Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 28. 17:34

Piacon a Solaris 9 operációs rendszer

Sun
Sun Microsystems [NetAktív] A Sun Microsystems bejelentette a Sun Solaris 9 operációs rendszerét, amely újradefiniálja a modern -- a webes technológiákra épülő -- hálózati szolgáltatási platform fogalmát. A Solaris 9 OE (Operating Environment) -- a Sun ONE architektúra alapja -- segít az informatikai beruházások költségeinek és kockázatának csökkentésében, az alkalmazások felügyeletének leegyszerűsítésében.

Több, az iparágban egyedülinek számító újdonságot kínál a Solaris 9 operációs rendszer. Az egyik legfontosabb, hogy része az új, J2EE 1.3 kompatibilis Sun ONE Application Server 7, Platform Edition (egyszerveres fejlesztési és üzemeltetési licence) és a Sun ONE Directory Server. A Sun ONE middleware-elemek integrációja révén a Solaris 9-cel egyszerűbben készíthetők és üzemeltethetők a Java, XML és SOAP technológiákra épülő alkalmazások és szolgáltatások -- ami a gyakorlatban alacsonyabb beszerzési, tesztelési, támogatási és felügyeleti költségeket jelent.

Több mint 300 további, a biztonságot, a felügyelhetőséget, a teljesítményt és a kompatibilitást javító új tulajdonsággal rendelkezik a Solaris 9, ezek közül számos kifejezetten a mindennapos rendszerkonfigurációs tevékenységek drasztikus leegyszerűsítése érdekében készült. A rendszerbe épített új eszközök segítik a frissítések elvégzését, és a szolgáltatásszintek emelését amellett, hogy az új tulajdonságok révén a rendszeradminisztrációs költségeket is csökkenteni képes a felhasználó.

Megannyi más, a felügyeletet egyszerűsítő és a rendszer védelmét növelő biztonsági újdonsága mellett a Solaris 9 OE elsőként kínál beépítve teljeskörű, vállalati szintű tűzfalrendszert. A Solaris legújabb verziója világszínvonalú teljesítményt nyújt a Java technológiákra épülő üzleti alkalmazások futtatása és a döntéstámogatási rendszerek terén, továbbá a lineáris skálázódásnak köszönhetően kiváló platformot biztosít az adattárház- alkalmazások számára. A Solaris 9 az egyetlen UNIX operációs környezet beépített erőforrás-felügyeleti rendszerrel.

Solaris 9 A Solaris 9 operációs környezet csúcsszinvonalú nagyvállalati operációs rendszer. Több mint 300 új funkciójával a Solaris 9 OE a hálózati világ legméretezhetőbb, legjobb rendelkezésre állást kínáló, legjobban felügyelhető és legbiztonságosabb szolgáltatásplatformja. Az ipari szabványokat, az Internetet, az innovációt és az integrációt zászlajára tűző Solaris 9 OE használata igazolhatóan alacsonyabb üzemeltetési költségeket eredményez.

A Solaris a vezető UNIX operációs rendszer: a Gartner Dataquest 2002. első negyedévi Servers Quarterly Statistics jelentése szerint a Sun szerverek 64 százalékát mondhatják magukénak az USA UNIX-piacából, a leszállított egységek, és 54 százalékát a bevételek tekintetében., így a Sun Microsystems 924,9 millió dolláros bevétellel vezeti a UNIX rendszerek piacát (ez nagyobb, mint az IBM, a HP és a Compaq összesített bevétele).

A Solaris 9 OE része az integrált Sun ONE Application Server 7, Platform Edition és a Sun ONE Directory Server, valamint speciális licenceket kínál más Sun ONE termékekhez és az Oracle9i adatbázishoz. A Sun minden egyes leszállított hardverrendszeréhez ingyenesen szállítja a Solaris szoftver licencét. A Sun támogatási szerződéssel rendelkező vásárlók a support keretében kapják a szoftverfrissítést; míg az ilyen szerződéssel nem rendelkező felhasználók térítés ellenében juthatnak a frissítésekhez. A Solaris 9 operációs rendszer, SPARC Platform Edition ingyenesen tölthető le 1 processzorosú rendszerekhez, a Free Solaris Binary License Program keretében. Ugyanitt rendelhető arendszeradminisztrációs kit, Solaris média, nyomtatott telepítési dokumentáció és ajándék szoftverek.

A Solaris 9 OE-nek része a Sun új, J2EE 1.3 kompatibilis Sun ONE Application Server 7, Platform Edition –licence és a Sun ONE Directory Server. A teljeskörű licencrenddel és a terméktámogatással kapcsolatos információ a www.sun.com/solaris címen olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról