Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 7. 11:02

Steve Jobs látványosan eltemette a Mac OS 9 operációs rendszert

[CNET] Steve Jobs, az Apple Computer vezérigazgatója egy fejlesztői konferencia keretében látványosan eltemette a cég előző operációs rendszerét, az OS 9-et. Jobs a gyászinduló hangjaira sétált be a színpadra és egy koporsóból elővette az OS 9 dobozát.

[CNET] Steve Jobs, az Apple Computer vezérigazgatója egy fejlesztői konferencia keretében látványosan eltemette a cég előző operációs rendszerét, az OS 9-et. Jobs a gyászinduló hangjaira sétált be a színpadra és egy koporsóból elővette az OS 9 dobozát.

"Azért gyűltünk itt össze, hogy gyászoljuk az OS 9 eltávozását" -- mondta Jobs. "Biztos vagyok benne, hogy ugyanazzal a mosollyal tekint le ránk, amellyel minden egyes indulásánál nézett." Az Apple vezetője nyomatékosította, hogy a vállalat elkövetkező fejlesztései kivétel nélkül az OS X-re épülnek majd, és más programfejlesztőknek is követniük kellene ezt a példát.

Bár az Apple azt szeretné tudatosítani a fejlesztőkben, hogy az OS 9 meghalt, valójában az operációs rendszer nagyon is él: a világszerte található mintegy 25 millió Mac számítógép jelentős többségén OS 9 vagy régebbi operációs rendszer található. Jobs elmondta, hogy 2002 elején az OS X-nek mintegy 1 millió aktív felhasználója volt, de év végére a számuk várhatóan 5 millióra nő majd.

Az OS 9 búcsúztatása után Jobs bejelentette, hogy az Apple még a nyár vége előtt piacra dobja az OS X új változatát, amely a Jaguar kódnevet viseli. Az operációs rendszerben számos újdonság kapott helyet, többek között kézírásfelismerés is. Jobs viccesen megjegyezte, hogy mégis hasznos volt több millió dollárt fektetni a szomorú sorsú Apple Newton kéziszámítógép kifejlesztésébe.

A Jaguarban ezen felül számos fejlesztés található, például az eddigieknél kényelmesebb keresés, vagy a Windows hálózatok vagy a virtuális privát hálózatok támogatása. Említésre méltó még a Rendezvous technológia, amelynek révén a Mac gépek képesek felismerni egymást a hálózatban és a felhasználók könnyen megoszthatják állományaikat. Jobs ennek bemutatására két, AirPort vezeték nélküli hálózatba kötött Mac gépet használt, amelyek közül az egyik a másik merevlemezén található zenefájlokat játszotta le.

A fejlesztők finomítottak az OS X levelezőprogramján is, amely ezentúl képes lesz több potafiók összefűzésére, támogatja a Windows Exchange szervereket és megújult a "spamszűrő" szolgáltatás is. A Jaguar tartalmazni fog egy AIM (AOL Instant Messenger) -kompatibilis azonnali üzenetküldő programot (iChat), amely az üzenetküldésen kívül egyszerű fájlcserét is lehetővé tesz. A többi OS X alkalmazáshoz hasonlóan az iChat is képes használni az operációs rendszerbe kerülő átfogó címtárat.

Az új operációs rendszeren kívül szó esett egy rackbe építhető Apple-szerverről is, amely május 14-én jelenik meg. Jobs azonban semmit nem árult el erről a számítógépről, amely hosszú idő után az Apple első szervere lesz.

Jobs hangsúlyozta, hogy a szoftverfejlesztőknek rendkívül fontos szerepe van abban, hogy a felhasználókat meg tudják győzni a Mac platform előnyeiről a Windows-alapú gépekkel szemben, illetve hogy a meglévő Mac-tulajdonosok felismerjék az OS X előnyeit és lecseréljék régebbi operációs rendszerüket. Az Apple becslései szerint mindössze 1,5-2 millióan használnak Mac OS X operációs rendszert, noha az ezzel értékesített számítógépek száma meghaladja a 3 milliót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról