan határozatot, miszerint az antenna működését azonnal fel kell függeszteni -- ám a sajtóosztály szerint van remény, hogy megegyeznek holnap délelőttig a polgármesteri hivatallal.

0

Elektronikus jelentkezés a felsőoktatásba

2004. március 11. 17:33

[Carnation] A 2004-es felsőoktatási felvételi eljárásban 71 jelentkező elektronikusan nyújtotta be jelentkezési lapjait a Carnation Rt. és az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) együttműködésében fejlesztett e-jelentkezés kísérleti rendszeren keresztül.

0

Növekedett a félvezetőgyártásban használatos berendezések forgalma

2004. március 11. 14:23

Tavaly 12,4 százalékkal 22,2 milliárd dollárra emelkedett a félvezetőgyártásban használatos berendezések globális forgalma -- jelentette be a Semiconductor Equipment and Materials International (SEMI) érdekcsoport. A SEMI jelentése a világ 6 régiójára és összesen 19 termékcsoportra tér ki.

0

A vártnál nagyobb mértékben nőtt tavaly a mobiltelefonok piaca

2004. március 11. 12:53

A tavalyi évben 20 százalékkal növekedett a mobiltelefonok globális piaca -- derül ki a Gartner által közzétett adatokból. A látványos emelkedés a rendkívül erős negyedik negyedéves forgalomnak köszönhető, az ünnepi szezonban éves szinten 26 százalékkal nőttek az eladások. 2003-ban világszerte 520 millió mobiltelefon talált gazdára, egy évvel korábban 431,6 millió készülék kelt el. A negyedik negyedévben 157,3 millió mobiltelefont adtak el, egy évvel korábban mindössze 124,7 milliót.

0

A Matáv felkészült a következő 100 ezer szélessávú internet-előfizető kiszolgálására

2004. március 11. 12:38

[Lenhardt&Weichinger] Magyarországon a szélessávú internet előfizetések száma 2003-ban közel 200 százalékkal nőtt, a tavalyi év végén 100 ezer vállalkozás és háztartás rendelkezett szélessávú internetkapcsolattal. Ma már minden harmadik otthoni internetező szélessávon használja a világhálót, amellyel az EU-ban is az élvonalban vagyunk. A tavalyi sikerek alapján a Matáv 2004-ben további 100.000 ADSL előfizető bekapcsolását tervezi, így nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a kelet-európai régióban az egyik legmagasabb szintű szélessávú hozzáféréssel rendelkezzen.

0

A Vodafone saját győzelmét hirdeti a NETÉRT Egyesület által ellene indított perben

2004. március 10. 17:48

A Vodafone Magyarország Rt. a következőkről tájékoztatta lapunkat: a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma 2004. március 9-én szóban kihirdetett, elsőfokú, nem jogerős ítélete a Vodafone Magyarországot a NETÉRT Egyesület által benyújtott kereseti kérelem négy pontja közül mindössze egyben marasztalta el, egyebekben a NETÉRT Egyesület keresetét elutasította.

0

Heves vita az informatika jelentőségéről

2004. március 10. 13:58

[Computerworld] A Computerworld által megrendezett Premier 100 IT Leaders Conference tegnapi nyitónapja végén heves vitára került sor az informatika jelentőségét, az üzleti sikerben betöltött szerepét illetően. A felek szenvedélyes összecsapása annyira magával ragadta a közönség figyelmét, hogy a tervezettnél fél órával később zárult a napi program.

0

Kiszorulhatnak Kínából az Intel egyes termékei

2004. március 10. 12:52

[WSJ] Az Intel arról értesítette a számítógép-gyártókat, hogy június 1-ig valószínűleg nem tud megfelelni egy kínai kormányzati előírásnak és ezért a nevezett dátum után nem forgalmazhatja Centrino termékeit az országban. A félvezetőgyártó szóvivője szerint közösen dolgoznak a kínai kormányzattal a probléma megoldásán.

0

Első fokon pert nyert a NETÉRT Egyesület a Vodafone Rt. ellen

2004. március 10. 11:40

A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma előtt 2004. március 9-én kedden folytatódott a NETÉRT Egyesület Vodafone Rt. ellen indított közérdekű pere. Mint ismeretes, a Vodafone Rt. 2002. júliusában meghirdette korlátlan GPRS Internet szolgáltatását, majd 2003. februárjában egyoldalúan módosította az általános szerződési feltételeket és adatforgalmi korlátot vezetett be. A per tárgya volt, hogy a Bíróság állapítsa meg, hogy tisztességtelen volt a Vodafone egyoldalú általános szerződési feltételek módosítása.

0

A Microsofton csúszhat el az Oracle-PeopleSoft ügylet

2004. március 9. 13:26

A Microsoft vezetői a hírek szerint olyan nyilatkozatot juttattak el az amerikai Igazságügyi Minisztériumhoz, amely keresztülhúzhatja az Oracle számításait és meghiúsíthatja a PeopleSoft felvásárlását.

0

Késik az Apple Xserve G5 piaci premierje

2004. március 9. 12:06

Az Apple Computer hétfőn elismerte, hogy az Xserve G5 rendszerek szállítása csak késéssel kezdődik meg. A vállalat a rackbe építhető, kétprocesszoros rendszerek januári bejelentésekor februári elérhetőségről beszélt, azonban az Xserve G5 gépek szállítása mind a mai napig nem kezdődött meg. A cég szűkszavú közleménye szerint az Xserve G5 március folyamán lesz elérhető, a vállalat nem adott felvilágosítást a csúszás okairól.

0

Az SAP az Oracle-t támogató levelet küld az Igazságügyi Minisztériumnak

2004. március 9. 10:21

Az SAP várhatóan levelet ír az amerikai Igazságügyi Minisztériumnak, amelyben támogatja azt, hogy az Oracle felvásárolhassa a rivális PeopleSoftot. Amint az ismert, a minisztérium nemrégiben úgy határozott, hogy az Oracle által tervezett tranzakció antikompetitív, ezért megtiltotta a felvásárlást. Az Oracle bejelentése szerint bíróságon támadja meg az Igazságügyi Minisztérium határozatát.

0

A PC-kben használatos félvezetők forgalmának növekedése meg fog torpanni

2004. március 8. 16:31

A személyi számítógépekben használt félvezető-alkatrészek -- processzorok, memóriák, vezérlőchipek -- forgalma az idén 18 százalékkal emelkedik, azonban 2008-ig csupán egyszámjegyű százalékos éves növekedés várható -- állítja az International Data Corp. piackutató vállalat.

0

A Nokia szerint jóval gazdaságosabban üzemeltethetők a harmadik generációs mobilhálózatok

2004. március 8. 13:52

Mike Wang, a Nokia tajvani vezérigazgatója szerint a harmadik generációs mobilhálózatok működtetése jelentősen költséhatékonyabb, mint a korábbi második generációs GSM-hálózatoké, vagy a két és feledik generációs GSM/GPRS mobilhálózatoké. A költségmegtakarítás egyértelműen a fejlettebb WCDMA (Wideband Code-Division Multiple Access technológiának köszönhető.

0

Az S&P lerontotta a Sun hitelminősítését

2004. március 8. 13:20

[The Wall Street Journal] A Standard & Poors hitelminősítő szervezet két fokozattal, BBB-ről BB+-ra rontotta le a Sun Microsystems besorolását. A Unix megoldásairól ismert technológiai vállalat minősítése ezzel hitelkockázati szempontból a spekulatív elbírálás alá esik. A bejelentés mintegy 1,3 milliárd dolláros kinnlévőséget érint.

0

Megoldódtak a Treo 600 mobiltelefonnal kapcsolatos gyártási problémák

2004. március 5. 12:49

A tegnapi nap során a J.P. Morgan eladásról semlegesre emelte a palmOne részvényeinek besorolását. A befektetési bank elemzője szerint a Treo 600 mind a mobilszolgáltatók, mind pedig a fogyasztók körében igen népszerű, ráadásul a palmOne folyamatosan növeli a termelési volument, miután megoldották a kijelzővel kapcsolatos problémákat.

0

Növekedett a merevlemezes adattárolási berendezések piaca

2004. március 5. 10:53

A külső merevlemezes adattároló berendezések globális forgalma tavaly 5,7 százalékkal 12,9 milliárd dollárra emelkedett, az idén pedig 7,9 százalékos további növekedés várható -- derül ki a Gartner által közzétett adatokból.

0

Pontosította negyedéves prognózisát az Intel

2004. március 5. 09:39

Az Intel csütörtökön pontosította negyedéves forgalmi előrejelzését. A vállalat közölte, hogy a termékei iránti kereslet a várakozások alsó határához közelít, ezért a negyedéves bevétel 8-8,2 milliárd dollár között várható.

0

Itanium-alapú HP szerverek az Audinál

2004. március 4. 17:24

[Mmd] Az Audi autógyártó Intel Itanium 2 processzorra épülő HP Integrity szervereket választott a motorhűtés és légkondicionálás megoldásainak fejlesztésére, mellyel a még tökéletesebb autóvezetési élményt kívánja biztosítani ügyfeleinek. Az Itanium 2 processzor alapú HP Integrity szerverek nagy teljesítménye gyorsabb és precízebb szimulációkat, valamint kivitelezési számításokat tesz lehetővé, melyek csökkentik a termékfejlesztési időt.

0

Kedvezményes modemes internetcsomagok: versenyfutás az idővel

2004. március 4. 09:06

Akár száz százalékkal is drágulhat a modemes internetezőknek szánt átalánydíjas díjcsomagok ára idén június 30-tól. Mint emlékezetes, a távközlési és az internet-hozzáférés díját egyaránt magukban foglaló díjcsomagokra tavaly még az Informatikai és Hírközlési Minisztérium nyújtott átlagosan 50 százalékos támogatást, ám ez a megállapodás csak 2003. december 31-ig élt. Azóta három távközlési szolgáltató úgy döntött: saját maga finanszírozza a félárú csomagokat, egy távközlési vállalat viszont az állami támogatás elmaradt összegével növelte a díjcsomagok árát: az eredmény száz százalékos áremelkedés lett.

0

Egyszerű taxirendelés mobiltelefonon

2004. március 3. 14:44

Modern és logikus hálózatot dolgozott ki a jelenleg kissé kusza taxis állapotok rendezésére a Mediacontact Kft. Alapelvük roppant egyszerű: az utasokat mindig a hozzájuk legközelebb lévő szabad autó vegye fel. A problémára a Pannon GSM segítségével kidolgozott válasz hasonlóan frappáns és hatékony: az ügyfél ismeretlenül is beszéljen közvetlenül a taxissal.

0

Új vezetője van a Sun szolgáltatási üzletágának

2004. március 3. 10:43

A Sun Microsystems bejelentette, hogy ezentúl Marissa Peterson, a vállalat ügyfélkapcsolati igazgatója irányítja a szolgáltatási üzletágat. A Sun Professional Services vezetője Patricia Sueltz volt, azonban ő február végén a Salesforce.com-hoz távozott.

0

Elbocsátások a Gatewaynél

2004. március 3. 10:25

A Gateway az idén várhatóan 1000 alkalmazottjától válik meg annak érdekében, hogy csökkentse költségeit -- jelentette be Rod Sherwood pénzügyi igazgató a Morgan Stanley Semiconductor and Systems Conference rendezvényen. A vállalatnak jelenleg mintegy 6500 dolgozója van.

0

Intel-minősítést kapott a Westel WLAN szolgáltatása

2004. március 2. 11:49

[Mmd] A Westel 2003. december óta a hazai mobilszolgáltatók közül Magyarországon elsőként, az ország 30 pontján -- így a Ferihegy 2A, 2B Terminálokon és számos Westel üzletben -- kereskedelmi szolgáltatásként kínálja a vezeték nélküli helyi hálózatelérést az arra alkalmas eszközökkel rendelkezőknek.

0

Újabb antitröszt eljárás a Microsoft ellen, immár Japánban is

2004. március 1. 16:14

[The Washington Times] Múlt hét csütörtökön a japán versenyfelügyelet emberei jelentek meg a Microsoft tokiói székhelyén, olyan licencszerződések után kutatva, melyek a gyanú szerint megsérthették az ország monopólium-ellenes törvényét.

0

Januárban némileg csökkent a félvezetők forgalma

2004. március 1. 14:13

Januárban a félvezetők globális forgalma 15,64 milliárd dollárt tett ki, amely a tavalyi év utolsó hónapjához képest 2,4 százalékos csökkenést, azonban 2003. januárjához viszonyítva 27,4 százalékos növekedést jelent -- jelentette be a Semiconductor Industry Association (SIA). A SIA fenntartja azt az előrejelzését, amely szerint a félvezetők piaca az idén 19,4 százalékkal emelkedik.