Szerző: Barna József

2002. május 30. 19:51

Az Unióban is lehallgatható lesz az internet

[WSJ, AP, IDG] Kilenchónapnyi heves vita után ma az Európai Parlament elfogadott egy új adatvédelmi törvényjavaslatot, mely a hatóságok számára lehetővé tenné az internet és a mobil kommunikáció lehallgatását. A módosítások szükségességét az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadások után vetették fel egyes tagállamok képviselői.

[WSJ, AP, IDG] Kilenchónapnyi heves vita után ma az Európai Parlament elfogadott egy új adatvédelmi törvényjavaslatot, mely a hatóságok számára lehetővé tenné az internet és a mobil kommunikáció "lehallgatását". A módosítások szükségességét az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadások után vetették fel egyes tagállamok képviselői.

Az Európai Parlament jelentős többséggel fogadta el azt az adatvédelmi ajánlást, mely az Európai Néppárt, az Európai Demokrata Párt és az Európai Szocialista Párt egyeztető tárgyalásai után körvonalazódott a hét elején. A Parlament három év után felülvizsgálja a direktívát.

A javaslat értelmében a tömeges kéretlen e-mailek (spam) küldése törvénybe ütközne, noha az interneten is jelenlevő cégek már meglévő ügyfeleik számára továbbra is küldhetnek elektronikus levelet kereskedelmi célból. A weboldalak által küldött cookie-k használatát nem korlátozza a javaslat, de megköveteli az oldalak üzemeltetőitől, hogy szükség esetén tájékoztatást nyújtsanak az így végzett információgyűjtésről.

Egy módosító javaslat továbbá felhatalmazná EU kormányait arra, hogy törvényben kötelezzék az internetszolgáltató és telekommunikációs vállalatokat ügyfeleik adatainak, logjainak meghatározott idejű megőrzésére. A jelenleg érvényben lévő törvények értelmében e vállalatok csupán a számlázási időszak végéig gyűjthetnek adatokat ügyfeleikről, ezeket azonban egy-két hónap után meg kell semmisíteniük. A most elfogadott módosítás értelmében azonban az EU-kormányok "a nemzetbiztonság védelmében" (nem meghatározott hosszúságú) korlátozott időtartamig kötelezhetnék a telekommunikációs vállalatokat a felhasználói adatok megőrzésére.

Számos polgárjogi érdekvédelmi szervezet, valamint egyes EU-törvényhozók is aggályukat fejezték ki a módosító indítvánnyal kapcsolatban. Amint azt a törvényjavaslat előkészítője és a módosítás egyik ellenzője, Marco Cappato képviselő elmondta: "A végeredmény összességében a magánszféra jelentős korlátozását és az állam befolyásának növelését hozta magával." Az olasz EU-honatya az emberjogi bizottság elnökeként nyíltan utasította el az elfogadott javaslatot.

Még a szavazás előtt egy 40 polgárjogi csoportot összefogó tömörülés közös nyilatkozatban figyelmeztette az EU törvényhozóit arra, hogy az állam befolyásának ilyen mértékű megnövelése "katasztrofális következményekkel lehet a legérzékenyebb és -bizalmasabb személyes adatokra." S noha a javaslat egyben kötelezi az uniós kormányokat az immár fél évszázada megfogalmazott európai emberjogi konvenció betartására, sokan félnek attól, hogy a módosító indítványban lefektetett szabályok veszélyes utat jelölnek ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról