:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 29. 20:43

Pentium 4 alaplapok tesztje: Intel i850E, i845G, i845E, SiS645DX alapokon

Vitathatatlan tény, hogy jelenleg az Intel gyártja az iparág leggyorsabb PC-processzorait. Azonban egyálatlán nem mindegy, hogy ezeket milyen chipset és milyen memória társaságában használjuk. Tesztünkben négy chipset és három különféle memóriatípus szerepel, természetesen egy 533 MHz-es buszt használó Pentium 4 társaságában.

Az Intel ebben a hónapban valódi termékdömpinggel jelentkezett. A Santa Clara-i chipóriás május elején jelentette be 533 MHz-es rendszerbuszt használó Pentium 4 processzorait, köztük pedig a jelenleg leggyorsabb x86-os CPU-nak számító 2,53 GHz-es változatot. A minden profitorientált cégre, ám az Intelre különösképpen jellemző megfontolt innováció elve mentén dobta piacra ezzel egy időben az i850E lapkakészletet is, amely elődjétől, az i850-től mindössze abban különbözik, hogy hivatalosan is támogatja az 533 MHz-es rendszerbuszt igénylő új processzorokat.

Az új Pentium 4-ek érkezése után egy héttel került piacra az utolsó Tualatin magos Intel Celeron, valamint az első NetBurst architektúrára épülő Celeron processzor, melynek induló órajele 1,7 GHz. Végül a múlt héten debütált az új Pentium 4 és Celeron processzorokat támogató, DDR-es alaplapi lapkakészletek garmadája: az i845E, az i845G és az i845GL. Ezek semmilyen meglepő újdonságaikkal nem hívják fel magukra a figyelmet, noha az i845G-ben és i845GL-ben található Intel Extreme Graphics integrált grafikus mag valóban új fejlesztés (hogy milyen is az Intel szerint az extrém grafika, arról hamarosan külön cikkben szólunk). Közös jellemzőjük az ICH4 southbridge, amely korábbi inkarnációjával ellentétben képes kezelni az USB2.0-eszközöket is. Ezen túlmenően azonban az i845E-t és i845G-t csupán az 533 MHz-es rendszerbusz-támogatás emeli a régebbi modell i845D fölé.

Ahogy azonban azt már a Pentium 4 processzorok piacán megszokhattuk, nem az Intelé volt az első olyan chipkészlet, amely támogatta az 533 MHz-es front side buszt. A tajvani SiS és VIA még márciusban jelentették be saját megoldásaikat. A SiS 645DX-szel kapcsolatos érdekesség, hogy a lapkakészlet bejelentésekor a SiS nem rendelkezett az új Pentium 4 processzorok buszának licencével (hiszen az 533 MHz-es rendszerbusz támogatását újabb licenchez kötötte az Intel), így jobb híján kezdetben a cég azzal a szlogennel hirdette termékét, hogy akár 533 MHz-ig is húzható a front side busz. Később azonban, a piacra került chipek gyártói közül egyelőre egyedüliként, a SiS megállapodott az Intellel.

Az Intel haragja ellenében törvényen kívüliként küzdő VIA szintén márciusban számolt be P4X333, majd alig egy hete P4X266E típusjelű chipkészleteinek elkészültéről. Ezek mindegyike támogatja az új Pentium 4 modelleket, azonban a gyártók részben érthető húzódozásának köszönhetően az ezekre épülő alaplapok csak korlátozott mennyiségben férhetőek hozzá a kiskereskedelemben.

E tesztünkben igyekszünk átfogó képet és egyben fogódzót is nyújtani olvasóinknak arról, hogy az új Pentium 4 processzor vásárlásával kacérkodóknak merre érdemes tájékozódnia. Terítékre kerül az i845G, az i845E, az i850E, valamint a SiS 645DX, míg technikai problémák miatt csupán egy későbbi cikkben kerül bemutatásra a VIA P4X333.

[oldal:MSI 645E Max2-L]

A SiS645DX az első olyan alaplapi chipkészlet, amely egyaránt támogatja az 533 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 processzorokat és a DDR333 SDRAM memóriákat. A tajvani Silicon Integrated Systems korábban nem éppen gyors chipkészleteiről volt "híres", azonban az utóbbi időben -- főként a Pentium 4-hez szánt lapkakészletek piacán -- a cég teljesen rácáfol korábbi önmagára: sorban jelenteti meg a gyorsabbnál gyorsabb termékeit, amelyeknél végre a stabilitásra sem lehet panasz.

A SiS645DX northbridge chipje PC133, valamint DDR200/266/333 SDRAM memóriákat támogat. A northbridge és southbridge chip egy 533 Mbyte/sec sávszélességű MuTIOL buszon kommunikál egymással. A 645DX chipkészlet southbridge chipje SiS691B névre hallgat és egy kétcsatornás ATA33/66/100/133 IDE-vezérlőt, valamint egy 5.1 csatornás AC'97 hangvezérlőt tartalmaz és legfeljebb hat USB1.1-eszközt támogat. Az USB2.0-perifériákat a SiS691B változat még nem képes kezelni, az -- a FireWire támogatással együtt -- egyelőre a SiS692 chip "kiváltsága".

Az MSI SiS645DX chipkészletes alaplapjai 645E Max2 néven kerülnek forgalomba. A különböző felszereltségű modelleket betűkódokkal különbözteti meg egymástól a gyártó, az L integrált 10/100 Ethernet-vezérlőre utal, az R az ATA/133 RAID kontroller jele, az U pedig az USB2.0-vezérlőchip meglétét jelenti. Nálunk az MSI 645E Max2-L változat járt, amely az alapszolgáltatásokon kívül egy Realtek hálózati vezérlővel rendelkezik.


MSI 645E Max2-L

Az ATX kivitelű alaplapon a Socket478 processzorfoglalat mellett 3 DDR DIMM modul található, amelyekbe összesen legfeljebb 3 Gbyte DDR200/266/333 SDRAM-ot építhetünk. A bővítőkártyák fogadására 1 4x AGP, 5 PCI és 1 CNR aljzatot alakítottak ki. Az alaplapot D-Bracket bővítővel is ellátták, ezen a hibakeresést elősegítő LED-ek mellett további 2 USB csatlakozó található.

Az MSI nemrég vezette be alaplapjainál az S-Bracket bővítőt, amelyen SPDIF csatlakozók (1 optikai, 1 koax) mellett további két jack aljzat található a térhangást biztosító hátsó hangszórók, valamint a center- és a mélysugárzó számára. Az S-Bracket opcionális tartozékk, de akinek nincs, annak sincs oka panaszra: a Realtek Avance ALC650 AC'97 hangvezérlőhöz mellékelt segédprogram segítségével az alaplapon található mikrofon- és vonalbemeneti csatlakozót átkonfigurálhatjuk oly módon, hogy rajtuk a hátsó hangszórók, valamint a center- és mélysugárzó jelét vehessük le. Sajnos S-Bracket nélkül az SPDIF csatlakozásról le kell mondanunk. Egyébként az alaplapoz mellékelt MSI DVD szoftver támogatja a Dolby Digital 5.1 hangzást, ergo csak egy megfelelő hangszórókészletre van szükség a PC-s házimozihoz.

Az alaplapi chipkészlet meghajtóprogramjait tartalmazó lemezről természetesen nem maradtak le az MSI-től megszokott segédprogramok, azaz a Fuzzy Logic, a Live Update és a PC Alert. A 645E Max2-L CD-jén ezen felül a PC-Cillin vírusirtó és az Acrobat Reader található.

[oldal:MSI 845G Max-L]

A 2000 tavaszán debütált i815 óta az i845G az első integrált grafikus maggal rendelkező Intel chipkészlet. Az i845G 400 és 533 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 és Celeron processzorokat támogat és DDR200/266 SDRAM memóriákat kezel. Újdonság az ICH4 southbridge chip, amely natívan támogatja az USB2.0-eszközöket, összesen legfeljebb hatot. Az ICH4 ezen felül AC'97 hangvezérlőt és egy kétcsatornás ATA33/66/100 IDE-kontrollert is tartalmaz. A Pentium 4 gyorsabb buszra száll című cikkünkben már megírtuk, hogy az Intel nem tervezi az ATA/133 szabvány támogatását, ugyanis a vállalat egyértelműen a hamarosan végre piacra kerülő Serial ATA mellett tette le a voksát.


Az Intel i845G chipkészlet vázlatos rajza

Az MSI két változatban gyártja i845G chipkészletes alaplapjait, a két modell között az integrált 10/100 Ethernet kontrollerhez szükséges alaplapi csatlakozó megléte a különbség. Az általunk tesztelt változat a LAN porttal ellátott 845G Max-L kivitel volt.

Az ATX kivitelű alaplapon Socket478 processzorfoglalat található. A DDR DIMM memóriamodulok fogadására három aljzatot alakítottak ki, amelyekbe összesen legfeljebb 2 Gbyte DDR200/266 SDRAM modul építhető be. A bővítőkártyákat 1 AGP4X, 6 PCI és 1 CNR sín várja. Az USB2.0-támogatással rendelkező alaplapjaihoz az MSI a D-Bracket2 egységet mellékeli, amely a High Speed USB matricát leszámítva semmiben sem tér el a korábban már ismertetett D-Brackettől.


MSI 845G Max

Egyes külföldi weboldalak információi szerint az i845G chipkészletes alapalapok nem hivatalosan ugyan, de támogatják a DDR333 SDRAM memóriát. Bár az MSI 845G Max-L kézikönyvében is utal ilyen BIOS-opcióra a gyártó, az általunk próbált alaplapon csak 200 vagy 266 MHz-es memóriasebességet lehetett beállítani. A kézikönyv állításaival ellentétes működés okát a HWSW által megbízott tudóscsoport azóta is vizsgálja, de gyanúnk szerint a dologban a KingMax DDR333 memóriamodul volt a ludas.

Az alaplaphoz mellékelt szoftverek száma és típusa megegyezik a 645E Max2-nél már ismertetettekkel, leszámítva az MSI DVD programot, amely a 845G-hez nem jár, pedig az ICH4 southbridge chipben található AC'97 hangvezérlő elméletben képes 6 audiocsatorna kezelésére. Még a kézikönyvben is utal erre a gyártó, azonban hogy a 6 csatornás hangot milyen módon lehet kinyerni az alaplapból, arról mélyen hallgat. Tehát ha valaki hangkártya nélkül szeretne PC-s házimozit építeni, jobb lesz, ha más megoldás után néz.

[oldal:Soltek SL-85DR2]

A tajvani Soltek nem tartozik a világ legnagyobb alaplapgyártói közé, a termékei Magyarországon mégis széles körben ismertek és kedveltek, elsősorban talán kedvező áruk miatt. Az általunk próbált Soltek alaplap az Intel 845E chipkészletre épül, amely az integrált grafikus vezérlőt leszámítva mindenben megegyezik a korábban már ismertetett i845G-vel.


Az Intel i845E chipkészlet vázlatos rajza

Az SL-85DR család összesen négy tagot számlál, amelyek a hálózati vezérlő csatlakozójának, illetve az integrált ATA/133 RAID kontrollernek a meglétében térnek el egymástól. Az Ethernet porttal ellátott változatok jele L, a RAID vezérlőt tartalmazó változatoké pedig +. Ezek alapján megkülönböztetünk 85DR2, 85DR2+, 85RD2L és 85DR2+L modelleket.


Soltek SL-85DR2

Nálunk a "fapados" SL-85DR2 járt, amely a fent felsorolt alkatrészek közül egyikkel sem rendelkezik, de ez természetesen semmit sem von le használati értékéből. Sokkal bosszantóbb ennél az alaplap tápcsatlakozóinak elhelyezése: az aljzatok a processzor és az AGP foglalat közé esnek és eléggé össze vannak zsúfolva ahhoz, hogy kényelmetlen legyen a szerelés. Persze az átlagfelhasználó ezt a műveletet úgyis csak egyszer végzi el.

A Soltek SL-85DR2 alaplap természetesen ATX kivitelű és Socket478 processzorfoglalattal rendelkezik. A DDR200/266 SDRAM memóriamodulokat két DIMM aljzat várja. Az alaplap legfeljebb 2 Gbyte memóriát képes kezelni. A bővítőkártyák számára kialakított aljzatok száma szokásos: 1 4x AGP, 6 PCI. Érdekes, hogy erről az alaplapról hiányzik a CNR foglalat. No sebaj, több is veszett Mohácsnál...

Az ICH4 southbridge legfeljebb hat USB2.0-eszköz kezelésére képes. Két USB csatlakozót az alaplap hátulján, a szokott helyen találni, két csatlakozót pedig a Soltek által mellékelt bővítőkártyán érhetünk el. Ezt -- az MSI D-Brackethez hasonlóan -- egy szabad bővítőhelyre kell becsavarozni.

A Soltek két CD-t is mellékel az alaplapjához, az egyiken a driverek találhatók, a másikon pedig hasznos segédprogramok (PC-Cillin 2002, Virtual Drive, PartitionMagic 6.0 SE, Drive Image 4.0) kaptak helyet. A dobozban egyébként egy egéralátét is található.

[oldal:SiSoft Sandra, PCmark 2002]

Természetesen nemcsak dobozaikban vizsgáltuk meg az alaplapokat, hanem ki is próbáltuk őket. A tesztkonfiguráció egy 300 Wattos táppal ellátott Chieftec házban kapott helyet, az alaplapokba egy Pentium 4 2,4B GHz processzort szereltünk be, amelyre gyári Intel hűtő fújta a levegőt. Két memóriamodult használtunk, egy 256 Mbyte-os Samsung DDR266 CL2 SDRAM-ot és egy ugyanilyen méretű KingMax DDR333 CL2,5 SDRAM-ot. A képről egy Leadtek WinFast GeForce4 Ti 4600 grafikus kártya gondoskodott. A szoftvereket egy 20 Gbyte-os Seagate Barracuda ATA III merevlemezre telepítettük fel.


KingMax DDR333 SDRAM

Egész hétvégén át tartó tesztsorozatunkhoz magyar nyelvű Windows XP Professional operációs rendszert használtunk, az alaplapi chipkészletek meghajtóprogramjait, illetve az Intel Application Accelerator szoftvert a gyártók által mellékelt CD-ről telepítettük fel. NVIDIA GeForce4 Ti 4600 chipes videokártyánkhoz a 28.32 verziószámú, WHQL minősítéssel rendelkező Detonator XP drivert használtuk.

Tesztprogramjaink közé a SiSoft Sandra 2002 Standard, a PCmark 2002, a SYSmark 2002 irodai, 2D grafikai és multimédiás benchmark, a SPECviewperf 7.0 professzionális OpenGL benchmark, valamint a Quake III Arena és a 3Dmark 2001SE "játékok" kerültek.

A SiSoft Sandra és a PCmark2002 tesztprogramok segítségével az egyes alaplapok, chipkészletek memória-sávszélességét mértük. A SiS645DX chipsetes alaplapot mind DDR266, mind DDR333 SDRAM-mal kipróbáltuk. Az MSI 845G Max esetében is szerettük volna ezt megtenni, de mint ahogy arról már beszámoltunk, kísérletünket a technika ördöge meghiúsította. A táblázatokban referenciaként szerepelnek egy 512 Mbyte PC800 RDRAM memóriával szerelt Intel D850EMV2 alaplapon mért értékek is.

SiSoft Sandra 2002 Standard

PCmark 2002

Látható, hogy az elméleti tesztek szerint még mindig az RDRAM a legnagyobb teljesítményű memória a Pentium 4 mellé. A DDR333 SDRAM-mal kiegészített SiS645DX némileg a többiek fölé kerekedik és az Intel chipkészletei pár százalékkal ugyan, de gyorsabbnak bizonyulnak az azonos típusú (DDR266) memóriával szerelt SiS-megoldásnál. Mint már említettük, az Intel i845E és i845G memóriavezérlője között elvben nincs különbség, az aprócska eltérés inkább az alaplapok eltérő tervezéséből adódhat.

[oldal:SYSmark 2002, SPECviewperf 7.0]

Tesztprogramjaink közé két "professzionális" alkalmazás került, az irodai, 2D grafikus és multimédiás alkalmazásokat futtató SYSmark 2002 és a professzionális OpenGL benchmark, a SPECviewperf. A SYSmark2002 teszt két részből áll, az egyik során egy videókkal, képekkel, flash animációkkal fűszerezett weboldalt állít össze a számítógép, a második részben pedig különféle irodai alkalmazásokat futtat: szöveget szerkeszt, táblázatot és grafikonokat készít, prezentációt állít össze, e-mailt ír, stb.

A SYSmark 2002 csomagban szereplő alkalmazások a következők:

    Internet Content Creation:
  • Macromedia Dreamweaver 4
  • Adobe Photoshop 6.0.1
  • Adobe Premiere 6.0
  • Microsoft Windows Media Encoder 7.1
  • Macromedia Flash 5

    Office Productivity:
  • Microsoft Word 2002
  • Microsoft Excel 2002
  • Microsoft PowerPoint 2002
  • Microsoft Access 2002
  • Microsoft Outlook 2002
  • Dragon NaturallySpeaking Preferred v.5
  • Netscape Communicator 6.0
  • WinZip 8.0
  • McAfee VirusScan 5.13

A SPECviewperf 7.0 professzionális OpenGL tesztprogram a következőket tartalmazza:

  • 3ds max (3D modellezés)
  • Unigraphics (műszaki tervezés)
  • Pro / Engineer (műszaki tervezés)
  • DesignReview (építészeti tervezés)
  • Data Explorer (adatvizualizáció)
  • Lightscape (fényhatások szimulációja)

SYSmark 2002

SPECviewperf 7.0

A diagramokról leolvasható, hogy a különféle memóriatípusok itt már korántsem játszanak olyan szigifikáns szerepet a végeredmények kialakulásánál, a különbségek bár érzékelhetők és mérhetők, mégsem jelentősek. Továbbra is az RDRAM a leggyorsabb platform, néhol azonban a SiS645DX/DDR333 páros megelőzi. Érdekes a SiS645DX/DDR266 konfiguráció viszonylag gyenge szereplése, miközben az Intel i845 itt-ott erősebb a vártnál.

[oldal:Quake III Arena, 3Dmark 2001SE]

Játéktesztként a már unalomig ismert Quake III Arenát és a 3Dmark 2001SE programot futtattuk. A Quake timedemo eredményeket kétféle beállítás mellett is megnéztük, egyszer a gyári fastest beállításban, egyszer pedig a menüből elérhető legnagyobb részletesség, 1024x768 pixeles felbontás, 32 bites színmélység és trilineáris szűrés mellett. A 3Dmark2002 a gyári alapértelmezett beállításokkal futott.

Quake III Arena

3Dmark 2001SE

Továbbra is vezet az RDRAM, azonban a SiS645DX/DDR333 konfiguráció és az Intel i845G/DDR266 összeállítás közötti különbség szinte elhanyagolható -- sőt, a mérleg az utóbbi javára billen. A 266 MHz-es DDR SDRAM memóriával kiegészített SiS645DX mindhárom tesztben az utolsó helyen végzett.

[oldal:Összegzés]

Tesztünkben négy alaplap és három különféle memóritípus vett részt. Győztest kellene hirdetnünk, azonban ez nagyon nehéz, minden kategóriának megvan a maga favoritja. Aki a létező legnagyobb teljesítményre vágyik, bátran válasszon i850E chipsetes alaplapot, ráadásul mostanában az RDRAM ára is igen kedvező.

Az MSI 645E Max2-L és a DDR333 SDRAM is igen jó teljesítményt nyújt, ráadásul az integrált 5.1 csatornás hangvezérlő miatt olcsón építhető belőlük minden igényt kielégítő PC-s házimozi. A tesztek azonban azt mutatják, hogy amennyiben a SiS chipkészlete mellett tesszük le voksunkat, midenképpen tanácsos DDR333 memóriák beszerzése, mert a DDR266 modulokkal a teljesítmény érezhetően gyengébb, mint az Intel i845 változatoké. Kár, hogy az MSI 645E Max2-L nem rendelkezik USB2.0-vezérlővel...

Aki egy olcsó, de később jól bővíthető platformot keres, annak nyugodt szívvel ajánlom az MSI i845G chipsetes alaplapját, amely még DDR266 SDRAM memóriával is többször megelőzte a DDR333 SDRAM-mal kiegészített SiS645DX alapú konfigurációt. Ráadásul könnyen lehet, hogy egy kis barkácsolás -- például egy új BIOS-változat vagy egy másik memóriamodul -- a már említett DDR333 problémára is orvoslást nyújt. Becsléseink szerint DDR333 SDRAM-ot használva az i845G teljesítménye jóval felül fogja múlni a SiS645DX-ét. USB2.0-vezérlője miatt az alaplapnak az egyre gyorsuló külső CD-meghajtókkal, merevlemezekkel vagy digitális kamerákkal sem lesz gondja.

A Soltek alaplapja épp csak jelen volt tesztüknkben, kiugróan jó vagy rossz eredményt sehol sem produkált, versenytársaihoz képest kimondott erényei nincsenek, hátránya egyedül a szerencsétlenül elhelyezett tápcsatlakozó.


2.

1.

3.

A magam részéről az Intel i850E és az i845G közül választanék. Előbbi mellett a nagy teljesítmény és a -- jelenleg -- viszonylag olcsó RDRAM szól, az i845G mellett pedig a könnyű bővíthetőség, az USB2.0 támogatás, és a kedvező ár. Mivel a Rambus DRAM-ot támogató Intel D850EMV2 hivatalosan nem vett részt a tesztünkben, csak a DDR-es platformokkkal való összehasonlíthatóság érdekében volt jelen, ezért az aranyérmet az MSI 845G Max-L alaplapnak adnám, az ezüst az MSI 645E Max2-L nyakába kerül, a bronz pedig a Solteket illeti.

Az MSI és Soltek alaplapokat, valamint a Leadtek videokártyát a termékek magyarországi disztribútora, a Kelly-Tech Kft. bocsátotta szerkesztőségünk rendelkezésére. Köszönjük.

Végezetül megemlékeznénk két apróságról, melyek talán egy-egy mondatot megérdemelnek.

Az MSI új alaplapdobozai szakítottak -- más gyártók által is az unalmaig nyomott -- a régebbi, 3D-t központba helyező cyberspace designnal, helyette pedig valami tényleg gusztusos, letisztult, vásárlásra inspiráló külalak kapott lehetőséget (lásd fenti képeinken). Jó döntés volt. A tesztgyőztes MSI 845G Max-L a dobozt tekintve is győztes, régen láttunk ily igényes csomagolást. Vizuális tipusú olvasóinknak elárulhatjuk, hogy az ezüstös doboz kék árnyalatához némileg hozzájárult -- a tükröződés miatt -- szerkesztőségünk egyik tagjának ma reggeli polóválasztása is...

Hardverről rosszat nem írunk, de a KingMax DDR333-as memóriamodulja megérdemel némi kritikát. Talán ez a feltörekvő gyártó volt az első, mely elárasztotta a piacot és szerkesztőségeket DDR333-as memóriákkal. Bár a modulon lévő BGA tokozású chipek és a DDR333 matrica az újszerűséget sugallják, mégis számtalanszor támadt az a talán megalapozatlan érzésünk, hogy inkább egyfajta "DDR266 tuningról" van szó. Egyik alaplap sem ismerte fel SPD (autodetect) módban 333 MHz-esnek a modult, ami a SiS645DX alaplapnál manuálisan még orvosolható volt, ellenben a DDR333 memóriát hivatalosan nem támogató, de elméletileg elfogadó i845G chipsetes MSI alaplapnál viszont már nem.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.