:

Szerző: roberto

2002. május 25. 09:12

Az új Sun Cobalt szerverkészülék: RaQ 550

[Sun, ISP Planet] A Sun kiadta a Cobalt szerverkészülék-család újabb tagját, a RaQ 550-et. A készülékben konfigurációtól függően egy Pentium III 1 GHz-es vagy 1,26 GHz-es processzor dolgozik 256 vagy 512KB másodszintű gyorsítótárral, maximum 2GB ECC SDRAM-mal. Szintén konfigurációtól függően egy vagy két merevlemezt kínál hozzá a Sun lemezenként 80 GB-ig.

Sun Microsystems[Sun, ISP Planet] A Sun kiadta a Cobalt szerverkészülék-család újabb tagját, a RaQ 550-et. A készülékben konfigurációtól függően egy Pentium III 1 GHz-es vagy 1,26 GHz-es processzor dolgozik 256 vagy 512KB másodszintű gyorsítótárral, maximum 2GB ECC SDRAM-mal. Szintén konfigurációtól függően egy vagy két merevlemezt kínál hozzá a Sun lemezenként 80 GB-ig. Ez a készülékcsalád a Sun Cobalt termékvonal első jelentős bővítése a Cobalt Networks 2000-ben történt bekebelezése óta. A RaQ 550 elődeihez hasonlóan Linuxot futtat, ám az új sorozat már a 2.4-es kernelt használja, a webszolgáltatásról egy speciálisan kiegészített Apache 1.3 webszerver gondoskodik (FrontPage 2002 extensions, PHP, CGI, Perl, és Java 2), a készülék beállítható levelezőkiszolgálónak (Sendmail), levelezőlista-szervernek (Majordomo), FTP-szervernek (ProFTPd), adatbázis-kiszolgálónak (InterBase 6 SQL, MySQL, PostgreSQL), DNS szervernek (BIND 9) és SSH-szervernek is. Az előtelepített Linux OS az XFS naplózó fájlrendszert használja.

Az új, RaQ 550-es sorozatban szereplő termékek ára 1700 dollárról (1 GHz PIII, 256 MB ECC SDRAM, 40GB HDD) indul, ami elsőre ugyan soknak tűnhet, ám a szerverkészülékek a hagyományos szervergépeknél nagyságrendekkel gyorsabban és egyszerűbben konfigurálhatóak, és nem igényelnek annyi szakértelmet, mint a "valódi" szerverek. Az első visszajelzések szerint a RaQ 550 nagy siker lesz, borsot törhet a szerverkészülék-piac két másik jelentős cégének, az IBM-nek és a Xoasis Networks-nek az orra alá.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.