Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 30. 14:11

Egy év felfüggesztett fogház a magyar víruskészítőnek

A 2003 májusában megjelent Maya Gold vírus íróját egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a veszprémi bíróság.

A 2003 májusában megjelent "Maya Gold" vírus íróját egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a veszprémi bíróság.

A bíróság 2004. június 29-én hozott ítéletében a fiatalkorú vádlottat bűnösnek találta számítógépes rendszer működésének jogosulatlan akadályozásának vétségében és iparjogvédelmi jog megsértése vétségében. A bíróság a vádlottat egy év fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre ítélte, az ítélet végrehajtását azonban két év próbaidőre felfüggesztette.

A Maya Gold vírus "A" variánsa 2003 májusában jelent meg, erotikus képek ígéretével vette rá a felhasználókat, hogy a csatolmányokat megnyissák. A szöveg szerint az állomány egy képernyővédő lett volna és arra biztatta a felhasználókat, hogy az állományt mentsék lemezre, majd utána futtassák. Az "A" variánst további négy követte két hónapon belül, a vírusokat ugyanaz a személy írta. A vádlott mindegyik variáns elkészítését beismerte.

Az Index -- a Népszabadságra hivatkozva -- azt az információt tette közzé, hogy a vírus szerzője, K. László egy ajkai szakközépiskola harmadikos tanulója volt. A vádlott elmondása szerint négy tárgyból megbukott és a vírus írásával saját magának akart bizonyítani. A hatóságoknak nem volt nehéz dolguk a programozó felderítésében, ugyanis a kártevőt saját e-mail címéről kezdte terjeszteni, és a vírusban néhány betű híján benne maradt a neve és irányítószáma is.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról