eco@tech archívum - 2004 augusztus

2004
augusztus

0

Az uniós vámszabályozás változása miatt jelentősen drágulhatnak egyes LCD-monitorok

2004. augusztus 31. 16:00

[The Chosun Ilbo/The Korea Herald] A dél-koreai Chosun Ilbo értesülései szerint az Európai Unió hónapokig tartó mérlegelést követően utasította tagállamait, hogy egyes, eddig informatikai eszközként besorolt monitortípusokat szórakoztató elektronikai eszközként kell a továbbiakban elbírálni, így azok az eddigi 0 százalék helyett 14 százalékos vámkulcs hatálya alá esnek.

0

Bemutatkoztak az új iMac G5 asztali számítógépek

2004. augusztus 31. 14:29

A várakozásoknak megfelelően a párizsi Apple Expón lebbentette fel a fátylat új iMac számítógépeiről az Apple Computer. Az új iMac G5 asztali számítógépek továbbra is egyetlen házba építve tartalmaznak minden fontos komponenst, a merevlemezt, a processzort, a slot-in megoldású optikai meghajtót, mindezt egy szélesvásznú LCD-kijelző mögé rejtve.

0

Kiváló eredményekkel büszkélkedhet az európai iTunes Music Store

2004. augusztus 31. 11:59

A Párizsban megrendezett Apple Expo rendezvényen jelentette be az Apple, hogy eladta 5 milliomodik zeneszámát európai iTunes Music Store zeneboltján keresztül. A tíz hete megnyílt online zeneboltból az angol, francia és német felhasználók vásárolhatják meg kedvenc zeneszámaikat az interneten keresztül.

0

A Motorola és a DoCoMo közösen fejleszt harmadik generációs mobiltelefonokat

2004. augusztus 30. 16:43

Az NTT DoCoMo, Japán legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója és a Motorola, a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója megállapodást kötött harmadik generációs (3G) mobiltelefonok fejlesztésével kapcsolatban. Az első közösen fejlesztett telefonok a jövő év elején jelennek meg Japánban, a megcélzott piac a vállalati felhasználók. A Motorola a piaci részesedés növekedésében reménykedik a felkelő nap országában.

0

Az Intel negyedéves eredményeit veszélyeztetheti a gyengébb iskolakezdési szezon

2004. augusztus 30. 16:11

Az elemzők nagy érdeklődéssel várják az Intel negyedév közepére esedékes előzetes jelentését, különösen az iskolakezdési szezon esetleges gyengeségére utaló jelek miatt. A gyengébb PC-processzor keresletet azonban várhatóan ellensúlyozza a flash memóriachipek piacán elért részesedés növekedése.

0

Megújult az Axelero Internet weboldala

2004. augusztus 30. 15:13

Augusztus 27-től megújult weboldallal, de változatlan címen várja az érdeklődőket az Axelero Internet . A változások elsősorban az egyszerűbb eligazodást és az online ügyintézést szolgálják. A korábbinál még nagyobb hangsúly került az ügyfelek kiszolgálására, a címlapon ugyanis egy helyen található meg minden online adminisztrációs oldal belépési pontja. Emellett korszerűbb és egységes lett az oldalak megjelenése is: a könnyebb eligazodást számos kép és ikon segíti.

0

Akár 200 Gbyte is tárolható az Optware holografikus lemezén

2004. augusztus 30. 12:05

[Computerworld/HWSW] Oldalainkon már több mint két évvel ezelőtt hírt adtunk a japán Optware holografikus eljárásáról, az akkori várakozások azonban eltúlzottak voltak. A 200 Gbyte kapacitású, CD-méretű lemezzel való demonstrációt két évvel követően a technológia megbízható működését csak mostanra sikerült elérni. A társaság múlt héten jelentette be, hogy a holografikus lemezzel immár gond nélkül rögzíthetőek és játszhatóak le filmek.

0

Hódít a Linux, felpörög az Opteron -- szerverpiaci jelentés az IDC-től

2004. augusztus 27. 16:42

Az IDC negyedéves szerverpiaci jelentése alapján az idei második negyedév során éves szinten 6,9 százalékkal 11,5 milliárd dollárra duzzadt a kiszolgálók globális forgalma. Az árversenyt jól mutatja, hogy a leszállított gépek számának bővülése az érték szerinti növekedés több mint háromszorosa, 22,7 százalék volt. A piaci koncentráció igen magas, a négy legnagyobb gyártó együttesen a bevételek több mint négyötödét tudhatja magáénak.

0

A HP piacra dobja saját iPod lejátszóját

2004. augusztus 27. 11:08

[News.com] Új termékekkel, televíziókkal, szórakoztató központtal és saját iPod hordozható audiolejátszóval szeretne betörni a szórakoztatóelektronikai piacra a Hewlett-Packard. A vállalat ma jelenti be új termékeinek első példányait, a fentiek mellett újabb digitális fényképezőgépeket és nyomtatókat is bemutatnak majd.

0

Tovább növekedhet a DRAM-chipek piacán kialakult hiány

2004. augusztus 26. 14:52

[DigiTimes] A Samsung Electronics-re hivatkozó tajvani források szerint a vállalat előjelzésének megfelelően az év hátralévő szakasza során tovább súlyosbodhat a DRAM-chipek piacán kialakult hiány, mivel a gyártók továbbra is a flashmemóriák és más chipek gyártását helyezik előtérbe a nyomott árú DRAM chipek helyett.

0

Szabotázsakció miatt maradt internet nélkül Sri Lanka?

2004. augusztus 25. 09:29

[Neowin.net] A sri lankai internetezőket szó szerint elvágta a külvilágtól egy hajó horgonya. A State of Nagaland indiai hajó rögzítőeszköze leeresztését követően véletlenül kettészelte a szigetországot internettel ellátó optikai, üvegszálas vezetéket, mely a tenger mélyén húzódott -- legalábbis ez a hajó kapitányának verziója.

0

Újabb ingyenes vezeték nélküli hotspot Budapesten

2004. augusztus 23. 12:41

[Vision Communications] Ingyenes vezeték nélküli internethozzáférést valósítottak meg Budapest egyik legnépszerűbb üzleti és vendéglátó központjában, a Liszt Ferenc téren a 3Com és az eTel hazai vállalatai. A 3Com legújabb Wi-Fi-készüléke és az eTel Magyarország szélessávú internetszolgáltatása mától a Menza étterem és kávézó vendégei számára áll rendelkezésre. Bárki, bármikor és minden korlátozás nélkül intézheti innen elektronikus levelezését, szörfölhet a világhálón kéziszámítógépével vagy noteszgépével. A Menza személyzete segítséget nyújt azoknak, akik esetleg még gyakorlatlanok a Wi-Fi beállításában.

0

Fellendülőben a plazmatelevíziók piaca az Egyesült Államokban

2004. augusztus 23. 10:49

[News.com] Fellendelőben az egyesült államokbeli plazmatelevízió-piac: az iSuppli piackutató cég jelentése szerint 2004 első negyedévében több mint kétszer annyi készülék talált gazdára a nagy vizen túl, mint egy évvel korábban.

0

Szuperolcsó noteszgép vezeték nélküli hálózati vezérlővel

2004. augusztus 19. 12:24

A világ legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, az amerikai Wal-Mart 600 dollárnál is olcsóbb notebookot dobott piacra. Az Elitegroup Computer Systems (ECS) által gyártott számítógép legfőbb vonzereje, hogy 598 dollárért még vezeték nélküli hálózati vezérlőt is tartalmaz. Szakértők szerint a Wi-Fi vezérlő és az alacsony ár még azt is feledtetni fogja a vevőkkel, hogy gépük csak 128 Mbyte memóriával rendelkezik.

0

Az angol internetszolgáltatók támogatják az agresszív spamellenes kezdeményezést

2004. augusztus 19. 11:27

[Techworld] A kéretlen levélszemet küldése lényegesebben nehezebbé válik az Egyesült Királyságban, mivel kedden az ország legbefolyásosabb internetszolgáltatója, a London Internet Exchange (LINX) is elfogadta a legújabb, meglehetősen kemény spamellenes irányelveket. Az új, Best Current Practice (BCP) nevezetű tervezet a LINX tagjai által névtelenül küldött megoldások összessége, ami a szervezet 150 legnagyobb ISP hálózata számára kötelező érvényűvé válik.

0

Hamis tanácsadók kereshetik fel az SAP ügyfeleit

2004. augusztus 19. 09:23

A német üzleti szoftvereket gyártó SAP AG figyelmeztetést tett közzé ügyfelei számára, hogy ne adjanak ki telefonon bizalmas információkat azoknak, akik az SAP terméktámogató munkatársainak adják ki magukat.

0

Negyedével növelte árbevételét az IQSYS

2004. augusztus 18. 14:47

Közzétette első félévi eredményeit az IQSYS. A cég az esztendő első felében 1,629 milliárd forint bevételre tett szert, amely 25 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának eredményét. A bevételen belül a hozzáadott érték 1,014 milliárd forint volt.

0

A HP vezeti az Intel-alapú szerverek magyar piacát

2004. augusztus 18. 10:51

[Noguchi & Peters] Az IDC piackutató cég nemrégiben nyilvánosságra hozott adatai szerint a Hewlett-Packard 2004 második negyedévében is stabilan őrizte vezető helyét az iparági szabványos -- vagyis x86-os -- szerverek hazai piacán.

0

Hamarosan lezárul a Google részvényaukciója

2004. augusztus 17. 14:08

[Associated Press/Bloomberg] Részvényjegyzési aukciója lezárásának jóváhagyását kérte a Google az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettől (SEC). Amennyiben a hatóság rábólint a világ vezető keresőszolgáltatójának kérelmére, úgy magyar idő szerint ma este 10 órakor lezárul a licitálás. A zárást követően akár már egy órával később értesülhetnek a résztvevők az elszámoló árról, így ajánlataik sikerességéről is.

0

Csökkentette PC-forgalmi előrejelzését a Gartner

2004. augusztus 17. 11:42

A Gartner piackutató cég szerint az idei PC-forgalom alacsonyabb lesz a korábbi várakozásoknál, azonban aggodalomra semmi ok: a tavalyi évhez képest az eladások biztosan növekedni fognak. A Gartner legfrissebb előrejelzése szerint 2004-ben világszerte 185 millió PC talál majd gazdára, ami éves szinten 12,6 százalékos emelkedést jelent. A piackutató cég korábban 13,4 százalékos növekedésre számított.

0

Legnagyobb vetélytársától igazolt vezetőt a Vodafone

2004. augusztus 16. 16:55

A Vodafone japán leányvállalat bejelentette, hogy Darryl Green távozó elnök helyét decembertől Shiro Tsuda veszi át, aki korábban a legnagyobb japán mobilszolgáltató, az NTT DoCoMo alelnöke volt és sokáig az elnöki szék várományosaként is emlegették.

0

Több ezer új álláslehetőség az IBM-nél

2004. augusztus 16. 16:23

[Associated Press] Az International Business Machines, ismertebb nevén IBM múlt csütörtökön ismertette, hogy az idei év egészére nézve 18 800 fővel kívánja növelni alkalmazotti létszámát. Korábban 15 ezer új dolgozóról beszélt a Kék Óriás. A vállalat bevallása szerint a több mint 3800 extra emberre elsősorban a tanácsadás, a grid computing és a Linux területén tapasztalt erőteljes kereslet miatt van szükség.

0

Dél-Korea világuralomra tör

2004. augusztus 16. 15:19

[The Korea Times] Miután a japán sajtó két héttel ezelőtt elkezdett cikkezni a Hitachi, a Matsushita és a Toshiba közös folyadékkristály (LCD) üzem létesítésének terveiről, a dél-koreai Samsung hamar lehűtötte a neves szigetországi vállalatok akciójával kapcsolatos kedélyeket. A három ipari nagyvállalat terve szerint mintegy 900 millió dolláros befektetést eszközöl egy közös, hatodik generációs LCD-üzem létesítésére.

0

Elcsábítaná a HP vállalati ügyfeleit a Sun

2004. augusztus 16. 14:44

A Sun Microsystems bejelentette, hogy a HP nagyvállalati részlegének igen gyenge eredményei miatt marketing-kampányt indít annak érdekében, hogy minél több ügyfelet csábítson el a vetélytársától. E héttől kezdve a Sun olyan szolgáltatást kínál a HP ügyfeleinek, amely segítségével a már meglevő, HP-UX operációs rendszeren futó alkalmazásaikat könnyen áthelyezhetik Sun hardverekre és Solaris operációs rendszerre.

0

Óvatosan optimisták a notebook-gyártók

2004. augusztus 16. 10:47

A világ legnagyobb notebook-gyártói egyre óvatosabbak a piaci előrejelzésekkel, mivel az erősödő árverseny, illetve a kereslet ingadozása megnehezítik a pontos becsléseket.

0

Kizárólag Itanium-alapú mainframe-eket kínál ezentúl az NEC

2004. augusztus 13. 17:19

Japán egyik legnagyobb informatikai vállalata, az NEC bejelentette, hogy ezentúl teljes számítógép-kínálata Intel processzorokat fog tartalmazni, kezdve a személyi számítógépektől a kiszolgálókon át egészen a csúcskategóriás mainframe-ekig.

0

Növekedő eredmények, visszafogott prognózis a BEA Systemsnél

2004. augusztus 13. 15:49

A BEA Systems tegnap tette közzé negyedéves eredményeit. A vállalat növekedő bevételről és nyereségről számolt be, az új szoftverlicencek értékesítéséből származó forgalom azonban enyhén csökkent. Az eredmények megfeleltek a BEA csökkentett várakozásainak.

0

Pannon GSM Díjcsökkentő: telefonáljon többet, kevesebbért

2004. augusztus 13. 10:42

A Pannon GSM augusztus 16-án elindítja Díjcsökkentő szolgáltatását. A magyar piacon csak a Pannon GSM ügyfelei fizethetnek az eredetileg választott csomagban elérhetőnél kedvezőbb percdíjat automatikusan, ha az adott hónapban a tervezettnél többet telefonálnak. Ez az ügyfél havi forgalmától függően több száz, vagy akár több ezer forintos megtakarítást is eredményezhet.

0

Fejek hullottak a Hewlett-Packardnál

2004. augusztus 13. 10:19

A HP szerverekért és tárolóeszközökért felelős részlegének gyatra teljesítménye kiábrándító negyedéves eredményekhez vezetett. Carly Fiorina, a cég elnök-vezérigazgatója a divízió élén azonnali személycseréket hajtott végre.

0

Még idén két új telefonszolgáltató lép piacra: a hálózaton belüli helyi hívás ingyenes lesz

2004. augusztus 13. 09:25

Várhatóan még ebben az évben két új vállalkozás lép a telefonos szolgáltatásokat kínáló cégek közé: a UPC és a Tvnetwork. Bár egyikük sem ismeretlen vállalkozás, hiszen kábeltévés, illetve kábeles internetszolgáltatásaik révén már több tízezer ügyfelet tudhatnak magukénak, a telefonálás lehetőségével azonban -- a UPC-hez tartozó Monortelt kivéve -- eddig egyikük sem jelentkezett.

0

Erős eredmények, bíztató kilátások a Deutsche Telekomnál

2004. augusztus 12. 17:08

Európa legnagyobb távközlési vállalatcsoportja, a Deutsche Telekom (DT) kiváló eredményekről számolt be a második negyedéves és az azzal lezárult első féléves működéssel kapcsolatban. A forgalom 14,41 milliárd eurót tett ki, mely 2,9 százalékkal haladja meg az idei első negyedévben elért, míg 6 százalékkal az egy évvel korábbi mutatót. A féléves forgalom ezzel hajszálnyira megközelítette a 28,4 milliárd eurót, mely 4,4 százalékkal múlja felül a 2003-as év első felében elért bevételeket.

0

A játékfejlesztő gonosz tréfája az emelt díjas SMS-üzeneteket küldözgető trójai

2004. augusztus 12. 14:29

A The Register szerint mégsem egy trójai féreg küldözgeti az emelt díjas SMS-üzeneteket a háttérben, miközben a feltört, illegálisan lemásolt Mosquitos játékkal játszunk -- mint azóta kiderült, hasznos kódot maguk a játékfejlesztők rejtették el az alkalmazásban. A Series 60 platformot futtató mobiltelefonokra telepíthető illegális verzió egy olyan számot bombáz meg SMS-ekkel miközben játszunk, amely darabonként másfél angol fontot számláz ki nekünk.

0

Átlépte a másfélmilliós határt a hazai Vodafone-előfizetők száma

2004. augusztus 12. 12:20

A Vodafone Magyarország Rt. sajtóközleményben jelentette be, hogy előfizetőinek létszáma elérte a másfélmilliós határt, valamint hogy a május elsejétől élő számhordozhatósági lehetőséggel élve már több mint tízezer előfizető telefonál a mobilszolgáltató hálózatán régi, más szolgáltatótól hordozott telefonszámával.

0

Elkészült a csak olvasható Blu-Ray lemezek fizikai specifikációja

2004. augusztus 12. 09:31

[News.com] A következő generációs optikai formátumot fejlesztő Blu-ray Disc Founders csoport bejelentette, hogy elkészült a Blu-Ray lemezek csak olvasható változatának első fizikai specifikációja, lehetővé téve a lemezek gyártásának előkészítését. A lejátszók és lemezek kereskedelmi megjelenése ugyakkor 2005 előtt nem várható.

0

A Dellhez igazol a HP noteszgépekért felelős vezetője

2004. augusztus 11. 15:04

Alex Gruzen, a HP notebookokért felelős részlegének vezetője bejelentette, hogy távozik a vállalattól és a legnagyobb versenytársnál, a Dellnél folytatja munkáját. Új munkahelyén Gruzen az asztali és mobil számítógépek termékigazgatója lesz. Gruzen a HP előtt a Compaqnál dolgozott és 2002-ben, a Compaq felvásárlásakor került a HP-hoz.

0

Linuxmentesítő Windows öt országnak

2004. augusztus 11. 13:25

[CNET News] Mint korábban már hírt adtunk róla, a Microsoft a Linux elleni harc újabb fegyvereként olcsó, butított Windows XP-t tervez piacra dobni egyes fejlődő országokban. A legújabb fejlemények szerint a diszkont Windowshoz jutó, korábban már ismert országokhoz -- Thaiföld, Malajzia, Indonézia -- két újabb, egyelőre meg nem nevezett állam is csatlakozik. A Windows XP Starter Edition néven ismert változatot várhatóan októberben bocsátja rendelkezésre a PC-k operációs rendszereinek világát uraló vállalat.

0

Az IDC felmérése szerint tovább nő a nyomtatók kihasználtsága Európában

2004. augusztus 11. 12:12

[Mmd] Az International Data Corporation (IDC) felmérése szerint Nyugat-Európában tovább nő a kinyomtatott oldalak száma, a papírfelhasználás terén viszont lassulni fog a növekedés. 2007-ig a színes lézer- és LED nyomtatók piaca évente másfélszereződik, ezzel szemben a monokróm nyomtatók értékesítésének lassulása majd stagnálása várható.

0

Folyamatosan csökken a 15 hüvelykes LCD-panelek ára

2004. augusztus 11. 10:32

A tajvani DigiTimes piackutató cégektől származó adatokra hivatkozva nyilvánosságra hozta, hogy 200 dollár alá csökkent ebben a hónapban az alsókategóriás, 15 hüvelykes képátlójú LCD-panelek ára, míg a magasabb minőségű 15-os termékekért 200-205 dollár közötti összeget kérnek el a tajvani gyártók.

0

Megszűnhet az informatikai minisztérium

2004. augusztus 11. 07:10

[HWSW hírösszefoglaló] Részben egymásnak ellentmondó, de semmiképpen sem az informatikai tárca és Kovács Kálmán stabil helyzetére utaló hírek láttak napvilágot tegnap. Egyesek szerint csak felmerült az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) megszüntetésének gondolata, ám ezt elvetették, mások már azt is tudni vélik hova kerülnek a tárca feladatai. Egy tűnik csak biztosnak: a kormányfő augusztus 20-ig dönt a kormány átalakításáról.

0

Kiváló negyedévet zárt az F-Secure Corporation

2004. augusztus 10. 16:02

[Morpho] A finn F-Secure Corporation, az IT biztonsági megoldások egyik vezető szállítója, 11,7 millió eurós árbevételt és 1,7 millió eurós nettó eredményt könyvelt el 2004 második negyedévében, így pénzügyi eredményei jelentős javulást mutatnak a 2003-as év azonos negyedévéhez képest.

0

Az outsourcingról rendez konferenciát az IDC

2004. augusztus 10. 14:48

A 2004-es Outsourcing Roadshow megszervezésével az IDC fórumot kíván teremteni az informatikai és üzleti folyamatok kihelyezésében rejlő előnyök megvitatására.

0

Lezárta egymással jogi vitáit a Google és a Yahoo!

2004. augusztus 10. 12:42

[CNET News/HWSW] A jogi viták lezárásául a világ vezető keresője, a Google 2,7 millió saját részvényt juttat a Yahoo! részére. Cserébe a Yahoo! ejti riválisa ellen indított kereseteit és az Overture által birtokolt szabadalmak használatára teljes értékű, örökös jogot biztosít számára. Az Overture birtokol több alapvető webes hirdetési szabadalmat, mint például a reklámok kattintásonkénti számlázása. A Google tavalyi bevételeinek 95 százaléka származott ilyen hirdetésekből. A bizonytalanság csökkentése a tőzsdei bevezetés előtt álló Google számára kiemelt jelentőséggel bír.

0

Mindössze egyetlen dollár profit realizálható a kínai DVD-lejátszókon

2004. augusztus 10. 12:40

[News.com] Lassan már a sarki fűszeresnél is vásárolhatunk asztali DVD-lejátszót a lehető legnyomottabb áron; a kínai DVD-dömping hihetetlenül lecsökkentette az árakat. A iSuppli piackutató cég felmérése szerint a kínai gyártású DVD-lejátszók átlagos eladási ára már csupán 40,8 dollárra csökkent január és május között. Az árcsökkenéssel együtt azonban a profit is jelentősen csökkent, egyetlen készüléken már mindössze egyetlen dollár profitot realizálhatnak a kínai gyártók. Az alacsony profit miatt nem kevesebb mint 30 kínai gyár jelentett csődöt az elmúlt fél évben.

0

Emelt díjas SMS-üzeneteket küldözget a háttérben a feltört mobiltelefonos játék

2004. augusztus 10. 09:58

[infoSync] Megjelent az első valódi károkat okozó mobil trójai féreg: a Symbian Series 60 platformot futtató okostelefonokra egy feltört játékon keresztül juttathatjuk el a mobil dialert. A Mosquito 2.0 játék feltört változata warez szervereken és filecserélő hálózatokon terjed és egy trójaival fertőzött.

0

Zöld út a Hynix kínai chipgyárának

2004. augusztus 10. 09:30

A Hynix Semiconductor hitelező bankjai, amelyek a cég többségi tulajdonosai, jóváhagyták a vállalat azon tervét, amely szerint az STMicroelectronics-szel közösen új félvezetőgyárat építene Kínában. A Hynix legnagyobb hitelezője, a Korea Exchange Bank közölte, hogy elfogadták a tervet és július 18-án a cég várhatóan aláírja a megállapodást Wuxi város önkormányzatával.

0

A továbbiakban a Napsterre koncentrál a Roxio

2004. augusztus 10. 09:03

Növekedett a Roxio negyedéves nyeresége, azonban a cég eredményei felülmúlták az elemzői várakozásokat, amely elsősorban a vállalat tulajdonában levő Napster internetes zeneszolgáltatás kedvező fogadtatásának volt köszönhető. A cég bejelentette, hogy eladja szoftvergyártó részlegét és a továbbiakban a Napsterre koncentrál.

0

Vigyázó szemetek Kínára vessétek!

2004. augusztus 9. 16:25

Mark Edelstone, a Morgan Stanley félvezetőipari elemzője múlt hét csütörtökön a Fabless Semiconductor Association rendezvényén elmondta, hogy az ipar az évtized hátralevő részében erőteljes növekedést élvezhet, de a növekedés adta előnyök kiaknázásához a Kína által szabott irányt kell felismerni és követni.

0

Kapható az első mobil pénztárcaként is alkalmazható 3G-s mobiltelefon az NTT DoCoMonál

2004. augusztus 9. 11:43

A japán NTT DoCoMo bejelentette, hogy szombattól kapható első 3G-s mobiltelefonja, mely mobil pénztárcaként is használható, s fejlett biztonsági elemek mellett lehetővé teszi az egyszerű és gyors fizetést készpénz használata nélkül. A vállalat F900iC mobiltelefonja egy chipkártya és a beépített rádiós, vezeték nélküli technológia segítségével fizikai kapcsolat -- például a kártya lehúzása -- nélkül is lehetővé teszi a számla kiegyenlítését.

0

Hibás számlázás miatt lassú az internet

2004. augusztus 6. 15:34

Az Invitel hibás számlái miatt lassabb a hozzáférésük a távközlési szolgáltató területén élő, és az Enternetnél előfizető ADSL-eseknek -- legalábbis a két cég vitájából ez a következtetés is levonható. A sávszélesség-csökkenés tényleges oka az, hogy a két szolgáltatót összekötő nagy kapacitású vonal -- melyen keresztül az összes Invitel területen élő enternetes ügyfél kijut a világhálóra -- bővítését elszámolási viták miatt nem tudják végrehajtani.

0

A Virgin Mega online zenebolt szerint szerint tisztességtelenül játszik az Apple

2004. augusztus 6. 14:03

[News.com] A francia online zenebolt, a Virgin Mega tisztességtelen magatartással vádolja az Apple Computert, mivel a vállalat visszautasította a Virgin licencajánlatát az iPod zenelejátszókban használt másolásvédelemmel kapcsolatban. A vállalat még júniusban megtette panaszát a francia hatóságoknál, majd tegnap az Egyesült Államokban is harcot indított az Apple ellen.

0

Gyászos negyedévet zárt az NVIDIA

2004. augusztus 6. 09:11

Közel 80 százalékkal esett vissza az NVIDIA negyedéves nettó nyeresége. A kaliforniai cég tegnap 456,1 millió dollár bevételről és 5,1 millió dollár, azaz részvényenként 3 cent profitról számolt be, szemben az egy évvel korábban elért 459,8 millió dolláros forgalommal és 24,2 millió dolláros, azaz részvényenként 14 centes eredménnyel. Elemzők 501 millió dolláros bevételt és 15 centes részvényenkénti eredményt vártak. A gyászos negyedéves eredmények bejelentése után az NVIDIA részvényeinek árfolyama 23 százalékkal 11,20 dollárra csökkent.

0

A Verizon Wireless is felvette kínálatába a kamera nélküli Treo 600 okostelefont

2004. augusztus 5. 11:29

[infoSync] A Sprint és néhány európai mobilszolgáltató lépését követően az amerikai Verizon Wireless mobilszolgáltató is felvette kínálatába azt a speciális palmOne Treo 600 okostelefont, mely nem tartalmaz kamerát. A készüléket elsősorban olyan vállalatok számára ajánlják, melyeknek biztonsági problémáik vannak a kamerával felszerelt mobiltelefonokkal kapcsolatban. A palmOne döntése nem egyedüli a piacon, hiszen nemrég a HP is bejelentette, hogy legújabb iPaq okostelefonjából is kapható lesz digitális kamera nélküli változat.

0

Mégiscsak csereberélhetik felvételeiket a TiVo felhasználók

2004. augusztus 5. 10:10

[News.com] Az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (Federal Communications Commission, FCC) példaértékű ítéletet hozott: a digitális videorögzítő funciót nyújtó TiVo készülékek felhasználói mégis megoszthatják felvételeiket az interneten keresztül családtagjaikkal, ismerőseikkel.

0

Nagy sávszélességet nyújtó, harmadik generációs szolgáltatást indított a cseh Eurotel Praha

2004. augusztus 4. 15:34

A cseh Eurotel Praha bejelentette, hogy hétfőn elindította harmadik generációs (3G) Evolution Data Optimized (EV-DO) technológiára épített Eurotel Data Express mobilszolgáltatását. Az EV-DO egy következő generációs CDMA (code division multiple access) technológia, mely 300-500 kbit/s-os adatátviteli sebességet nyújt mobil eszközök segítségével.

0

Várakozások alatt teljesít a BEA Systems

2004. augusztus 3. 09:33

A BEA Systems bejelentette, hogy a július 31-én véget ért negyedévben mind a forgalma, mind a szoftverlicenc-eladásai elmaradtak a várakozásoktól.

0

Júniusban több mint 40 százalékkal nőtt a félvezetők forgalma

2004. augusztus 2. 16:05

Júniusban a globális félvezetőpiac 17,82 milliárd dollárt tett ki, ez a megelőző hónaphoz képest 2,8 százalékos, éves szinten azonban 40,3 százalékos emelkedést jelent -- jelentette be a Semiconductor Industry Association. A júniusi adatok minden várakozást felülmúltak, az elemzők 17,5 milliárd dollár alatti forgalomra számítottak.

0

Blackberry szolgáltatásokra is képesek lesznek a Motorola MPx okostelefonjai

2004. augusztus 2. 11:33

[infoSync]A Motorola és a Research In Motion (RIM) bejelentette, hogy a Motorola is licenceli a vállalat Blackberry Connect szoftverét, mellyel a Motorola MPx-sorozatú, windowsos okostelefonjai is képesek lesznek a Blackberryk által nyújtott szolgáltatások biztosítására. A szoftver segítségével a telefonok csatlakozhatnak a Blackberry Enterprise Serverekhez és a Blackberry Web klienshez.

0

Történetének legjobb félévét zárta a TELE2

2004. augusztus 2. 09:39

A TELE2 továbbra is tartja egyenletes növekedési ütemét mind az ügyfélszám, mind a nyereségesség tekintetében  derül ki az augusztus 2-án, hétfőn közzétett második negyedéves pénzügyi jelentésből.