Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Barátokra talál a mobiltelefon

Bizó Dániel, 2004. június 24. 13:43
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[Reuters/HWSW] Az elmúlt évtizedek rohamléptékű technológiai fejlődése korábban nem tapasztalt sebességű változásokat okozott és okoz napjainkban is a társadalmak életében, a munkavégzési és érintkezési szokásokban.

hirdetés
[Reuters/HWSW] Az elmúlt évtizedek rohamléptékű technológiai fejlődése korábban nem tapasztalt sebességű változásokat okozott és okoz napjainkban is a társadalmak életében, a munkavégzési és érintkezési szokásokban.

Sokakban él az a téves sztereotípia, hogy az információs technológiák, főként a számítógép és az internet elidegenítik egymástól az embereket. A kutatások természetesen folyamatosan rácáfolnak a változásokat rosszul tűrő és a technológiát nehezen befogadó emberek gerjesztette tévhitekre, de most a gyakorlat is jól példázza, a fejlett IT hogyan segíti az emberi kapcsolatok kiépítését és ápolását.

Gracinia Lim szingapúri diák. Nemrég új ismerősökre tett szert, akikkel hamar szoros barátságba került. Nem az iskola, egy szórakozóhely vagy a sportpálya hozta össze velük. Az új barátokat mobiltelefonja szúrta ki az utca forgatagából, jelezve közelségüket. "Olyan emberekhez kerültem közel, akiket előtte egyáltalán nem ismertem" -- mondja a 19 éves Lim. "Összetartó baráti társaság alakult ki, akikkel együtt kapcsolódom ki, éjszakázom az otthonaikban és késő esti vacsorákra járok."

A mobiltelefonok a kis hatótávolságú (10-20 méter) Bluetooth és egy BEDD nevezetű szoftver segítségével kommunikálnak automatikusan az utcán. A havi 120 forintnak megfelelő szingapúri dollár ellenében használható BEDD segítségével saját profilt hozhatunk létre, megadva néhány személyes jellemzőt, érdeklődési kört és a kapcsolatfelvételhez szükséges adatokat a megismerni kívánt emberek leírása mellett. A szoftver ezenkívül lehetőséget ad eladandó vagy keresett dolgok adatainak a tárolására, így jelezvén a tömegben a potenciális eladót vagy vevőt.

A szolgáltatásnak egyelőre kevés előfizetője van, azonban a tervek szerint év végéig Ázsia nagy részén bemutatkozik. Ahogyan az előfizetők száma emelkedik, úgy nő az esély is, hogy az emberek egymásra találjanak. A BEDD szoftvert Stephen Carlton spekuláns és Olle Bliding mérnök hozta létre három évvel ezelőtt.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!