:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. május 25. 20:52

Lezajlott a Matáv-kedvezmények megszüntetése elleni tüntetés

Békésen zajlott a NETÉRT egyesület mai demonstrációja a Vérmezőn. A tüntetésen mintegy négyszázan vettek részt, s magánemberként beszédet mondott Mécs Imre szabad demokrata képviselő is.

[HWSW] Békésen zajlott a NETÉRT egyesület mai demonstrációja a Vérmezőn. A tüntetésen mintegy négyszázan vettek részt, s magánemberként beszédet mondott Mécs Imre szabad demokrata képviselő is.

Németh Attila, a NETÉRT egyesület elnöke beszédében merényletnek nevezte a Matáv-kedvezmény megszüntetését, s követelte, hogy a távközlési szolgáltató állítsa vissza a díjcsomagokat, vagy olyan konstrukciót biztosítson az internetezőknek, amely nem ró a jelenleginél nagyobb terhet a modemen keresztül kapcsolódókra. Rámutatott, hogy a Matáv által emlegetett veszteség nem valós: legfeljebb bevételkiesésről lehet beszélni, így a Matáv által kommunikált gazdasági ok -- nem létezik.

Fridrich Róbert, az egyesület alapító tagja és a Zöld Pók környezetvédelmi alapítvány képviselője beszédében rámutatott: nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas a hazai internet költségének az a része, mely a távközlési hálózat igénybevételéből fakad. A Matáv szemére hányta, hogy visszaél monopolhelyzetével és a profit növelése érdekében vet gátat az internet fejlődésének. Ezzel kapcsolatban nem zárta ki, hogy voltaképpen a német anyacég, a Deutsche Telekom veszteségeit próbálják ellensúlyozni.

Mécs Imre szabad demokrata politikus, aki magánemberként -- családját is képviselve -- vett részt a tüntetésen, gyújtó hangú beszédében ostorozta a Matávot a fejlődést gátló magatartása miatt. Kifejtette, hogy az átalánydíj egy olyan napszakra vonatkozott, mikor a távközlési infrastruktúra kihasználatlan, így nem is lehet kedvezménynek tekinteni. A Matáv döntéshozóit "percembereknek" nevezte, s úgy vélte, aki gátat vet a fejlődésnek, azt el fogják seperni. A Matáv kommunikációját minősítve (és személyesen Straub Elek vezérigazgatót is szembesítve korábbi nyilatkozataival) kijelentette: a távközlési cég többször is alulmaradt az igazsággal szemben vívott küzdelemben.

A demonstráció végeztével a résztvevők a magukkal hozott egereket jelképesen eltemették, utalva a Mindenkinek csomag megszűntét követő netmentes időszakra.

Képriportunk a tüntetésről


Rogán Antal, az Országgyűlés informatikai bizottságának fideszes elnöke még a délelőtti órákban adott sajtótájékoztatót a tüntetés helyszínéhez közeli Matáv-székház előtt. Mint az MTI hírt adott róla, a politikus szorgalmazta az állami szerepvállalást az internet-hozzáférés elérhető árúvá tételében. Számításai szerint egy havi 40 órás internetkapcsolatot jelentő, 2.500 forintos csomag kialakítása állami támogatás mellett negyedmillió felhasználó számára havonta hatszázmillió forintos költségvetési kiadást igényelne. A politikus a 40 órás kedvezményes internet-hozzáférés érdekében törvénymódosító javaslatot fog beterjeszteni, s a kormány támogatását kérte ennek sikeréhez.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.