Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 29. 18:16

A Vivendi vezérigazgatójának kényelmetlen kérdésekre kell válaszolnia az igazgatótanács mai ülésén

Jean-Marie Messier
Jean-Marie Messier
A Vivendi Universal igazgatótanácsa ma hallgatja meg a befektetők által már számtalanszor kritizált vezérigazgatót, Jean-Marie Messiert. Az igazgatótanács összesen 16 tagot számlál.

A New Yorkban rendezendő összejövetelen Messiernek várhatóan igen kényelmetlen kérdésekre kell válaszolnia, többek között arra, miért is csökkent idén a Vivendi részvényárfolyama 45 százalékkal, vagy hogy mi az oka az első negyedévben elért 17 milliárd eurós rekordnagyságú veszteségnek.

Elemzők szerint könnyen lehet, hogy a 45 éves vállalatvezető el szeretné adni a Vivendi Universal birodalom alapját képező közműszolgáltatási és szemétszállítási üzletág egy részét, illetve a vállalat tulajdonában levő veszteséges TELE+ olasz TV-csatornát.

A francia Vivendi 2000 júniusában jelentette be a kanadai Seagram Co. megvásárlását. A neve alapján elsősorban szeszes italjairól ismert vállalat tulajdonában volt a Universal Studios, a Universal Pictures, és a világ legnagyobb zenekiadójaként jegyzett Universal Music Group is. A 34 milliárd dolláros részvénycserés ügylet nyomán megelakult a Vivendi Universal. A Seagram csoportot vezető Bornfman testvérek az újonnan alakult vállalat igazgatótanácsának tagjai lettek. A szeszipari részleget még ugyanebben az évben 8,1 milliárd dollárért értékesítette a cég.

A Universal Studiost 1912-ben alapította egy német bevándorló, bizonyos Carl Laemmle. A céget 1958-ban felvásárolta az MCA (Music Corporation of America). Az MCA 1991-ben a Matsushita tulajdonába került, amelytől a Seagram 1995-ben 5,7 milliárd dollárt vásárolta meg és 1996-ban a vállalat visszakapta eredeti nevét.

A Universal Music Group jogelődjét, a Polygramot 1972-ben hozta létre a Siemens és a Philips, később az előbbi eladta részesedését az utóbbinak. A Seagram 1998-ban 10,6 milliárd dollárért vette meg a céget és a nevét Universal Music Groupra változtatta. A Universal Music a Bertelsmann médiabirodalom tulajdonában levő BMG előtt a világ legnagyobb zenekiadó vállalata.

A Vivendi Universal nem meglepő módon számos számítógépes és internetes érdekeltséggel is rendelkezik, többek között a vállalat tulajdonában van az MP3.com portál, az Interplay, a Sierra és a Blizzard Entertainment.

A Vivendi igazgatótanácsának tagjai eddig mindenben támogatták Messier törekvéseit, és a 149 éve alapított vízművállalat pár év alatt a világ legnagyobb médiabirodalmának, az AOL Time Warnernek a vetélytársa lett. Azonban Messier hat éve tartó "regnálása" alatt a vállalat adósságállománya megháromszorozódott és a Universal Music Group és a legnagyobb európai fizetős TV-csatorna két évvel ezelőtti felvásárlása óta a párizsi központú cég részvényárfolyama 55 százalékkal csökkent. Az idei évben a Vivendi árfolyama a második legrosszabb a francia CAC40 tőzsdeindexben szereplő cégek között. A legnagyobb árfolyamesést a France Telecom könyvelhette el.

"A részvényesek elégedetlenek az eseményekkel" -- mondta Susan Smirth, az M&G Investment Management London elemzője. "Csak rajtuk múlik, kimutatják-e elégedetlenségüket" -- tette hozzzá, utalva arra, hogy a Vivendi számos befektetője Messier távozását várja. "Egyes részlegek eladása ugyan megnyugtathatja az igazgatótanácsot, de a hosszú távú problémák ezzel nem oldódnak meg. Messier túlságosan is kockázatos üzletekbe ment bele. A napjai meg vannak számlálva" -- nyiltakozta a Cardif Asset Management elemzője, Bruno Ducros.

Az egyik legbefolyásosabb francia üzletember, az Axa biztosítótársaság igazgatótanácsának elnöke, Claude Bebear is változásokat szorgalmaz a vezetésben. "Az igazgatótanács tagjainak új stratégiát kell kidolgozni és elfogadni" -- mondta egy rádióinterjúban. "És ha a stratégia módosításához szükség van rá, változtatni kell a menedzsmenten is" -- tette hozzá. Az Axa biztosító 0,5 százalékban tulajdonosa a Vivendi Universalnak, a vállalat igazgatótanácsának korábbi elnöke, Jacques Friedmann jelenleg a Vivendi igazgatótanácsának tagja.

Elemzők szerint a közműszolgáltatási és szemétszállítási üzletág 15 százalékának eladása 1,8 milliárd euró bevételhez juttatná a céget, ugyanakkor majd' felére csökkentené a Vivendi Universal 30 milliárd eurós adósságállományát. A múlt hónap során Messier még úgy nyilatkozott, hogy a III. Napóleon idején alapított üzletág eladása "nem szerepel a napirenden", azonban pár héttel korábban még a részleg dekonszolidációját helyezte kilátásba.

Szakértők szerint Messier kormányzati nyomásra változtatta meg álláspontját, ugyanis Jacques Chirac elnök nem kívánatosnak nevezte azt, hogy a közműszolgáltatási üzletág külföldi vállalat kezébe kerüljön, ugyanis az ország lakosságának mintegy felét a Vivendi látja el ivóvízzel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról