Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
IoT + VR + AI in da house! >>>> HWSW mobile!, november 29-30!

DVD+RW -- a kiválasztott

Ady Krisztián, 2002. május 06. 00:11
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A DVD-formátumok között még sohasem volt ekkora kavarodás. A megfelelően bélelt pénztárcával rendelkező potenciális vásárló nehezen tudja eldönteni milyen formátumot támogató DVD-írót vegyen: DVD-RAM, DVD-R/RW, DVD+R/RW legyen a preferált média? Ez a cikk nem dönthet az olvasó helyett, de talán tisztábbá teheti a képet.

A DVD-ROM optikai lemez megjelenése óta ilyen megosztottság talán még sosem jellemezte az optikai tárolók iparágát: napjainkig pontosan hatféle különböző formátum jelent meg, melyeket különböző cégek támogatnak. A DVD-ROM első bejelentését a DVD-R írható lemezek követték 1997 ősszén, két változatban. A DVD-R General lemezeket általános felhasználásra, míg a DVD-R Authoring formátumot kifejezetten professzionális célok kielégítésére készítették.

A DVD-R formátum terjedését a DVD-RAM megjelenése akadályozta 1998 közepén. A DVD-RAM lemez már újraírható volt, hasonlóan az újraírható CD-lemezekhez ezerszer törölhetjük tartalmát. A DVD-RAM készülékek már viszonylag nagy szabadságot engedtek az újraírható médiának köszönhetően, sok cég, stúdió napjainkig használja ezt a formátumot, ezeket az írókat. A DVD-RAM formátumot a DVD-RW megjelenése követte, elsőként Japánban volt elérhető 1999 decemberében. Az USA piacain azonban csak 2000 tavaszán jelent meg.

A DVD-RW készülékek már igazi népszerűségre tettek szert, több cég készített ezen a formátumon alapuló DVD-írókat, videofelvevőket. Igazi áttörést azonban feltehetően a legújabb, 2001 őszén bemutatkozó DVD+RW, valamint a napjainban megjelenő DVD+R formátum támogatása hoz majd. A DVD+R csak egyszer írható, a DVD+RW pedig -- ahogyan a neve is mutatja -- szintén újraírható formátum.

A különböző formátumok mögött különböző cégek állnak. A sokféle formátum létrehozása nem véletlen, egyszerűen gazdasági okai vannak, hiszen az alkalmazott technológiák után jelentős jogdíjakat, licencdíjakat lehet beszedni. Éppen ezért a versenynek óriási nyertese lehet az a formátum -- és annak gazdái--, amelyik a legtöbb támogatót tudja maga mellé állítani, s amelyik a legelterjedtebb lesz.

A versenynek azonban éppen mi, a szenvedő felhasználók látjuk a legnagyobb kárát. A készülékek majdhogynem még saját magukkal sem kompatibilisek, de a konkurens gyár formátumával végképp nem. A kompatibilitásnak ezen felül természetesen fizikai akadályai is vannak. A ma kapható DVD-ROM-meghajtók és DVD-lejátszók változó mértékben támogatják a különböző formátumokat, ha DVD-író vásárlására adnánk fejünket, mindenképpen nézzünk utána DVD-lejátszónk, DVD-ROM-meghajtónk milyen formátumokat támogat, s ugyanezt tegyük meg az írónál is. Nem ritka, hogy egy újraírható lemezt írni képes meghajtó a DVD-R, DVD+R egyszer írható formátumot már nem támogatja.

A legutolsó felmérések szerint a DVD-R lemezek a már kapható és régebben piacon lévő DVD-ROM-meghajtók és DVD-lejátszók 90%-ában működnek, míg a DVD-RW és DVD+RW lemezek 70%-ban kompatibilisek.

Az írható DVD-lemezeket először csak a számítógépekben használhattuk, s ez a felvevő készülékek borsos ára miatt ma is így van. Az otthon használatos digitális videomagnók még csak napjainkban kezdenek megfizethető árszintre süllyedni. Ezt a trendet olvasóink is tapasztalhatják különböző gyártók, szórakoztatóipari cégek termékeinek bejelentései kapcsán. Ugyanakkor a DVD terjedése egyértelművé teszi: ahogyan a magnókazettát kiszorította az írható/újraírható CD, a videokazettát is ki fogja szorítani valamelyik írható DVD-formátum, vagy annak következő generációja.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy egyik írható formátum sem teljesen kompatibilis a másikkal, sőt, a létező meghajtókkal és lejátszókkal sem. Ahogy telik az idő -- és alakul a piac --, úgy lesznek egyre kompatibilisebbek, és egyre kevertebbek. Ma már nem ritka az sem, hogy egy DVD-író CD-lemezeket is képes írni és olvasni, bár ez utóbbi teljesen természetes igény.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Idén ismét önálló szekciót kapnak a feltörekvő technológiák a HWSW mobile! konferencián. November 29-30!