:

Szerző: Barna József

2002. május 13. 20:12

Xbox-emulátornak álcázott vírus terjed a hálón

[VNU] Xbox-emulátornak álcázott trójai vírus jelent meg az interneten, amely a Microsoft játékkonzolja körüli hírverésnek köszönhetően számos tájékozatlan felhasználót téveszthet meg.

[VNU] Xbox-emulátornak álcázott trójai vírus jelent meg az interneten, amely a Microsoft játékkonzolja körüli hírverésnek köszönhetően számos tájékozatlan felhasználót téveszthet meg.

Természtesen jelenleg nem létezik olyan szoftver, amely PC-n lehetővé tenné a Microsoft Xboxra írt játékok futtatását, és kétséges, hogy a közeli jövőben készülhet ilyen. Ugyanakkor minthogy több korábbi generációs játékgép, így a Nintedno64 és a Sony PlayStation emulálható volt személyi számítógépeken, számos gyanútlan felhasználó esett az ugratás áldozatául.

A programot reklámozó honlap számlálója szerint 30 000-nél is több látogató volt kíváncsi a szoftverre, mielőtt az ingyenes tárhelyet biztosító Angelfire szerződésszegés miatt törölte azt. Ez azt jelenti, hogy az álcázott vírusnak nagy számú potenciális áldozata lehet. S annak ellenére, hogy a program "hivatalos" weboldala már nem üzemel, a kártékony vírus még megtalálható az interneten.

A magát Xbox-emulátornak álcázó szoftver a félreérthetetlen EMU_xbox.exe néven érhető el. Nem meglepő módon indítás után egy hibaüzenettel leáll, ám eközben egy NetBUIE.exe nevű futtatható állományt másol az áldozat számítógépre. E program később aktiválódva fizetős weboldalakat látogat sorra, feltehetően így gyarapítva a készítők pénztárcáját.

Megtévesztő lehet, hogy a vírust tartalmazó NetBUIE.exe elnevezése hasonlít a Windows Netbeui (NetBios Enhanced User Interface) hálózati protokolljára. A szoftvert, bármily csábító is, kerülni érdemes.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.