Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. május 6. 11:41

Frissítve: Letölthető keresőfájlok Operához és Mozillához

Az Opera és a Mozilla böngészőkben van egy igen ötletes lehetőség: kedvenc keresőnket tudjuk beállítani akár alapértelmezett keresőként, akár az eredeti, a szoftver telepítésekor bekerült lehetőségek kiegészítéseképpen. Az átalakításokat, testreszabást minimális HTML-szerkesztői ismeretek birtokában ki-ki maga is elvégezheti. Mi két olyan fájlt készítettünk, melyek letöltését és a megfelelő helyre illesztését követően a gyári keresési lehetőségek kibővülnek.

[HWSW] Az Opera és a Mozilla böngészőkben van egy igen ötletes lehetőség: kedvenc keresőnket tudjuk beállítani akár alapértelmezett keresőként, akár az eredeti, a szoftver telepítésekor bekerült lehetőségek kiegészítéseképpen. Az átalakításokat, testreszabást minimális HTML-szerkesztői ismeretek birtokában ki-ki maga is elvégezheti. Mi két olyan fájlt készítettünk, melyek letöltését és a megfelelő helyre illesztését követően a "gyári" keresési lehetőségek kibővülnek.

OperaAz Opera 6.01 Windowshoz és Linuxhoz kiadott verziójával egyaránt használható az a fájl, amely a meglévő keresőket kiegészíti az alábbiakkal: HWSW hírkereső, valamint a [origo], Heuréka, Hudir, Index keresői. A search.ini fájlt Windowsnál az Opera gyökérkönyvtárába kell másolni (például: C:\Program Files\Opera), Linuxnál pedig rootként a /usr/share/opera könyvtárba. Az ott található, ugyanolyan nevű fált felülírhatjuk, mert az alapértelmezett keresőket is tartalmazza az általunk összeállított kollekció.
Letölthető innen. Előfordulhat, hogy a böngészőablakban megnyílik a letöltésre szánt fájl: ekkor a mentés másként (Ctrl + S) opcióval elmenthetjük a felturbózott keresőfájlt. A böngészőt a letöltést és bemásolást követően újra kell indítani.

MozillaA Mozilla 1.0rc1-hez készültek azok a keresőfájlok, melyek letöltése esetén a választható keresők kiegészülnek a HWSW hírkeresőjével, külön(!) a cikk-keresővel, valamint az [origo] Vizsla keresőjével. Alapértelmezettként csak az egyiket lehet használni, de az oldalsávban válaszható lesz valamennyi hazai kereső is. A fájl .zip formátumban tölthető le innen, s a Mozilla searchplugins könyvtárába kell kicsomagolni. Nem ír felül semmit és ha valamelyik keresőre nincs szükség, a hasonnevű fájlt egyszerűen ki kell törölni. A Mozillát újra kell indítani, ha a keresőfájlokat bemásoltuk a megfelelő helyre.

Ha valaki a fent említett böngészők valamelyikéhez készített már keresőfájlt, és megküldi a ratonyi@hwsw.hu címre, kiegészítjük vele a pakkokat.

Frissítés 2002. május 8-án: Keresztes Ákos jóvoltából egy sokkal több keresőt tartalmazó Opera search.ini fájl került fel, Fazekas Péter segítségével a Mozillához készített keresőfájlok immár MacOS operációs rendszerhez is letölthetők, Inczédy Márk pedig felhívta figyelmünket egy keresőgyűjteményre, ahova azóta a tőlünk is letölthető Mozilla keresőfájlok is felkerültek. A keresők továbbra is elérhetők a https://www.hwsw.hu/letoltes.php3?path=/other/browser címről kiindulva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról