Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 30. 15:17

Két új AlphaServer rendszert jelentett be a HP

[Mmd] A HP ma bemutatta a HP

[Mmd] A HP ma bemutatta a HP AlphaServer DS20L szervert és a HP AlphaServer SC20 szuperszámítógépet, amely egy szuperszámítógép teljesítményét kínálja egy helytakarékos, rackbe szerelt kiépítésben olyan szerteágazó területek vásárlóinak, mint a szórakoztatóipar vagy a honvédelem.

A rendszer tovább erősíti a HP vezető pozícióját a nagyteljesítményű műszaki számítástechnika piacán. Az International Data Corp. ipari kutatócég szerint a HP és a Compaq egyesített piaci részesedése az 5,06 milliárd dolláros nagyteljesítményű számítástechnikai piac 41,5 százalékát teszi ki.Világszerte már több mint 1 000 darab HP AlphaServer DS20L szerver kelt el.

"A felsőkategóriás filmkészítésben a minőség kulcsfontosságú, a projekteknél az idő élet-halál kérdése, és ez alól a mi számítógépes animációval készített "Ice Age" című filmünk sem volt kivétel. A HP AlphaServer rendszere segített a minőség javításában és a tervezési ciklus lerövidítésében" -- mondta Carl Ludwig, a Blue Sky Studios kutatási és fejlesztési alelnöke. "A HP AlphaServer DS20L-lel egyetlen rackbe még nagyobb teljesítmény építhető, és ez eredményezi azt a csúcsminőségű -- és még gyorsabb -- renderelést, ami az Ice Age-et olyan egyedülállóvá teszi."

A HP AlphaServer DS20L szerver az 1U (rack-egység) méretű, helytakarékos számítástechnikai formátumon alapul, méretei: 4,5 x 48,3 x 50,8 cm. Minden rendszer két 64 bites Alpha processzort tartalmaz akár 2 GB memóriával. Akár negyven darab DS20L szerver (80 darab Alpha processzorral) is összeépíthető egyetlen, 6,5 láb (198,25 cm) magas rackes konfigurációban.

A HP AlphaServer SC20 egy méretezhető, "single-image" (kívülről egy berendezésnek látszó) szuperszámítógép, amely DS20L elemekre épül. A HP Tru64 UNIXR operációs rendszert használó SC20 akár 128 DS20L egységet is egyesíthet egy nagysebességű kapcsolórendszerrel és összesen akár 426 gigaflopos teljesítményt is nyújthat.

A HP, a clustertechnológia iparágvezetője az AlphaServer DS20L-t HP Tru64 UNIX-os és linuxos clusterkonfigurációkban is ajánlja, az összekapcsolódás széles választékával.

Az egyetlen rackben 132 gigaflopos csúcsteljesítményre hitelesített új HP AlphaServer DS20L rendszerek a helytakarékos szerverek között az eddigi legnagyobb igazolt, tartós rack-enkénti teljesítményt (processzoronként 724-et) érték el, az ipari szabvány SPECfp_2000 teljesítményteszt szerint(2). A DS20L szintén kiemelkedő eredményeket produkált a SPECint2000, SPECfp_rate2000 és a Linpack teljesítményteszteken.

"Ezeknek a helytakarékos HP AlphaServer rendszereknek a megjelentetése újabb tanúság elkötelezettségünk mellett, hogy megfeleljünk az AlphaServer termékkibocsátási tervében kitűzött mérföldköveknek" -- mondta Rudi Schmickl, a HP Kritikus üzleti rendszerek egységének vezetője az EMEA -régióban. "Ezek az AlphaServer rendszerek különösen lényegesek az olyan területek vásárlóinak, mint a kormányzati biztonság, a tudományos kutatás, a gépjárműipar és a légiközlekedés -- melyek mindegyikének egyre növekvő teljesítményre van szüksége, de korlátozott a hely és a ráfordítható költség."

A HP tervezi egy -- az új Alpha EV7 processzortechnológián alapuló -- csúcskategóriás HP AlphaServer család megjelentetését is. A társaság már elkezdte ezen rendszerek korai verzióinak bemutatását meghatározott vásárlók és szoftverpartnerek számára.

A HP AlphaServer SC20 szuperszámítógép szállítása az alaprendszernek számító nyolc Alpha processzorral és 4 GB memóriával várhatóan augusztusban kezdődik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról