Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 16. 10:57

Május 21-én jelenik meg a StarOffice 6.0

Sun
Sun Microsystems [NetAktív] Május 21-től lesz kapható a StarOffice 6.0 komplett irodai programcsomag, amely számos különféle platformon, így például Linux, Solaris és Windows környezetben is gazdaságos alternatívát kínál a versenytársak drága szoftvereivel szemben. A licenceken önmagában mintegy 75 százalék takarítható meg, de további előnyt jelenthet a rugalmas frissítési lehetőségek és a meglévő hardver élettartamának meghosszabbodása is.

Üzleti célú felhasználók számára a StarOffice 6.0 a megrendelt mennyiségtől függően 25-50 dollárba fog kerülni felhasználónként. A csomag javasolt kiskereskedelmi listaára 75,95 dollár; az oktatási szféra vásárlóinak csak az anyag-és szállítási költséget kell megfizetniük. A StarOffice 6.0 "dobozos" változatában a termék CD-je, telepítési segédlet, felhasználói kézikönyv, valamint az oktatási segédletet tartalmazó CD található. Egyéni felhasználók a StarOffice alapjául szolgáló OpenOffice csomagot továbbra is ingyenesen tölthetik le a www.openoffice.org címről.

A vállalatok számára a Sun Enterprise Services részlege biztosít támogatást és professzionális szolgáltatásokat, webes és hagyományos, általános és testreszabott oktatási programok formájában, például a Sun Web Learning Centerben. A Sun már világszerte megkezdte a termék disztribúcióját. A "Fortune 500"-cégek, a pénzügyi, kereskedelmi, gyártási és high-tech, valamint a kormányzati és oktatási szektorok több mint 1,8 millió felhasználója telepíti és próbálja ki a napokban a StarOffice 6.0 szoftvert. A használat révén a szervezetek több mint 200 millió dollárt takaríthatnak meg csak a licencköltségeken, a többi gyártó szoftvercsomagjaival szemben.

A StarOffice 6.0 szoftver egy teljes funkciókörű irodai csomag, amely 10 különböző nyelvi változatban segíti a mindennapos feladatok elvégzését -- például dokumentumok, táblázatok és előadások készítését -- Linux, Solaris és Windows platformokon. Az összes funkció egységes, egyszerűen használható, integrált, ugyanakkor szabadon konfigurálható felületen érhető el. Nem hiányzik a funkciók közül az adatbázis-kezelő sem: a csomag a Software AG Adabas D adatbázis-kezelőjét tartalmazza. A StarOffice számos különféle fájlformátumot képes kezelni, más irodai csomagok, így a Microsoft Office formátumában is képes megnyitni, módosítani és megosztani a fájlokat.

Maga a StarOffice 6.0 alapértelmezettként egy nyílt, nyilvánosan hozzáférhető, XML alapú fájlformátumot használ -- vagyis bárki szabadon módosíthatja a StarOffice-szal előállított tartalmat. A végleges verzió számos előnyös funkciót kínál a felhasználóknak: robusztusabb Office import- és exportszűrőket, az Office XP formátumának kezelését, áttervezett párbeszédablakokat, több kész grafikát és még részletesebb súgót. A StarOffice 6.0 ázsiai nyelvű változatai a kínai (hagyományos és egyszerűsített), japán és koreai nyelveket is kezelik. Végül megszűnt a termék saját, integrált asztala, és helyette a natív asztali környezeteket (CDE, GNOME és Windows) használja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról