Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 27. 12:14

Nyár végén jelenik meg a Windows XP Service Pack 1

A Microsoft idén nyáron adja ki a Windows XP operációs rendszer első javítócsomagját (Service Pack 1, SP1), amely hibajavításokon, biztonsági rések befoltozásán kívül az amerikai igazságügyi minisztérium által elrendelt változtatásokat is tartalmazza majd.

A Microsoft idén nyáron adja ki a Windows XP operációs rendszer első javítócsomagját (Service Pack 1, SP1), amely hibajavításokon, biztonsági rések befoltozásán kívül az amerikai igazságügyi minisztérium által elrendelt változtatásokat is tartalmazza majd.

A Windows XP Service Pack 1 telepítése után a felhasználók "elrejthetik" az Internet Explorer, a Windows Media Player, az Outlook Express a Windows Messenger és a Java Virtual Machine programokat és a Microsoft szoftverek helyett tetszőleges más alkalmazásokat futtathatnak. Ez a változás a Windows 2000 operációs rendszert is érinteni fogja, mégpedig a hamarosan megjelenő Service Pack 3-ban.

Jim Cullinan, a Windows termékmenedzsere elmondta, hogy a változtatásokra az igazságügyi minisztérium és a Microsoft között novemberben létrejött megállapodás miatt van szükség. Az egyezség szerint a Microsoftnak lehetővé kell tennie a felhasználók és a számítógépgyártók számára, hogy az alapértelmezettként feltelepített Microsoft "middleware" szoftverek helyett tetszőleges más gyártó megoldását -- például Netscape böngészőt, AOL Instant Messenger üzenőprogramot vagy RealPlayer médialejátszót -- használjanak.

A Windows XP SP1 az új PC-ken kívül természetesen a Windows XP bolti változatába is bekerül, de az internetről is letölthető lesz, mégpedig ingyen. A javítócsomag megjelenése a nyár végére várható -- mondta Cullinan. A Service Pack 1 első nyilvános béta változata két héten belül eljut a 10 ezer regisztrált bétatesztelőhöz.

A Service Pack 1 számos biztonsági javítást tartalmaz. A réseket a Microsoft szakemberei fedezték fel abban a 10 hetes időszakban, amikor a téli "nagytakarítás" volt a cégnél és a programozók idejüket csak hibakereséssel töltötték. A Service Pack 1-ben végre orvolsolnak egy bosszantó apróságot, az operációs rendszer ezentúl nem ajánlgatja majd állandóan a Microsoft Passport szolgáltatást.

A Windows XP első frissítőcsomagja jelentősen később érkezik, mint az előző Windows-változatokhoz kiadott anyagok. A 2000 februárjában megjelent Windows 2000-hez például már júliusban megjelent az első frissítés, a második pedig tavaly májusban jelent meg. A Windows 2000 SP3 jelenleg is tesztelés alatt áll. Mint az ismeretes, a Windows XP tavaly októberben jelent meg, azaz az első frissítőcsomag a kereskedelmi premier után majd' egy évvel várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról