Szerző: Barna József

2002. május 30. 07:56

Az Intel szerint az Itanium 2 rekordteljesítményt nyújthat

[Mmd] Az Intel tegnap ismertette az Intel Itanium 2 processzor jövőbeni teljesítményére vonatkozó becslését. A nagyobb adatsebességgel és a mikroarchitekturális fejlesztésekkel az Itanium 2 alapú szerverek és munkaállomások várhatóan másfélszer-kétszer gyorsabbak lesznek a mai Itanium alapú rendszereknél, jelentősen növelve a termékvonal teljesítményét a RISC-alapú rendszerekkel szemben a kulcsfontosságú vállalati szintű alkalmazások területén.

[Mmd] Az Intel tegnap ismertette az Intel Itanium 2 processzor jövőbeni teljesítményére vonatkozó becslését. A nagyobb adatsebességgel és a mikroarchitekturális fejlesztésekkel az Itanium 2 alapú szerverek és munkaállomások várhatóan másfélszer-kétszer gyorsabbak lesznek a mai Itanium alapú rendszereknél, jelentősen növelve a termékvonal teljesítményét a RISC-alapú rendszerekkel szemben a kulcsfontosságú vállalati szintű alkalmazások területén.

"Az Itanium 2 alapú rendszerekkel az Intel beváltja az Itanium-architektúra -- és az iparágvezető teljesítmény -- ígéretét a nagy kihívást jelentő vállalati számítástechnika és a műszaki alkalmazások széles köre számára" -- mondta Mike Fister, az Intel Vállalati Platformok csoportjának vezető alelnöke és vezérigazgatója. "Ahogy a rendszerek megjelennek az év közepe táján és elterjednek 2002-ben, az informatikai és üzletági felhasználók egy nagyteljesítményű, szabványokon alapuló technológiát vehetnek majd használatba a leginkább adatfeldolgozás-igényes, kritikus fontosságú üzleti alkalmazásaikhoz."

Az Itanium 2 prototípusrendszereinek tesztje alapján az Intel úgy látja, hogy az Itanium 2 processzor a következő alkalmazásokban nyújt kiemelkedő teljesítményt:

  • Vállalati erőforrás-tervezés: Az Intel szerint a négyprocesszoros Itanium 2 alapú rendszerek több mint kétszer annyi kereskedelmi és terjesztési tranzakciót fognak feldolgozni, mint a hasonló Itanium alapú rendszerek.
  • Nagy adatbázisok és tranzakciókezelés: Az Intel úgy becsüli, hogy a négyprocesszoros Itanium 2 alapú rendszerek közelítőleg 50 százalékkal több tranzakciót tudnak majd feldolgozni, mint az összehasonlítható Sun UltraSparc III-as rendszerek.
  • Biztonságos e-kereskedelem: A Coradiant Research -- egy teljesítményfelügyeleti tanácsadó csoport -- előzetes tesztjei azt mutatják, hogy egy négyprocesszoros Itanium 2 alapú szerver várhatóan processzoronként majdnem ötször annyi biztonságos tranzakciót fog végrehajtani az RSA SSL-C teljesítményteszten, mint egy nyolcprocesszoros Sun UltraSparc III rendszer.
  • Nagyteljesítményű tudományos és műszaki számítástechnika: Az MP Linpack 10K teljesítményteszten a négyprocesszoros Itanium 2 alapú rendszerek várhatóan szuperszámítógép-osztályú teljesítményt érnek el, több mint 13 gigafloppal (milliárd lebegőpontos művelet másodpercenként), ami kishíján a kétszerese az összevethető Sun UltraSparc III rendszer teljesítményének.
  • Mechanikai CAD-alkalmazások: Az MSC.Nastrannal az Intel becslései szerint az egyprocesszoros Itanium 2 alapú rendszerek 2-4-szer lesznek gyorsabbak, mint az összehasonlítható Sun UltraSparc III-as rendszerek, és kilencven százalékkal múlják felül az összevethető Itanium alapú rendszereket.

Az Intel továbbá arra számít, hogy az Itanium 2 processzor kivételes processzor- és rendszerteljesítményt fog nyújtani a következő területeken is:

  • Memória-sávszélesség: Az egyprocesszoros Itanium 2 alapú rendszerek az Intel E8870 lapkakészletének felhasználásával várhatóan 3,7 Gbyte/másodperces teljesítményt nyújtanak majd a Stream teljesítményteszten, ami több mint a négyszerese az összehasonlítási alapul szolgáló Sun UltraSparc III rendszer 0,891 Gbyte/másodperces teljesítményének, illetve több mint két és félszerese az összevethető Itanium alapú rendszerének.
  • Lebegőpontos műveletek: A SPECfp2000 teszten az egyprocesszoros Itanium 2 alapú rendszerek 1350-es alaperedményükkel várhatóan iparágvezető teljesítményt érnek el, ami majdnem kétszerese az összemérhető Sun UltraSparc III-as és Itanium alapú rendszerek 701-es alaperedményének.
  • Egész számok kezelése: Az Intel úgy becsüli, hogy a SPECint2000 teljesítményteszten az egyprocesszoros Itanium 2 alapú rendszerek alaperedménye 700 vagy még magasabb lesz, vagyis körülbelül 30 százalékkal jobb, mint az összehasonlítható Sun UltraSparc III rendszeré.

Az Intel Itanium 2 processzorok kiemelkedő teljesítményét mikroarchitekturális fejlesztésekkel érték el -- mint pl. a lapkára integrált harmadszintű (L3) gyorsítótár, a kiegészítő végrehajtóegységek, az utasításkiosztó portok --, valamint a megnövelt adatsebességekkel, például a rendszersín sávszélességének háromszoros bővítésével, az 1 GHz-es frekvenciával és a gyorsítótár késleltetésének javításával. Az Itanium architektúra is fenntartja a generációk közötti szoftverkompatibilitást, lehetővé téve, hogy egy Itanium processzorra lefordított szoftver -- jelentős teljesítménynövekedéssel -- fusson az Itanium 2-n is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról