Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. május 8. 21:20

Internet- és telefonköltség együtt -- percenként már 2 forinttól

A közelmúltban megszüntetett telefonos kedvezmények ráirányították a figyelmet azokra a díjcsomagokra, amelyek egyszerre tartalmazzák a telefonhasználat és az internetezés költségeit is. Alternatívának semmiképpen nem tekinthetők ezek a kombinált csomagok a nemrég megszüntetésre ítélt kedvezményekhez képest, ám sokszínűségük miatt talán hasznos ismerni őket.

A közelmúltban megszüntetett telefonos kedvezmények ráirányították a figyelmet azokra a díjcsomagokra, amelyek egyszerre tartalmazzák a telefonhasználat és az internetezés költségeit is. Alternatívának semmiképpen nem tekinthetők ezek a kombinált csomagok a nemrég megszüntetésre ítélt kedvezményekhez képest, ám sokszínűségük miatt talán hasznos ismerni őket.

A kombinált díjcsomagok lényege, hogy az előfizetés havidíja, vagy egységcsomag esetén a vásárláskor kifizetett összeg magában foglalja a távközlési díjat és az internet költségét is. Jelenleg három szolgáltató, az Axelero, a Vivanet és a Vnet kínál ilyen jellegű internet-hozzáférést.

A mellékelt táblázatba gyűjtöttük össze az egyes díjcsomagok paramétereit. Azoknál a csomagoknál, ahol a kifizetett összeg tartalmaz egy meghatározott, hálón tölthető időszakot, ott a sötétebb hátterű oszlopban tüntettük fel az egy percnyi internetezés tényleges költségét (telefondíj+internet együtt). Ezt az oszlopot javasoljuk figyelembe venni az egyes díjcsomagok árának összehasonlításakor. Az úgynevezett feltöltőkártyás csomagoknál fordul elő, hogy szerződéskötéskor egy drágább csomagot kell megvenni, később a feltöltéskor azonban már egy olcsóbb egységcsomagot kapunk, így a percdíjakat is ennek megfelelően tüntettük fel. Amit még érdemes figyelembevenni, az az egységcsomagok időtartama. Ahol havidíj van feltüntetve, ott egy hónapon belül kell elhasználni a vásárolt perceket, különben elvesznek. Ahol azonban egységdíj van feltüntetve, ott legfeljeb féléves időkorláttal kell számolni, sőt akár naponta feltölthetjük egységnyi idővel az előfizetésünket.

A percdíjaknál mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a telefonköltség (06-51 3xx-xxx szám hívásakor) csúcsidőben 6,10 Ft/perc, csúcsidőn kívül pedig 3,25 Ft/perc. Ezeket az összegeket ha levonjuk a feltüntetett percdíjakból, megkapjuk, mennyibe kerül csak az internethasználat -- ez is alkalmas az összehasonlításra.

Az Axelero havidíjjal és percdíjjal együtt kínálja Kombi csomagjait, s csak percdíjat számol a Netquick hozzáférésnél. A Vivanet csak havidíj nélküli, feltölthető csomagokat kínál, a Vivendi érdekeltségű Vnet épp fordítva: csak havidíjas konstrukciókban gondolkozik.

Az adatok a szolgáltatók hivatalos honlapjáról származnak. Nehezen hihető, hogy manapság egy szolgáltató e-mail cím nélküli díjcsomagokat kínál, ezért az elmaradt e-mail adatokat inkább a honlapok karbantartóinak számlájára írtuk. Igen furcsa, hogy a Vnet-honlap (melynek téves, hiányos adatairól már többször szóltunk), itt is pontatlan: a rendkívül kedvező Mátrix csomaggal kapcsolatban igen fontos részleteket hallgatnak el a honlapon (ti. hogy az ár csak az egyéves hűségszerződés első három hónapjára vonatkozik), sőt ezt az ügyfélszolgálattal való telefonos beszélgetésünkkor a Vivendi munkatársa is megerősítette: a honlapon tévesen van jelölve a Mátrix csomag. Az akciót egyébként három hónappal ezelőtt hirdették meg...

A Vnet kínálatában szereplő némelyik díj egyébiránt egyfajta arculcsapásként hathat a Matávra: az internetezés és a telefonköltség néha együttesen annyit tesz ki, mint a rivális távközlési szolgáltató kedvezményes percdíja, mely utóbbi azonban csak a távközlési díjat tartalmazza.

Figyelem! Az itt, és a táblázatban közölt összegek áfával együtt vannak megadva!

Szólj hozzá a fórumban

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról