Szerző: Vörös Péter

2004. június 9. 09:36

A UMC erős hónapot zárt

A tajvani UMC, a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója májusban 31 százalékkal növelte forgalmát a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A cég a gyártókapacitás bővítésével tudott válaszolni az erős chipkeresletre.

A tajvani UMC, a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója májusban 31 százalékkal növelte forgalmát a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A cég a gyártókapacitás bővítésével tudott válaszolni az erős chipkeresletre.

A vállalat májusi forgalma 288 millió dollár volt, szemben a tavalyi 219,66 millió dollárral és az áprilisi 274,87 millió dollárral. Az elemzők szerint a nagy riválissal, szintén tajvani TSMC-vel szemben most némi előnyben van a UMC, mivel februárban megvett egy gyárat a testvérvállalat Silicon Integrated Systems-től (SiS) és ez segít enyhíteni a rendkívül erős kereslet okozta kapacitásgondokat.

"A TSMC komoly kapacitáshiánnyal küszködik, a UMC helyzete valamelyest jobb" -- véli Johnny Chen, a Deutsche Securities elemzője. "Nekik még van kihasználatlan kapacitásuk és a termelés egy részét kiszervezhetik a SiS-hez. A májusi forgalom megfelel a piac várakozásainak, júniusban pedig további erősödés várható, az eladások megközelíthetik a 300 millió dollárt."

A TSMC és a UMC a szerződéses félvezetőgyártó-piac több mint 80 százalékát teszi ki. A két cég nemrég közölte, hogy lényegében 100 százalékos kapacitáskihasználtságra lehet számítani a második negyedévben.

A megnövekedett forgalom egy része az olyan kisebb szerződéses gyártóknál köt ki, mint a Chartered Semiconductor Manufacturing, a világ negyedik legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, amely kedden megemelte negyedéves nyereség-előrejelzését. A vállalat három veszteséges év után az első negyedévet végre nyereséggel zárta és az elemzők szerint további növekedésre számíthat. A Chartered jelenlegi kapacitáskihasználtsága 91 százalék körül van.

A UMC a májusi eredményt a tajvani részvénytőzsde zárása után jelentette be, a cég a keddi kereskedést 0,37 százalékos emelkedéssel 0,81 centen zárta. A TSMC ma teszi közzé májusi forgalmát.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról