Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 10. 10:12

Lezajlott az IBM fejlesztői világkonferenciája

Az IBM május 7 és 10-e között tartotta fejlesztői világkonferenciáját, a

Az IBM május 7 és 10-e között tartotta fejlesztői világkonferenciáját, a Developer Works-öt, San Franciscóban.

A konferencia középpontjában a nyílt szabványokon alapuló fejlesztés és az integráció állt. A résztvevők a legújabb Linux, XML, Java és Web services alapú megoldásokról cseréltek tapasztalatot. Kiemelt figyelmet szenteltek a kis- és középvállalkozások informatikai igényinek. A témák között szerepelt az internet-alapú szolgáltatások irányítása, már meglévő üzleti adatok és alkalmazások web-re vitele s az e-business legújabb stratégiái.

Az eseményhez kapcsolódva az IBM elindította a "Gyorsítsd a Linuxodat" (Speed-start your Linux app) programját, melynek keretében a cég ingyenes CD-n bocsátja a fejlesztők rendelkezésére számos, Linux alapon futó szoftverének tesztpéldányát és fejlesztőeszközét, melyekhez díjmentes online továbbképzést és támogatást biztosít. Ennek célja, hogy elősegítse linuxos alkalmazások kidolgozását a legkülönfélébb szektorok, köztük a kereskedelmi, a pénzügyi, távközlési, ipari ágazat számára. Az elkészült programokhoz az IBM marketing- és értékesítési támogatást nyújt, valamint megjelenteti őket "globális megoldások" (IBM's Global Solutions Directory) könyvtárában. Ezt az on line gyűjteményt az IBM értékesítési munkatársai, üzleti partnerei és ügyfelei használják, s benne már közel 3000 alkalmazás található.

A fejlesztők inspirálására alakította ki az IBM webszolgáltatás-demó bemutatóit (Web services Demos), melyek szintén a developerWorks oldalról érhetők el. Ezen keresztül webszolgáltatási példákat tettek elérhetővé, az azokat működtető szoftverek teljes dokumentációjával. Tanulmányozható egy képzeletbeli videoközpont, amely online kölcsönzési szolgáltatásokat kínál vevőinek és videótékáknak, valamint egy időjárásjelentéseket szolgáltató oldal.

Az ügyfeleik és beszállítók felé interneten is nyitó, a webszolgáltatásokat alkalmazó cégek számára egyre komolyabb nehézséget okoz, hogy a több év alatt kiépített, nem egységes szerkezetű IT rendszerek elemei nehezen dolgoznak együtt. Gyakran előfordul, hogy a különböző osztályok IT infrastruktúrája egymástól elszigetelten működik. Ez megemeli a költségeket, többlet feladatot ró a munkatársakra. A jövőben ezért komoly piaci lehetőséget rejtenek magukban az egységesítés lehetőségét megteremtő, a szabványokat megfelelően támogató alkalmazások. AZ IBM a san franciscoi konferencián jelentette be, hogy új WebSphere Application Server Version 5 szoftverével a különböző, számítógépesített folyamatok, mint például az ügyfélmenedzsment, a vállalatirányítási rendszerek és az adatbázisok hatékonyan összekapcsolhatók, s könnyen kinyerhetők a szükséges információk.

Fóris Zoltán, az IBM Magyarországi Kft. szoftver üzletágának igazgatója elmondta, hogy akár az informatikai költségek 40 százalékát is elérheti a különböző platformokon futó, nehezen irányítható, nem elég hatékony és széteső informatikai rendszerek egyben tartása. Az IBM fejlesztői stratégiájára utalva kifejtette, hogy azért adják át díjmentesen legfrissebb alkalmazásaikat, támogatják minden eszközzel a fejlesztőket, és kötelezték el magukat a nyílt szabványok mellett, mert így adhatják a legnagyobb energiát az e-business programok fejlesztéséhez és elterjedéséhez. A nyílt, mindenki által alkalmazott szabványok teremtik meg a könnyű átjárhatóságot a különböző rendszerek között, nem bezárják, hanem kiterjesztik a felhasználó lehetőségeit, és -- gyártótól függetlenül -- szilárd alapot biztosítanak a jövőben megjelenő újabb alkalmazások integrálásához. Fóris szerint azzal, hogy az IBM segít kifejezni a Linux és az interneten elérhető szolgáltatások erejét az iparág számára, végül mindenki fel fogja ismerni, hogy milyen erő rejlik a Linux-ban és a webes szolgáltatásokban az e-business számára.

a címlapról